Prof. Dr. Furka István

Egyetemi tanár,

Debrecen

hb3 dj Prof. Dr. Furka István.jpgFurka István ma is hasznát veszi, hogy gyermekkorában keményen fogták szülei, s megtanulta a nehézségeket is elviselni. Édesapja gyulai finomságokat előállító kis húsüzemében a precíz, pontos, tiszta és lelkiismeretes munkát tapasztalta, ahol a mesterfogásokat édesanyja is ugyanúgy ismerte és alkalmazta, mint az államosítás után mentőápolónak álló családfő. A szülői házból hozta még az adott szó becsületének tiszteletben tartását s nem utolsósorban jó kedélyét is.

A Református Kollégiumban kezdte középiskoláit, de Hajdúszoboszlón érettségizett kitüntetéssel, úgyhogy felvételi nélkül nyílt meg előtte a DOTE kapuja. Már középiskolában is kitűnő tanároktól tanult, az egyetemen pedig ma már legendaként számon tartott professzorok – Krompecher, Went, Kesztyüs, Szeleczky, Fornet, Árvay, Endes, Kulin, Kettesy, Szodoray, Vályi-Nagy, Ökrös, Jeney és mások – vezették be a tudomány és a gyakorlat titkaiba, akik egyúttal az európai műveltség naponta gyarapodó munícióját is átadták a hallgatóknak.

S mi kell ahhoz, hogy valaki vérbeli sebésszé váljon? Egy jó sebészeti gyakorlatvezető, akire érdemes odafigyelni, hallgatóként gyakran bekérezkedni ügyeletekre, asszisztálni a szabad idő rovására is – ilyen egyszerű. Még végzés előtt egy évvel gyakornoknak nevezik ki az intézetbe, orvosdoktori diplomáját „summa cum laude” jelzéssel veheti át 1959-ben.

A Sebészeti Anatómiai és Műtéttani Intézetben, máig egyetlen munkahelyén (korábban Kísérletes Sebészeti Intézet) kutatással és a sebészeti műtéttan oktatásával foglalkozik, miközben végigjárja a szükséges lépcsőfokokat, két szakvizsgát tesz. Tíz évvel a végzés után már megvédi kandidátusi értekezését.

Aszerint, hogy éppen milyen irányzat kerekedett felül a tudományos irányításban, hol nőtt, hol gyengült az intézet súlya és szerepe, míg végre elfoglalta és igazolta megérdemelt helyét az alkalmazott tudomány szolgálatában – hatvanöt esztendős koráig ellátott tizenhét éves igazgatói ténykedése minőségi változást hozott e tekintetben. Ma már hazai és külföldi tudományos kutatók használják szívesen eredményeiket és az intézetet, illetve gyakran személyesen is részt vesznek egy-egy időszakra az ott folyó kutatómunkában. Az elismerést tükrözi az is, hogy 2004-ben ők rendezhetik a Kutató Mikrosebész Világkongresszust.

Furka István fő érdeklődési területe a hasüregben levő szervek károsodásai sebészeti jellegű orvoslásának kutatása, az elért eredményeknek az alkalmazott tudomány részére történő rendelkezésre bocsátása. E témák kutatása során közel háromszáz publikációja, könyvrészletek, absztraktok sora jelent meg magyar és idegen nyelven. Több száz körüli a világ különböző egyetemein, kongresszusain elhangzott előadásainak száma, több külföldi tudományos együttműködés témavezetőjeként vagy résztvevőjeként tevékenykedett.

Munkássága elismeréséül hazai és nemzetközi tudományos testületek vezetőségi tagjává választották (amire a legbüszkébb: az MTA Doktor Küldöttei közé másodjára választották), honoris causa doktorrá fogadták több egyetemen, szakmai folyóiratok szerkesztő bizottsági tagja, egy teljes polcot töltenek meg tudományos kitüntetései (köztük a Magyar Sebészetért és az Ambrogino-emlékérmek), oktatómunkáért kapott elismerései (többek között a Pro Universitate érem, a Batthyány–Strattmann László-díj).

A mikrosebészetet autodidakta módon sajátította el, de már a londoni kongresszuson a Furka-féle módszer lett a példa (mint ahogy a lépmegtartó műtéti technikában is vívmányként tartják számon a Furka-féle léprezekciós megoldást). David Kelvinnel, a világhírű USA-beli immunológussal, az Erie-tó partján töltött víkenden folytatott beszélgetés nyomán intézetében végrehajtotta az első lép-autotranszplantációt egy egéren, aminek nyomán módszerét a kutatás szolgálatába állíthatta. Az állatok jelenlétét fontosnak és elengedhetetlennek tartja a tudományos munkában: tagja több állatkísérleti és -védelmi tanácsnak, testületnek, egyik kidolgozója a hatályos eurokonform állatvédelmi törvénynek.

Mára hagyománnyá lettek az intézetben az általa kezdeményezett „Művészetek a műtéttanon” elnevezésű estek neves és kezdő művészek fellépésével, illetve ma is működik az „Extra Galéria”, ahol a megye képzőművészeinek alkotásai láthatók.

Katalógust nem kell olvasni – telt ház várja előadásaira a mindig öltönyben érkező Furka Istvánt, tekintet nélkül arra, hogy általános orvos-, fogorvos- vagy főiskolai hallgatók, illetve szakorvosjelöltek ülnek a padsorokban, s magyarul vagy angolul köszönti a megjelenteket.

Furka István három lánya pályáját kíséri apai figyelemmel: Zsuzsa Londonban él festőművészként, Krisztina a Vakok Batthyányi Intézetének vezető munkatársa, Andi sebész szakorvosi vizsga előtt áll. Egyébként olvasni szeret és főzni, főleg, ha baráti társaság szája ízét kell eltalálnia.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése