Farkas Adrienn

Művelődésiház-igazgató,

Záhony

szszb_22-204_farkas_adrienn.jpgMessze földön híres a záhonyi művelődési ház és könyvtár. Az elmúlt években számos hazai és külföldi miniszter, közéleti ember megfordult itt. Aztán jöttek vasúti mérnökök, vasúti tisztek, váltókezelők, átrakómunkások, hogy bővítsék ismereteiket, hogy szórakozzanak, kikapcsolódjanak. Napjainkban is nagy itt a forgalom. Igaz, a korhoz igazodva, megváltozott körülmények közt működik az intézmény. A kultúra, a művelődés „temploma” ez az épület. Egy kicsit szimbóluma is Záhonynak és térségének.

Mostanában egy jól képzett, szép arcú lány, Farkas Adrienn igazgatja az intézményt. Jó munkahelyi légkör veszi körül, öröm itt és így dolgozni. Az idelátogatókkal, a próbálókkal, a fellépőkkel is jó a kapcsolata, könnyen szót ért velük. Ez érthető azért is, mert ebben a vasutasvárosban, vasutas szülők gyermekeként cseperedett fel. Jól ismeri környezetét. Csak pár lépésre van innen a szintén híres vasutassportpálya, amely számos kulturális rendezvénynek is helyet ad. A polgármesteri hivatal kőhajításnyira található, a sínek birodalma nagyjából 200 méterre kezdődik. E sorok írója először akkor kereste meg Farkas Adriennt, amikor még csak néhány hónapot tudhatott maga mögött az igazgatói székben. Ekkor látványos képzőművészeti kiállítás volt a földszinten. A könyvtári részben leselejtezett könyveket árultak, darabonként potom 100 forintért. Mindjárt közölték: 2006-ban bővítik a könyvállományt. Az igazgatónő még ezt mondta: „Egy éven belül az ötödik gazdája lett a záhonyi művelődési háznak és könyvtárnak. A mostani véglegesnek tűnik.”

A második találkozókor, nyár közepén a következőket jegyezhette le a tollforgató: – Vasúttörténeti múzeumot akarnak létrehozni Záhonyban. Az anyagok gyűjtését és majdan a múzeum kialakítását intézményünk dolgozói végzik. Szeptemberben öt pályázatot ad be az intézmény.

Minderről és még néhány másról Farkas Adrienn, a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület Záhonyi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója tájékoztatta az újságot. Elmondta, hogy az őszi-téli hetekre gazdag programot állítottak össze. A gyűjtők máris várják a régi tárgyakat, dokumentumokat a leendő múzeumba. Az intézmény szeptemberben öt különböző pályázatot ad be fejlesztésre. Hamarosan indulnak a klubfoglalkozások. Újként indul a Rock klub. A helyi általános iskola színjátszó csoportja rendszeresen itt fog próbálni. (Az intézménynek kistérségi szerepe is van, a környékbeli diákok is rendszeresen jönnek majd a művelődési házba.) Az Első Kisvárdai Képzőművészeti Műhely közreműködésével felnőtt színházi előadásokat is szerveznek. Több képzőművészeti kiállítás is lesz. Ősszel lesz 60 éves a Záhonyi Átrakókörzet. A jeles évforduló méltó megünneplésének is helyet ad az intézmény. A záhonyi szakközépiskola diákjai itt tartják majd a szalagavatójukat. Októberben a város vezetői, lakói itt emlékeznek meg az 1956-os forradalomról. November 1-jén lesz egy éve annak, hogy a jelenlegi formájában működik az intézmény. A szabályok értelmében egy év eltelte után a művelődési ház pályázatokat nyújthat be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A nyertes pályázatok is hozzájárulhatnak az intézmény további fejlődéséhez. Az intézmény bemutatásához le kell írni, hogy a szóban forgó épületet 1948-ban adták át rendeltetésének. Az épület még ma is a MÁV Zrt. tulajdonában van. Megtalálható az épületben néhány vasúti oktatóterem, konferenciaterem, színházterem, sőt egy kis protokoll helyiség is. Sok önkormányzati rendezvénynek is helyet ad az épület. A vasutasnapok szervezésében szintén nagy szerepe van az itt dolgozóknak.

Kiegészítésül még elmondható, hogy 2006 októberében indul a gyermekszínházi előadássorozat, a környező iskolások és óvodások is jönnek majd nézőnek. Fontos megemlíteni, hogy az intézménynek saját VOKE Amatőr Musical Színtársulata van. Vezetője Homicskó Ágnes, koreográfusa Szekeresné Kovics Erika. Nos, a társulat ősszel új darabbal is színre lép. Azt is hangsúllyal örökítjük meg, hogy a művelődési ház a jelenlegi formájában 15 éve működik. Az évforduló alkalmával saját, fényképes prospektust jelentetnek meg.

Farkas Adrienn életrajza csak arasznyi lehet. A középiskolát Kisvárdán végezte a Császi László Gimnáziumban, illetve Szent László Gimnáziumban, közművelődési programszervező szakon. A naptár 1994-et mutatott, amikor érettnek, érettségizettnek mondhatta magát. Aztán még elvégezte a marketing reklámügyintéző tanfolyamot is. A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán tanult tovább, tanító szakon. Itt 2000-ben szerzett diplomát. Az említett debreceni főiskolán a kommunikációs szakon még tovább tanult, újságírást. 2003-ban szerezte meg másoddiplomáját. 2000-től az intézményben művelődésszervező volt, 2005. szeptember 15-ével nevezték ki igazgatónak. Szakmai múltja alig van, jövője annál inkább.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló