Pócsik Zoltán

Tűzoltó parancsnok,

Záhony

szszb 23 nl Pócsik Zoltán.jpgFiatalon nagy felelősséggel járó beosztást kapott Pócsik Zoltán tűzoltó. Kinevezték a záhonyi tűzoltóság parancsnokává, egyben előléptették tűzoltó alezredessé. Figyelmet érdemel ez azért is, mert széles e hazában, sőt Európában Záhonyból csak egy van, ez a határváros egyetlen településhez sem hasonlítható. Érthető módon itt a tűzoltóknak különleges feladatokat kell teljesíteniük tevékenységük nagy odafigyelést igényel. A parancsnoki munkához is több kell, mint egy átlagos kisvárosban.

A közelmúltban egy záhonyi híradás így szólt az újságban:
– Ukrán és szlovák kollégáival akar kapcsolatot teremteni. Egy parkot is elképzel a laktanya elé. Ő megyénk legfiatalabb tűzoltó parancsnoka.

Pócsik Zoltán tűzoltó alezredest kis híján fél éve nevezték ki a záhonyi hivatásos önkormányzati tűzoltóság élére. Akkor még csak 32 éves volt. Ma is ő megyénk legfiatalabb tűzoltó parancsnoka.

Januárban fiatalos lendülettel kezdett a parancsnoki munkához. Februárban kezdeményezte a tűzoltóbál megrendezését. Közreműködésével folyamatban van a Záhony és Térsége Tűzvédelméért Alapítvány létrehozása. Az alapítványnak többek közt anyagi és technikai haszna is lesz. Hamarosan ukrán és szlovák tűzoltókkal akar szomszédi, szakmai és baráti kapcsolatot kialakítani. Javaslatára a tűzoltólaktanya előtti területen létrehozzák a Szent Flórián parkot, zöldövezet lesz ez, tűzoltó eszközök kiállításával. Reményei szerint idén egy kis technikai fejlesztésnek is örülhetnek majd a záhonyi tűzoltók.

Motorcsónakja máris van a laktanyának. Ez azért is érdemel figyelmet, mert a közelmúltban a térségben pár napon belül három ember fulladt a Tiszába. A záhonyi tűzoltóknak különösen sokrétű a munkájuk. Télen például a műszaki mentéseken kívül jégcsapokat vernek le, tavasszal méhrajokat fognak be, a veszélyes anyagokat szállító vasút, a nemzetközi forgalmú közút, a három PB-gáz-átfejtő, a vegyianyag-átfejtő, a pakuraátfejtő és a tuzséri fatelep különleges odafigyelést igényel.

Pócsik Zoltán magas, jó megjelenésű fiatalember. A közeli Tiszaszentmártonban nőtt fel. Sorkatonaként a záhonyi határőrségnél is teljesített szolgálatot, és ennek most is hasznát veszi. A nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett diplomát, majd Budapesten a szükséges tűzoltóiskolát is elvégezte. A működési területen 11 polgármesterrel és több ezer emberrel jó emberi és szakmai kapcsolatokat ápol.

Alig hogy a fenti sorok megjelentek, közölte a sajtó, hogy Záhony térségében felhőszakadás volt, a nemkívánatos víz eltávolításával is értékeket mentettek. Aztán újabb nap elteltével megrendezték a megyei tűzoltóversenyt. A parancsnok is örömmel könyvelhette el, hogy az egyik kategóriában győztes lett az illetékességi területen működő tuzséri csapat.

Pócsik Zoltán lassan, megfontoltan beszélt szeretett szakmájáról. Elmondta, hogy a határőrségnél tisztesként teljesített szolgálatot. Nem csak Záhonyban, Nyírbátorban, Budapesten is határőrösködött. A sorkatonaság előtt végezte el a főiskolát. Azt megelőzően pedig a nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett szőlő- és gyümölcstermelő szakon. Hozzátette: otthon, Tiszaszentmártonban a családi gazdálkodásban hasznosítani tudta mezőgazdasági ismereteit.

A sorkatonai szolgálat után Záhonyba jött tűzoltónak, és zászlósi rangban kezdte pályafutását. A naptár 1999-et mutatott, amikor Pestre ment a már említett tűzoltóiskolára. Innen hadnagyként jött ki, és tűzmegelőzési főelőadó beosztást kapott, majd tűzmegelőzési osztályvezető lett. Szoros kapcsolatot kellett tartania önkormányzatokkal, iskolákkal. A diákokat rá kell nevelni a tűzmegelőzés fontosságára. A diákoknak már többször rendeztek a tűzoltósággal kapcsolatos rajzversenyt. A látványos tűzoltólaktanyába számos pedagógus és sok-sok diák látogatott el élményszerzésre. Az évente megrendezésre kerülő záhonyi vasutasnapra mindig jönnek külföldi vendégek, nyíregyházi, sőt debreceni vasutasok is megfordulnak itt családtagjaikkal. A vasutasnapokon a tűzoltók látványos bemutatókat tartanak. Együttműködési megállapodást kötöttek a határőrséggel.

A tűzoltók például tűzvédelmi előadást tartanak a határőröknek, a határőrök adott esetben gyakorlóruhába öltözve segédkeznek az avartüzek eloltásánál.

Kiegészítésként elmondható: a tűz- és robbanásveszélyes árukat is szállító vasútnak van saját tűzoltó raja egy létesítményi tűzoltókocsival. Tiszabezdéden most épül a gázátfejtő állomás, amely Közép-Európa legnagyobb gáztároló telepe lesz. Ebben a különleges gazdasági övezetben a jövőben is különleges feladatokat kell majd teljesíteniük a tűzoltóknak.

Pócsik Zoltán felesége a záhonyi polgármesteri hivatal okmányirodáján dolgozik. A kisfiúk három évvel ezelőtt, május 4-én a tűzoltók védőszentjének, Szent Flóriánnak a napján született.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló