Dr. Túrós András

Az MVM Rt. biztonsági igazgatója,

Budapest

baz_03_58_dr_turos_andras.jpgAz életem, a pályám mindenki előtt nyitott könyv, nincsenek titkaim – mondta beszélgetésünk elején, mintegy bevezetőként dr. Túrós András, akit ezer szál köt szülőföldjéhez, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez, ugyanakkor elszakíthatatlan szálak kötik választott, egyetlen szakmájához, a rendőri munkához. Mindenesetre különös ezt hallani valakitől, aki a miniszteri rangot kivéve a belügyi ranglétra valamennyi fontos tisztén becsülettel, igazi rendőrként dolgozott, és végezte a kívülállók szemével nézve titkok ezreivel terhelt, izgalmas munkáját. Barátai, ismerősei, akik végigkísérhettük kicsit közelebbről pályája változásait, tisztában vagyunk kimondott szavai aranyfedezetével. Beszélgetésünk helyszíne a Magyar Villamos Művek Rt. budai székháza, ezen belül pedig a biztonsági igazgató dolgozószobája, ahol a több mint fél évszázadnyi idő fonala mentén a személyes, szakmai élmények, történések füzérét igyekszünk összeállítani.

– Szalaszenden születtem 1944 szeptemberében a szépséges, egy életre elegendő útravalót adó Abaújban. Apám bíró, majd tanácselnök, édesanyám háztartásbeli volt, később a helyi tsz-ben dolgozott. Hat testvérem közül már csak hárman élnek. Ketten közülük katonatisztek, egyik testvérem honvéd mérnökezredesként ment nyugdíjba, egy másik határőr-alezredes. Követve a családi hagyományokat, a fiam is a rendőri pályát választotta magának, jelenleg alezredesként látja el feladatát – foglalja össze a legfontosabbakat dióhéjban az igazgató.

– Ha kérhetem, térjünk még vissza az induláshoz, hiszen fiatal évei is tartogatnak közérdeklődésre számot tartó történéseket!

– Szalaszenden ezerkilencszázötvennyolcig éltem, a középiskolát Sátoraljaújhelyen végeztem ezerkilencszázhatvankettőben, ahonnan – legalábbis a számomra – egyenes út vezetett a katonai főiskola belügyi szakára. Onnan visszakerültem Borsodba, ahol a megyei főkapitányság KISZ-bizottságának a titkára lettem, aztán a szerencsi, majd az ózdi városi-járási kapitányság élére kerültem, és ezerkilencszáznyolcvanegyben bíztak meg a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetésével. Ezek az évek sok hasznos, pótolhatatlan szakmai tapasztalatot adtak nekem, mindig is úgy éreztem, sokat köszönhetek szűkebb hazámnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megyének.

– Harminchét évesen, ami különösen akkoriban szép karriernek számított.

– Közben az ELTE jogi karán tanultam, s szereztem diplomát, szakmai vezetőképzőket végeztem, ezerkilencszáznyolcvanhéttől pedig rendőrtábornok lettem, majd egy év múlva országos rendőrfőkapitány, belügyminiszter-helyettes, aztán egy évig az országos rendőrfőkapitány szakmai helyettese, illetve a rendőrség átszervezésével közbiztonsági főigazgató, az országos rendőrfőkapitány első helyettese.

– Amikor bekövetkezett a rendőrség vezetésének lefejezése.

– Ez történelmileg bizonyítottan elhibázott politikai indíttatású taktikai döntés volt. Ám amíg sokan ennek elszenvedő vesztesei közül végleg hátat fordítottak a rendőrségnek, én egy ötvenezres társadalmi bűnmegelőzési szövetség elnökeként, a polgárőrség vezetőjeként együttműködöm a rendőrséggel. Úgy is mondhatnám, engem nem lehet kigyógyítani abból, hogy a rendőrséghez tartozzam. Büszke vagyok arra, hogy a rendszerváltáskor Magyarország rendőrfőnöke voltam, és az gumibotütés nélkül zajlott le, hogy részt vehettem a rendőrségi törvény megalkotásában, amelyik európai színvonalú törvény, valamint arra is, hogy máig érezhetem az állomány tiszteletét. Szabadidőm nagyon kevés van. Korábban még visszajártam a Diósgyőr futballmérkőzéseire, hiszen a klub évtizedek alatt nagyon a szívemhez nőtt. Ott lehettem a diósgyőri labdarúgás története legjobb együtteseinek fényes szereplésein, amikor a DVTK-ra épült a magyar válogatott. Ma sincs válogatott futballmérkőzés nélkülem, kijárok a meccsekre, szurkolok a nemzeti tizenegynek, bízom a hazai labdarúgás felemelkedésében. Aláhúzza ezt a tény is, hogy az MLSZ-en belül vállaltam egy igen speciális feladatot, ahol a cigány labdarúgó bizottság elnökeként dolgozom. Munkánkat máris sok siker övezi, hiszen már eddig is sok ígéretes gyémántot fedeztük fel, közülük tízen kerültek fel az első osztályba, hárman az FTC-be.

– Marad ideje kevés szabadidejéből arra, hogy valamilyen sportágban időről időre próbára tegye magát, hogy edzésben maradjon?

– Elsősorban egyéni sportokat űzök, mint a futás és az úszás, de gyakran összejövünk rendőrtábornok barátaimmal egy kis szaunázásra is. Ezen kívül egy-egy vadászati szezonban legalább három, négy alkalommal ellátogatok Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, ahol úgy érezhetem magam, mint egy nagyobb családban, ahol szeretettel várnak. A vadászatok is mindig különleges élményekkel gazdagítanak, hiszen közben a csodálatosan szép Északi-középhegység erdeit, a Bükköt és a Zemplént járom.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése