Somogyi István

Igazgató,

Nyíregyháza, Kazahsztán

szszb_06-120_somogyi_istvan.jpgEgzotikus tájakról mesélhetne, romantikus történeteket adhatna elő, különleges népszoká-sokkal traktálhatná az olvasót. Mindezek helyett nagyon is anyagi, racionális dolgokról beszél. Bemutatja a jelennek és az utókornak különleges, s nagyon is fontos cégét. A kisebbik munkahelyén, a nyíregyházi Bethlen Gábor utcán lévő irodában. Az iroda bejáratánál a cégtáblán ez áll: Kaszpi Trade Kft. Szóval itt van az egyik munkahelye, a másik, az igazi, innen bő 3500 km-re, a Kaszpi-tenger északi vonalán. Somogyi Istvánról van szó, aki e kft. ügyvezető igazgatója és résztulajdonosa.

A kft. 30-150 szabolcsi, hajdúsági, illetve borsodi embernek ad munkát és kenyeret. Télen inkább harmincnak, nyáron inkább százötvennek. Január közepén − beszélgetésünk idején − jött egy fax, amely jelezte, hogy az aznapi hőmérséklet a kinti munkahelyen mínusz 32 fok. Nyáron meg plusz negyven fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Somogyi úr hozzáteszi: más ott a hőérzet, s a tenger felől állandóan fúj a szél, szóval minden évszak elviselhető. Télen csak belső munkálatokat tudnak végezni. Mostanában egy olajfinomító irodaházának belső átalakításán dolgoznak. Érdekes, hogy a kft.-nek van munkahelye Kazahsztán területén is, meg Oroszország területén is. A két ország közt bő tíz km-es sáv a jelképes határ. Nos, e messze vidéken az éppen most négyéves kft. sok mindent felépített, illetve felújított. (Négy évvel ezelőtt Nyíregyházán jegyezték be a kft.-t.) Tenyérnyi hazánk keleti csücskének szakemberei, munkásai a sivatagi homokra kenyérgyárat, iskolát, művelődési házat, éttermet, konyhát emeltek és persze sok-sok lakóházat is. Megteremtették ott az élet és a munka feltételeit.

Főleg az olajjal kapcsolatos cégek, a megyei és a helyi önkormányzatok a megrendelők, az építtetők. Ott is − nem csak idehaza − ádáz harcot kell vívni a megrendelésért, a munkáért. Nagy a konkurencia a sivatagban is. Egy-egy rendezvényen, vagy utazás alkalmával akár bábeli zűrzavart is elképzelhetünk, hiszen a térségben jelen vannak a finn, a spanyol, az olasz, a cseh és a bolgár építők is. Versenytárgyaláson kell megküzdeni minden megrendelésért. S hogyan lehet győzni a versenyben?

A recept közismert: jó minőségű munkával, szűkös és betartott határidővel, elfogadható árral. Ja, és univerzálisnak kell lenni, a különleges igényeket is ki kell elégíteni. Igényes üzletemberek is élnek, dolgoznak a vidéken, nekik például uszodát, szaunát kellett és kell létrehozni. Egy konyha és egy étterem belső berendezését is a kft. végezte el. A jó kapcsolatnak, a korrekt üzletkötéseknek is köszönhetően a megrendelők rendesen és dollárral fizetnek. Részben előre (!), hiszen mindig előleget adnak.

Az anyagiaknál, a pénznél említjük, hogy a kft. azon a távoli vidéken igen csak többes hasznára válik megyénknek és kis hazánknak. Az építőanyag jelentős részét ugyanis Magyarországról szállítják a helyszínre. A dolgozók a kft. saját konyháján étkeznek, mégpedig hazait fogyasztanak. Az alapanyagot tőlünk szállítják. Istennek és a közvéleménynek tetsző dolog ez, hadd fogyjon dollárért a magyar áru, a magyar élelmiszer.

Az igazgató mellesleg azt is elmondta, hogy a dolgozók dollárban kapják a fizetésüket, s az igen csak nagy összegű útiköltségre sincs gondjuk. Gurjevben felszállnak a repülőre, Ferihegyen meg leszállnak. Kevéske szabad idejükben egyébként nézik a műholdas Duna Tv-t, s kijárnak az Ural folyóhoz horgászni. Az ősi környezetben még hemzsegnek a halak, mindig gazdag zsákmánnyal térnek szállásukra.

Az iráni határig lenyúló Kaszpi-tenger, a kft. névadó tengere. E hatalmas víztömeg északi térségében tovább pezsdül az élet. Világcégek fúrnak itt a tenger mélyén, olajat akarnak felhozni a víz alól és persze a homok alól is. Újabb olajfinomítók, lakások stb. építésére lesz szükség. Jó, hogy a nyíregyházi bejegyzésű kft. jelen van ezen a nemzetközi piacon. Várható, hogy a következő években is igényt tartanak ott a szabolcsi építők megbízható, igényes, precíz munkájára.

Az igazgató sztorija: Egy versenytárgyalás után a kazah megrendelők vendégül láttak bennünket. Első fogásként főtt birkafej került az asztalra. A főnök kivájta a birka két szemét, levágta a két fülét, és szétosztotta vendégei között. Sértés lett volna el nem fogadni a kocsonyás szemet…

Somogyi Istvánnak az édesapja a SZÁÉV-nél, édesanyja a Nyírtervnél dolgozott. Innen az indíttatás. A nyíregyházi építőipari szakközépiskola után Debrecenben az Ybl Miklós főiskolán szerzett diplomát. Dolgozott a SZÁÉV-nél művezetőként, építésvezetőként. Aztán a KEMÉV híres tengizi építkezésén − fiatal kora ellenére − ő volt a fő-építésvezető. Már ekkor jó kapcsolatot alakított ki a kazahokkal, az oroszokkal. A jól működő kft. bizonyítja: nem szélfújta homokra, hanem kősziklára épült ez a kapcsolat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése