Hajdú János

Polgármester

Hernádkak 

Az 1750 lélekszámú község lakói 2012-től már teljes nyugalommal várhatják az ősi veszélyforrás, a Hernád áradását, hiszen önkormányzati beruházásként uniós források segítségével elkészült a védőgát. Ezek után inkább az előnyét szeretnék kihasználni a helybeliek annak, hogy a folyó partján laknak egészséges, szép környezetben. Miután az önkormányzat kilábalt az adósságcsapdából, elkezdődhet a település intenzívebb fejlődése olyan fejlesztési koncepciókkal, amelyek mindenki számára nyújtanak valamit és hosszú távon is előre viszik a községet. A polgármesternek számos fejlesztési terve van.

Hajdú János 2006-tól látja el a polgármesteri feladatokat a községben, amint fogalmaz, viharos előzmények után. Bár a választást megnyerte, a végeredményt többször megtámadták, de a választási bizottságok és a bíróság is őt hozták ki nyertesnek. Ilyen miliőben indult a munkája, pedig feladat volt bőven. Az új iskola építése 90 százalékon állt és sürgető volt a befejezése. Az 1970. május 4-én Miskolcon született Jánosnak fontos volt ez a beruházás, hiszen egykor az alsó tagozatot ő is helyben, a korszerűtlen épületben végezte és ötödiktől járt a helybeli tanulókkal Hernádnémeti oktatási intézményébe. Onnan tanult tovább a miskolci 2. számú Ipari Szakközépiskolában, ahol vezetékes távközlés technikai műszerész szakon szerzett szakmunkás bizonyítványt és érettségit. Első munkahelyén a másik szakmájában dolgozott rádió-televízió műszerészként, majd besorozták és 350 napot töltött a nyíregyházi laktanyában. Ezen a ponton megemlíti, hogy rendkívül rossz döntésnek tartja a sorkatonaság eltörlését, mert a fiatalok ennek hiányában nem ismerik a rendet, fegyelmet és az alázatot a feladatokkal szemben.

Leszerelése után benzinkutas lett, majd vállalkozást indított. Édesség nagykereskedelemmel foglalkoztak, majd bekapcsolódtak a vasas és hegesztő iparba is, ahol 10-12 embernek adtak munkát. A változás magával hozta a vállalkozásszemlélet kialakulását, de fontosnak tartotta az elméleti ismeretek elsajátítását is. Jelentkezett a gödöllői Szent István Egyetem humánerőforrás menedzser szakára, ahol diplomát szerzett. A tanulmányoknak polgármesterként is érezte az előnyét, különösen a szakmai döntéseknél és az üzleti tárgyalások során.

Munkája az önkormányzat élén struktúraváltással indult, megjelölték a fejlesztési szempontokat és elkészítették a gazdasági stratégiai programot. A mintegy 25 tétel legfontosabb pontjai az egészségügyi intézmények korszerűsítéséről, valamint a funkciók és az épületek bővítéséről szóltak. Első helyen akkor még a védőgát építésének szorgalmazása szerepelt. A legnagyobb vízszintet 2010-ben mérték, akkor 517 cm-en tetőzött a Hernád, amit 110 ezer darab homokzsákkal és több száz önkéntes árvízi munkással tudták megvédeni Hernádkakot. A hatalmas víztömeg így is okozott károkat, amelyeket 26 millió forint vis major támogatásból és 75 millió Ft településrekonstrukciós pályázatból tudtak helyreállítani. Az elkészült új gát viszont 6 méteres vízmagasságig nyújt biztonságot.

Éveken át komoly hátrányt jelentett a községre a szennyvízberuházás után hátra maradt 100 millió forint adósság.  A fölvett svájci frankos hitel miatt folyamatosak voltak az anyagi gondok és az adósság küszöb miatt szinte csak a 100 százalékos támogatottságú pályázatokon tudtak elindulni, mivel nem volt önrészre keretük. „Sok pályázati lehetőségtől estünk el, de nem tehettünk mást!”

Mégis elkészült az orvosi rendelő, ahol háziorvos, nőgyógyászati rendelés és védőnői szolgálat is van. Beindult az oktatási intézményekben a kompetenciafejlesztés, alapítványok segítségével pedig a felnőttképzés. Az iskolában megcélozták a digitális tudásszint alapjainak elsajátítását, így mára már minden tanulónak van saját iskolai laptopja és használják is a digitális tudás elsajátítására.  Az óvodába jelentős forrásokat szereztek a humántőke és az eszközállomány fejlesztésére.

Az adósságcsapdából 2012 decemberében szabadultak.  LEADER-es pályázatból építik most át az új ravatalozót, ahová a helybeliek igénye szerint urnafal készül és akadálymentes lesz. A hernádkakiak ezek után kulturáltabb körülmények között búcsúzhatnak el szeretteiktől. A község működőképességének javítására vállalkozókat akarnak Hernádkakra csalogatni, amihez ipari területet alakítottak ki.

A polgármester 2004-ben nősült, felesége Mónika ebben az időszakban éppen 2013-ban született gyermekük, a 14 hónapos Patrik János társaságát élvezi. „Nagyon sokat küzdöttünk azért, hogy gyermekünk születhessen. Ebben leginkább feleségem kitartó állhatatossága volt, ami célhoz vezetett. Mára már szinte semmi másra nem marad időm, csak a munkámra és a családomra”. Másik hobbiként említi a könyvek gyűjtését, már az 1500 kötetet is meghaladja a házi könyvtáruk, benne sok-sok útikönyvvel és szépirodalmi művekkel.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése