Szabó Barnabás

Falugondnok, életművész

Nagyszekeres

szszb_33_bb_szabo_barnabas.jpgSzabó Lajos kovácsmester és neje, Szeles Vilma életében az egyik legszebb nap 1957. május 20-a volt. Ekkor született második fiúk, aki a keresztségben a Barnabás nevet kapta. Barnus, vagy ahogy a legtöbben ismerik Vanília, bátyjával Bélával és öccsével Attilával a mai napig jó testvérként segítik egymást. Édesanyja Vilma néni a háztartást vezette, őrizte a családi fészek melegét és tisztességgel nevelte a fiait, hű társa maradt több mint 50 évig szerető férjének.

Barna Vámosorosziban végezte az általános iskolát, jó eszű gyerek lévén 4 középiskolába is felvételt nyert. Ö azonban addig halogatta a döntést, hogy kicsúszott a határidőből és így 14 évesen az Élet iskolapadjába ült le. Pontosabban nem beült, hanem beállt a pult mögé a vámosoroszi ÁFÉSZ boltba, bár még ő maga is alig látszott még ki onnan. Kádár Ferenc boltvezető jó tanítómesterének bizonyult, megszerettette vele a kereskedelmet, amely évtizedeken keresztül kenyérkereső mesterségévé vált. A tanulást sem hagyta abba, először boltvezetői képesítést szerzett Nyíregyházán, majd Fehérgyarmaton érettségizett (máig büszke rá, hogy ő mondhatta a ballagón a búcsúztató beszédet). Az érettségi után kereskedelmi ellenőri szakvizsgát tett, majd felsőfokú áruforgalmi szakképesítést szerzett. Az iskoláit természetesen munka mellett végezte, 14 éves korától hozzászokott, hogy nem tétlenkedik, mindig több dolgot csinált egyszerre, maximális intenzitással. A tanulóéveket követően Jánkmajtison, majd Nagyszekeresen dolgozott a kereskedelemben, utána jött a katonaság, mint kötelező elem a férfivá válás útján.

A katonaévek alatt csináltak egy alkalmi zenekart a laktanyában, Barnus volt a zenekar nagybőgőse. Autodidakta módon tanult játszani a hangszeren, de igazi „showman-ként” forgatja, pörgeti a bőgőt, ha alkalma van rá. A mai napig szívesen játszik, egyéniségével, humorával megnevetteti hallgatóságát Fehérgyarmattól Kölnig. Nagy erénye ez Barnának, egy jó poénért soha nem kellett átmennie a szomszédba, neki az magától jön. Leszerelése után megnősült, a nagyszekeresi Németh Gabriellát vette feleségül, akivel 23 évig éltek boldog házasságban. 1983-ban megszületett lányuk Gabriella, aki Egerben szerzett diplomát, jelenleg párjával együtt Hollandiában él. Járnak haza rendszeresen, ha meg nem tudnak jönni, akkor Barna megy. Bejárta már fél Európát, amikor csak teheti utazik. A jelenlegi párja Margó is imád kirándulni, legyen az külföld, vagy éppen Balatonfüred, ahova minden évben „elzarándokolnak”. Az utazásaihoz köthető kalandosabbnál kalandosabb történetekből vaskos regényt lehetne írni. Volt amikor a munkája szerves része volt az utazás, ugyanis a 80-as években 23 település kereskedelmi és vendéglátó ipari egységei tartoztak hozzá, mint az ÁFÉSZ területi vezetőjéhez. Nagyon sok embert megismert, de őt még többen ismerték, ehhez hozzájárult vidám természete, temperamentuma. 1989-ben „Kiváló dolgozó” elismerést kapott mintegy az előző rendszer hattyúdalaként, igaz előtte már szinte minden beosztottja megkapta a kitüntetést.

A rendszerváltást követően aztán vállalkozni kezdett, Szabó István barátjával közösen alapítottak céget. Maradt a kereskedelemnél, kiskereskedelem, nagykereskedelem, vagy a kettő együtt, ahogy a helyzet kívánta. Közben dolgozott Kisvárdán, volt bevásárló központok területi vezetője egyszerre Nagykárolyban, Nagybányán, Szatmárnémetiben és Zilahon, majd depó vezető Mátészalkán. Ezzel egyidejűleg gazdálkodott is, bikákat nevelt, sertéseket hizlalt, dolgozott látástól vakulásig, virágzástól lombhullásig. 2006-ban aztán váltott, azóta a nagyszekeresi önkormányzatnál falugondnok, települési képviselő, szószóló. Igazi közösségi ember.

Életútját végigkíséri a foci. Szinte hamarabb kezdett el futballozni, mint járni. A családban és a faluban sem volt egyedül ezzel, Orosziban Sipos Pál és Nagy Sándor keze alatt sok jó futballista pallérozódott. Kedvenc sportágát egészen ötven éves koráig űzte nagypályán, később sportvezetőként magasabb osztályban is szép sikereket ért el. Nagyszekeressel 2012-ben megnyerték a megyei I. osztályú bajnokságot, sporttörténelmet írva ezzel. Csibészségére, vagányságára mind a pályán belül játékosként, mind a partvonalon kívül vezetőként szükség volt, karakteres egyénisége volt a térség futballjának. Soha nem ismert lehetetlent, a játékvezetőkkel a pályán sokat perelt, de amikor véget ért a meccs, mind az ellenfél játékosai, mind a „vak” bírók haverok lettek. Ezek a sportbarátságok sok esetben a mai napig tartanak. Emellett teniszezik is már jó ideje, oszlopos tagja a fehérgyarmati tenisz klubnak. Húsz éve vadászik is, alapító tagja a nagyszekeresi Diána vadásztársaságnak, de járnak fel Nógrádba is, ott is van vadászterületük. Szerelmese a természetnek, az se számít, ha nem jön a vad, csak kint lehessen a szabadban, gyönyörködhessen a tájban. Szabó Barnabás egy ízig vérig szatmári reneszánsz ember.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése