Medve Alfonz

Parasztpolgár,

Domaháza

baz_04_102_medve_alfonz.jpgA föld az úr, minden csak másodlagos. Tartja Medve Alfonz, akit az élet számos területén megismerhetett már az ország. Először egy negatívum kapcsán, amikor koncepciós per lefolytatása után belülről tanulmányoztatták vele a Kádár-rendszer börtönéletét. Hosszú évekig tagja volt az országos hírnévre szert tett Domaházi Pávakörnek, ám a legnagyobb ismertséget mégis a filmrendező Gulyás fivérek, Gyula és János róla szóló filmjei jelentették. A Domaházi hegyek között, a Ne sápadj! és a Ne kavarj! című alkotásokban rajta keresztül mutatták be egy parasztpolgár, egy gazdálkodó ember mindennapi életét, a gazdálkodással járó bizonytalanságokat és az egyszerű ember észjárását.

–Domaházán születtem abban a házban, amelyik ma is az otthonom, 1928. július 6-án. Négyen voltunk testvérek, szüleim gazdálkodó emberek voltak. Így én is – akárcsak a többi falusi gyerek – kisgyermekfejjel kaptam első földművelő feladataimat, hiszen még járni is alig tudtam, amikor már vittek kapálni. Elvégeztem a hat elemit, majd mikor Domaházán lehetőség nyílt rá, felnőtt fejjel kijártam a 7–8. osztályt is. A paraszt embernek akkoriban nem a tanuláson járt az esze, na meg lehetősége sem volt rá. Teltek a mindennapok, amikor kitört a II. világháború. Két bátyámat elvitték a frontra, édesapámat Kassára. Nehéz idők voltak, egyedül kellett vinni a gazdaságot. Nem semmiért mondom sokszor, hogy nagy kálvárián mentem én keresztül. Apám 1949-ben meghalt, én ’50-ben megnősültem. Házasságomból két fiam, János és Géza született, akik – azt mondom, sajnos – örökölték nagy paraszti természetemet. Mindkettőjüknek szép gazdasága van, de ez a mai világban nem számít dicsőségnek, mert nem lehet nyereséget termelni.

De ne vágjunk ennyire a dolgok elébe. Kezdjük a téeszesítésnél, ami 1960-ban Domaházát sem kerülte el. Kádár emberei nem vették tudomásul, hogy a meredek hegyoldalak nem alkalmasak nagyüzemi gazdálkodásra. A 6000 holdas területből mindössze 1800-at lehetett megművelni, de ettől függetlenül erőszakkal bekényszerítettek mindenkit a közösbe. Megalakultunk 190 taggal és az első két év után már az ötödik elnök állt fel a székből.

Akkor kerestek meg engem a domaháziak, hogy vállaljam el, legyek elnök. Nem mondtam azonnal igent, de végül elvállaltam és nyolc éven át irányítottam a Dózsa Tsz-t. A rossz adottságok mellett annyit tudtam tenni, hogy a tagok nem haltak éhen. Forgattam ezt a paraszti agyamat, honnan tudunk támogatáshoz jutni. Jött is egy jó alkalom. Nagyon jó volt akkoriban a húsmarha-támogatás. Ez fiatal állatot jelent, aminek leadott darabja után ötezer forint állami támogatást kaptunk. Akkoriban egy tehén 3500 forintba került. Kitaláltam, ha felvásároljuk a teheneket, megelletjük, majd a borjú után kapunk ötezer forintot, akkor a tehén már nem csak hogy ingyen volt, hanem hasznot is hajtott. A képződött nyereség 20 százalékát jutalomként megkapták a tagok, a téeszben pedig képződött egy jókora bevétel.

Nem tudtam, hogy ezt a bevételt csak fejlesztésre lehet fordítani és szabálytalan a kiosztása. Közben igyekeztem kedvet csinálni a közöshöz, bevezettem a részes művelést. Jutalmul megkaptam a „Kiváló Miniszteri Kitüntetést”. 1971 májusában aztán kaptam egy üzenetet, menjek be az ügyészségre. Onnan már ki sem engedtek, vittek Miskolcra, a Fazekas út 2. szám alatti börtönbe. A vádat később fogalmazták meg, ami jogtalan állami támogatás igénybevételéről szólt.

Az első fokú ózdi bíróság öt év börtönre ítélt, a másodfokú fővárosi ítélet viszont felmentett. Közben eltelt tizennyolc hónap, ami alaposan megviselte a családomat. 1972. október 10-én szabadultam, majd folytattam a gazdálkodást. Volt olyan évem, amikor teheneim után ötvenháromezer liter tejet adtam le. Megszerveztem a tejbegyűjtést, aztán tejüzemet építettünk, de hamar csődbe ment.

Aztán 2000-ben volt az aranylakodalmunk, ami előtt eladtam az utolsó két lovamat is. Nem tagadom, megkönnyeztem őket. Megöregedtem, nem bírtam a tempót. A teheneket a fiamnak adtam. Az a kérdés, én számoltam-e fel a gazdaságot, vagy az számolt fel engem.

Voltam én filmszereplő is. Gulyásék már a pávakörös időkben forgattak a domaháziakról, aztán egyszer beállítottak, hogy rólam készítenének filmet. Egyre gyakrabban jöttek és így készült el olyan sok fejezet az életemről. Az egész ország megismert, sok vásárban, de még a szentkúti búcsúban is felismertek. Számos díszbemutatóra kaptam meghívást, sok helyre el is mentem – meséli történetét Medve Alfonz.

Legnagyobb élményként mégis aranylakodalmát tartja számon, ahol Dolezsár Erzsébetnek 50 év után is kimondta az „igen”-t. Az eseményen öt pap misézett, dr. Seregély István egri püspök pedig áldását küldte a házaspárra.

Büszke a család címerére és négy unokájára, akik közül Richárd a közelmúltban szerzett jogászdoktori címet. Ő az első doktor a domaházi Medve famíliában.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése