Dr. Stumpf István

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője,

Budapest

baz_01_04_dr_stumpf_istvan.jpgHercegkút egy hegyaljai sváb település Sárospatak szomszédságában. Neves szülötteinek sorát gyarapítja Stumpf István is, aki a legmagasabbra jutott a ranglétrán az elszármazottak közül. Első találkozásunk alkalmával Kisrozvágyon, a Honfoglalás-kori Múzeum avatóján maga is ékes tanúságot tett a gyökerekhez való kötődéséről:

– Egy, a politikába „tévedt” vidéki fiúnak, néhány napon belül másodszor adatott meg a lehetőség, hogy szembe nézzen a múltjával: hogy a Hercegkúton született fiú hogyan jut el a politikának egyik döntéshozó pozíciójáig. Meg vagyok róla győződve, hogy akik ezen a környéken születtek, azokat erősen kötik a gyökerek… Nekünk, akik a Kormányba kerültünk, az a felelősségünk, hogy minden olyan törekvést, amely a vidéki Magyarországon az összetartozást, az innovációs erőt, a kitörési lehetőséget keresi, támogatnunk kell! Nem lehet egy nemzet erős, ha nem tiszteli a múltját! Nem lehet senki személyiségében erős, ha nem hű a gyökereihez! A kétezredik évforduló arra is való, hogy egyfajta tükröt tartsunk magunknak. Meggyőződésem, ha ez a kulturális park fel fog épülni, akkor folyamatosan olyan tükörbe nézhetünk, amelyre büszkék lehetünk. Amelyben megviláglik az, hogy ez a nemzet, ez a nép, amely a Kárpát-medencében meggyökeredzett, igen sokat adott a világnak, és ez a leszakadott régió is büszke lehet arra, hogy ezt a hagyományt hajlandó, képes és meri ápolni. Én itt, most, önök előtt azt tudom ígérni, hogy a lehetőségemhez és a felelősségemhez képest, mindent megteszek azért, hogy ez a program sikeres legyen és megfelelő támogatást találjon. Azt gondolom, hogy ez nem csak az önök érdeke, hanem az ország egyben maradásának, nemzeti identitása megőrzésének, a helyi közösségekhez való hűségnek is nagyszerű példája lehet.

Stumpf István gyakori vendég a térségben, szerencsére egyre több helyen van lehetősége avató beszédeket tartani. A zempléni térség és az államalapítás ezeréves évfordulóján mégis a fenti idézet jellemzi leginkább azt a törekvését, amivel hitet tett a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra alapítvány világraszóló kezdeményezése mellett.

A kancelláriaminiszter hercegkútinak vallja magát, pedig a hivatalos okmányok szerint Sárospatakon született 1957. augusztus 5-én. Reméljük, neki és korosztályának lesz majd egyszer értelmes javaslata arra is, hogy a születésben közreműködő kórház helye ne száműzze a személyes adatokból a tényleges szülőföld nevét.

Stumpf István Hercegkúton, majd Sárospatakon kezdte iskolás éveit. Ezerkilencszáznyolcvankettőben jogi, három évvel később pedig szociológusi diplomát szerez. 1982–87 között az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, az állam- és jogelmélet tanszékén tanársegéd. Közben megalapította a Bibó István Szakkollégiumot, amelynek ezerkilencszáznyolcvanháromtól öt évig igazgatója is volt. Ezzel, mintegy politikusi hitvallásként, vállalta Bibó István a XX. sz. második felében meghatározó jelentőségű munkásságának folytatását is.

1987-től a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, a Társadalomtudományi Intézet tudományos munkatársa.

1991–92-ben az Európa Tanács Ifjúsági Központ és Alapítvány Tanácsadó Testületének tagja, a rendszerváltást követő első négy évben, a köztársasági elnök ifjúsági tanácsadója.

Három évig tanult az Egyesült Államokban, előbb mint German Marshall ösztöndíjas, majd a Harvard Egyetem Kennedy államigazgatási karán.

A Századvég című folyóirat alapító szerkesztője, majd felelős kiadója. A Századvég Politikai Iskola alapítója és igazgatója. (Göncz Árpád így minősítette az iskolát: „Hézagpótló intézmény, mert tudatosan készíti elő a változásokkal teli magyar társadalomban a nemzedékváltást”.)

Ezerkilencszázkilencvenöttől a politikatudományok kandidátusa, ezerkilencszázkilencvenhattól az ELTE ÁJTK politológiai tanszékének docense. Kutatási területe: társadalmi mozgalmak és politikai pártok, politikai elit, választói magatartás, ifjúságszociológia. Számos, ezekben a témákban megjelent könyv és cikk szerzője. Nős, négy gyermek édesapja.

Ezerkilencszázkilencvennyolc júliusától a Miniszterelnöki Hivatal vezetője. Kancelláriaminiszterként legmagasabb szinten valósíthatja meg azokat az elképzeléseit, amelyekért egész eddigi életében tanult és dolgozott. Államalapításunk ezeréves ünnepéről így vall:

– Magyarország 2000-ben, a millennium évében olyan országként szeretne bemutatkozni Európában, amely ezeréves történelmének hagyományaira építve egy sikeres nemzet képét mutatja, amely jelentős tudósokat adott a világnak, és amely ezer éven át szilárd bástyája volt az európai civilizációnak.

Szándéka világos: élhetőbb jövőt teremteni!

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése