Belinszky Béla

Címzetes főjegyző,

Záhony

szszb 24 tk Belinszky Béla.jpgNem urai, hanem szolgái vagyunk a nemzetnek – a Kossuth Lajostól idézett gondolat vezérelte szakmai és emberi életpályáján Belinszky Béla címzetes főjegyzőt, aki közel négy évtized közigazgatási szolgálata után arany pecsétgyűrűt kapott a minisztertől. Színes, gazdag, mozgalmas évek állnak mögötte, amelyek korszakokat kötnek össze, a szocialista államformától a rendszerváltáson át a mai demokráciáig.

Belinszky Béla életútja tökéletesen példázza, hogy a felülről irányított közigazgatás, a hatalmi monopóliumnak tekintett szervezetek ezernyi kötöttsége mellett, vezető beosztásban is megmaradhat valaki a mindig segítőkész munkatársnak. Ötleteit, bár az elmúlt korszak szűkre szabott keretei nem igazán engedtek teret az egyéni kezdeményezésnek, mégis meg tudta valósítani. Ő sohase ügyként kezelte az eseteket, hanem az embert látta az akta mögött. Közel négy évtizeden át gyakorolt hivatása során egyetlen haragost sem szerzett! Mint mondja, bármit meg lehet értetni az ügyfelekkel, ha azt tisztességesen, emberségesen tesszük.

Belinszky Béla 1948. augusztus 22-én született Dögén Kántor Irén és Belinszky Béla fiaként. Otthonról becsületet, a munka fontosságát és örömét, a szűkebb, tágabb közösség szolgálatának fontosságát hozta magával. Ezeket az eszméket igyekezett saját családjában is megteremteni. Ebben nagyszerű társra talált Vincze Margit személyében, aki az OTP kisvárdai fiókjánál dolgozik. Házasságukból két lány született. Anita középiskolai tanár Kisvárdán, az ő férje Molnár Zoltán, a Volán Vállalat kirendeltségvezetője. Gyermekeik Kata (öt) és Éva (másfél) évesek. A nagyszülők szeme fénye a két gyönyörű kislány. A fiatalabb Belinszky lány, Nóra Budapesten a Ferihegyi repülőtéren dolgozik.

A Rétközhöz ezer szállal kötődő Belinszky úr a jó nevű Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett Kisvárdán 1966-ban. Ezután az Államigazgatási Főiskolán diplomázott. Nagy örömére szülőfalujában, Dögén látott a közigazgatási teendőkhöz. Főnökei hamar észrevették benne a precíz, odaadó és humánus beállítottságú ügyintézőt, és magasabb beosztásba helyezték. 1970 és 1989 között a Kisvárdai Városi Tanács pénzügyi, szervezési és személyügyi feladataival foglalkozott különböző munkakörökben. 1990–92 között Tiszabezdéden, 1992 és 2007 között Záhonyban dolgozott jegyzőként.

Szerencsés alkatúnak érzi magát, hisz a 39 év munkaviszonya alatt egyetlen egyszer sem kellett táppénzre mennie! Ahogy nézem a ma is derűs, fiatalos, lendületes embert, kirajzolódik egy nagy ívű szakmai pálya, amelyen azért haladhat mindig előre, mert nem a saját karrierjének építgetésén fáradozik, hanem a rábízott ügyfelek, a településeken élő állampolgárok ügyeit, gondjait, bajait, örömeit érezte sajátjának. Soha nem az íróasztal mögül tárgyalt, ezzel is bizonyítva: egyenrangú félnek gondolja magát másokkal. Egyre nagyobb lélekszámú közösség ügyeinek megoldását, a tanácsok, majd a polgármesteri hivatalok irányítását bízták rá. Szép időként élte meg a körzetközponti jegyző szerepét, amelyben a záhonyi székhelyű irányítás a környékbeli településeken élőkre is kiterjedt. Így nem kellett Kisvárdára buszozni vagy vonatozni a gyámhivatali, okmányirodai vagy építési igazgatási ügyekben. Belinszky Béla igyekezett mindent helyben, gyorsan intézni, hogy ezzel is segítse a hivatalhoz forduló állampolgárok jobb közérzetét. Ő érezte annak a felelősségét, hogy hozzáállása, munkája, szakszerű ügyintézése révén az emberek nemcsak róla, hanem a polgármesteri hivatalokról és általában véve a közigazgatásról alkotnak képet.

Noha szigorú szabályok kötötték még a legkreatívabb vezetők kezét is, azonban ők tudták, mit tehetnének gyorsabban, jobban a helybeliekért. Szép példa erre az 1995-ben létrehozott Polgárvédelmi Közalapítvány. Állami, önkormányzati feladatokat oldottak meg Záhony, Zsurk, Györöcske, Tiszaszentmárton, Eperjeske, Tiszamogyorós, Benk, Mándok, Tiszabezdéd, Tuzsér és Komoró területén. Belinszky Béla elnökként irányította az árvíz, a hó és más katasztrófavédelmi tennivalókat a szervezés, a logisztika, a pénzügyek és a mozgósítás terén. Ebben partnerre talált a helyi polgármesterekben, hisz nekik is a zökkenőmentes ügyintézés volt az érdekük. Fellapozzuk a képzeletbeli történelemkönyvet, és hamar párhuzamot találunk az egykor jól bevált járások és a mai kistérségek között. Államszervezéstől, társadalmi formációtól függetlenül vannak egységesen megoldandó feladatok. Dániában egy szakmai úton már 15 évvel ezelőtt láthatta, hogy a mentők, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság együtt dolgozik. Ennyire gazdagok vagytok? – kérdezték a vendéglátók, amikor megtudták, nálunk még külön szervezetet működtet az állam minderre.

Felettesei kitüntetésekkel (Kiváló Munkáért, Köztársasági Elnöki Érdemkereszt, Honvédelmi Érdemérem, arany pecsétgyűrű) és a címzetes főjegyző titulussal ismerték el a hatalmat közszolgálatnak tekintő Belinszky Béla munkásságát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése