Pócsik Zoltán

Tűzoltó parancsnok,

Záhony

szszb 23 nl Pócsik Zoltán.jpgFiatalon nagy felelősséggel járó beosztást kapott Pócsik Zoltán tűzoltó. Kinevezték a záhonyi tűzoltóság parancsnokává, egyben előléptették tűzoltó alezredessé. Figyelmet érdemel ez azért is, mert széles e hazában, sőt Európában Záhonyból csak egy van, ez a határváros egyetlen településhez sem hasonlítható. Érthető módon itt a tűzoltóknak különleges feladatokat kell teljesíteniük tevékenységük nagy odafigyelést igényel. A parancsnoki munkához is több kell, mint egy átlagos kisvárosban.

A közelmúltban egy záhonyi híradás így szólt az újságban:
– Ukrán és szlovák kollégáival akar kapcsolatot teremteni. Egy parkot is elképzel a laktanya elé. Ő megyénk legfiatalabb tűzoltó parancsnoka.

Pócsik Zoltán tűzoltó alezredest kis híján fél éve nevezték ki a záhonyi hivatásos önkormányzati tűzoltóság élére. Akkor még csak 32 éves volt. Ma is ő megyénk legfiatalabb tűzoltó parancsnoka.

Januárban fiatalos lendülettel kezdett a parancsnoki munkához. Februárban kezdeményezte a tűzoltóbál megrendezését. Közreműködésével folyamatban van a Záhony és Térsége Tűzvédelméért Alapítvány létrehozása. Az alapítványnak többek közt anyagi és technikai haszna is lesz. Hamarosan ukrán és szlovák tűzoltókkal akar szomszédi, szakmai és baráti kapcsolatot kialakítani. Javaslatára a tűzoltólaktanya előtti területen létrehozzák a Szent Flórián parkot, zöldövezet lesz ez, tűzoltó eszközök kiállításával. Reményei szerint idén egy kis technikai fejlesztésnek is örülhetnek majd a záhonyi tűzoltók.

Motorcsónakja máris van a laktanyának. Ez azért is érdemel figyelmet, mert a közelmúltban a térségben pár napon belül három ember fulladt a Tiszába. A záhonyi tűzoltóknak különösen sokrétű a munkájuk. Télen például a műszaki mentéseken kívül jégcsapokat vernek le, tavasszal méhrajokat fognak be, a veszélyes anyagokat szállító vasút, a nemzetközi forgalmú közút, a három PB-gáz-átfejtő, a vegyianyag-átfejtő, a pakuraátfejtő és a tuzséri fatelep különleges odafigyelést igényel.

Pócsik Zoltán magas, jó megjelenésű fiatalember. A közeli Tiszaszentmártonban nőtt fel. Sorkatonaként a záhonyi határőrségnél is teljesített szolgálatot, és ennek most is hasznát veszi. A nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett diplomát, majd Budapesten a szükséges tűzoltóiskolát is elvégezte. A működési területen 11 polgármesterrel és több ezer emberrel jó emberi és szakmai kapcsolatokat ápol.

Alig hogy a fenti sorok megjelentek, közölte a sajtó, hogy Záhony térségében felhőszakadás volt, a nemkívánatos víz eltávolításával is értékeket mentettek. Aztán újabb nap elteltével megrendezték a megyei tűzoltóversenyt. A parancsnok is örömmel könyvelhette el, hogy az egyik kategóriában győztes lett az illetékességi területen működő tuzséri csapat.

Pócsik Zoltán lassan, megfontoltan beszélt szeretett szakmájáról. Elmondta, hogy a határőrségnél tisztesként teljesített szolgálatot. Nem csak Záhonyban, Nyírbátorban, Budapesten is határőrösködött. A sorkatonaság előtt végezte el a főiskolát. Azt megelőzően pedig a nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett szőlő- és gyümölcstermelő szakon. Hozzátette: otthon, Tiszaszentmártonban a családi gazdálkodásban hasznosítani tudta mezőgazdasági ismereteit.

A sorkatonai szolgálat után Záhonyba jött tűzoltónak, és zászlósi rangban kezdte pályafutását. A naptár 1999-et mutatott, amikor Pestre ment a már említett tűzoltóiskolára. Innen hadnagyként jött ki, és tűzmegelőzési főelőadó beosztást kapott, majd tűzmegelőzési osztályvezető lett. Szoros kapcsolatot kellett tartania önkormányzatokkal, iskolákkal. A diákokat rá kell nevelni a tűzmegelőzés fontosságára. A diákoknak már többször rendeztek a tűzoltósággal kapcsolatos rajzversenyt. A látványos tűzoltólaktanyába számos pedagógus és sok-sok diák látogatott el élményszerzésre. Az évente megrendezésre kerülő záhonyi vasutasnapra mindig jönnek külföldi vendégek, nyíregyházi, sőt debreceni vasutasok is megfordulnak itt családtagjaikkal. A vasutasnapokon a tűzoltók látványos bemutatókat tartanak. Együttműködési megállapodást kötöttek a határőrséggel.

A tűzoltók például tűzvédelmi előadást tartanak a határőröknek, a határőrök adott esetben gyakorlóruhába öltözve segédkeznek az avartüzek eloltásánál.

Kiegészítésként elmondható: a tűz- és robbanásveszélyes árukat is szállító vasútnak van saját tűzoltó raja egy létesítményi tűzoltókocsival. Tiszabezdéden most épül a gázátfejtő állomás, amely Közép-Európa legnagyobb gáztároló telepe lesz. Ebben a különleges gazdasági övezetben a jövőben is különleges feladatokat kell majd teljesíteniük a tűzoltóknak.

Pócsik Zoltán felesége a záhonyi polgármesteri hivatal okmányirodáján dolgozik. A kisfiúk három évvel ezelőtt, május 4-én a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napján született.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése