Elek István

Polgármester

Domaháza

szszb_32_ki_elek_istvan_800.jpgA domaházi hegyek között szinte érintetlen a természet, a bővízű források kitűnő ivóvízzel látják el a helybelieket, a község római katolikus temploma pedig igazi ékszerdoboz. A térség egy vadászparadicsom, jókora szarvas- és vaddisznóállomány legelészik a hegyoldalakon. A 900 fős települést mára Elek István polgármester irányításával sikerült összkomfortossá tenni, ami javított az ott élők életminőségén. Az érkezők két turistaházban igényelhetnek szállást.

Domaháza határos Nógrád és Heves megyével, valamint Szlovákiával, ahonnan Gömörpéterfalára vezet a földút.  A tervek között szerepel ennek járhatóvá tétele a szorosabb kapcsolatok elősegítésére.

Az észak-borsodi falu egykor Hangonyfő néven volt ismert. Legrégebbi szakrális emléke az ott talált 13. századi keresztelő edény. Az Elek, Holló és Kisbenedek családok tagjai 1552-ben részt vettek Eger várának védelmében, amiért nemesi címet kaptak.

Domaházát a palóc népcsoport barkó ága lakja, akik őrzik hagyományaikat. A Domaházi Hagyományőrző Együttes 1971-ben alakult és országos hírnévre tett szert. Másik nevezetességük a sokak által megcsodált templom. Feszty Masa festőművész 1970-es évek elején érkezett a községbe és annyira megtetszett neki a hely, hogy élete végéig ottmaradt. Felbecsülhetetlen értékű falfreskóin a falu védőszentjének, Szent Erzsébetnek az életútja rajzolódik ki.

A nagyobb figyelmet érdemlő községnek hatodik választási ciklusban megválasztott polgármestere az 1957. október 19-én született Elek István. Ősei több generáción át Domaházán éltek, ahová sok éves kitérő után ő is visszatért. A falu iskolájában elvégezte a nyolc általánost, majd az ózdi József Attila Gimnáziumban szerzett érettségit. Egy évet Kiskőrösön a tüzérezrednél szolgált, majd az Ybl Miklós Építőipari Főiskola Magasépítő szakán tanult és 1982-ben kapta meg a diplomáját. Végzettségével a Fővárosi I. számú Építőipari Vállalatnál, az ország legnagyobb tervező osztályán kapott munkát. Részt vett a budai vár műemléképületeinek akkor induló rekonstrukciós munkálataiban, állapotfelmérésében és a felújítás tervezésében. Azt mondja, szereti Budapestet, de mivel szüleinek egyetlen gyermeke volt, úgy érezte, rájuk való tekintettel szülőhelyén kell boldogulnia. Így került öt év után, 1987-ben Ózdon a Heves Megyei Állami Építőipari Vállalat kirendeltségére. Akkoriban nagy beruházások zajlottak a kohászvárosban, megépült az Általános Művelődési Központ, a sportcsarnok, a tűzoltó laktanya, a Kontakta, vagy a Papagájház. Amikor 1994-ben invitálták Domaházán, hogy legyen önkormányzati képviselő, még nem gondolta, hogy innen egyenes út vezet a pályamódosításhoz. Bekerült a képviselő-testületbe, majd 1997-ben időközi választást írtak ki, amit megnyert és azóta ez lett a hivatása.  

Az első időszakban csak kisebb pályázatok beadására nyílt lehetőség, ám költségkímélő megoldásként azokat Elek István írta meg, sőt menedzselte is.  Így modernizálták a községházat 2001-ben, a következő évben pedig kiépült a gázvezeték rendszer. Takarékossági szempontból az intézmények belső világítási rendszerét 2002-ben cserélték le, 2004-ben pedig a művelődési ház kapott új színpadot és teljes felújítást. Az óvoda és iskola 2007-ben esett át rekonstrukción és tetőtér beépítésen, utóbbiban átadták a jól felszerelt informatikai tantermet. Egy év múlva az orvosi rendelőt akadálymentesítették és új vizesblokkal látták el. Ezután a Dózsa György úton járda épült és elkészült az autóbusz öböl is fedett beállóval. Megerősítették a ravatalozót 35 millió forintból, de aszfaltoztak utakat, sőt hidakat is újítottak fel. Legnagyobb tétel a szennyvízcsatorna kiépítése volt, ami 200 millióba került és 95 százalékos támogatást élvezett. A szennyvíztisztítóban mikrobiológiai bomlás történik, aminek tiszta végterméke a Hangony patakba kerül. A korábban elkészült helyi ivóvízrendszert forrásokból és egy fúrt kútból táplálják.

A lényegi feladatok után következett a finomítás, mint a községháza energetikai fejlesztése, vagy a szabadidő park építése parkolóval, híddal. Nyitottak egy jól felszerelt KMB-s irodát és térfigyelő rendszert építettek ki, ami lemérhető a közbiztonság javulásában.

Ezt a folyamatot vinné tovább Elek István, mert tervei között szerepel az intézményrendszer teljes körű energetikai felújítása, a vízfolyások kiépítése helyben készült betonelemekkel és a térfigyelő rendszer bővítése is.

A kiváló minőségű vízre alapozva felmerült egy üdítőital készítő üzem megépítése, amihez befektetőt várnak. Ez munkahelyeket jelentene a faluban.

A polgármester két gyermeke közül Máté (28) had-és biztonságtechnikai mérnökként a mesterképzést végzi Budapesten. Judit (26) Norvégiában végzett közgazdász, négy éve költözött az északi országba, ahol a szállodaiparban dolgozik.  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése