Szikora Imre

Az informatikai központ vezetője,

Záhony

szszb_17-206_szikora_imre.jpgEmbermagasságú az az új számítógép, amely a MÁV Informatika Kft. Záhonyi Informatikai Központjának első emeletén található. Ennek a sokat tudó gépnek az értéke – a szoftverekkel együtt – meghaladja a 150 millió forintot. Az ár a laikusoknak is sokat mond. Az épületük bejáratánál látványos számítástechnikai szaküzlet van, bárki megcsodálhatja itt a technika vívmányait. A gép és a szaküzlet egyaránt a MÁV Informatika Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. tulajdona.

A társaság központja Budapesten, a Déli pályaudvaron van, és az ország egész területén működik a kft. több mint 500 dolgozóval. Tevékenységük három nagy csoportra osztható: a személy- és áruszállítással kapcsolatos közlekedési üzletágra vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó üzleti tanácsadó szolgálatra, valamint a műszaki ellátással, adatrögzítéssel és számítógép-üzemeltetéssel és elektronikus aláírás szolgáltatásával foglalkozó Ousoureing üzletágra.

Ehhez az üzletághoz tartoznak a regionális központok, amelyek egyike a Záhonyi Informatikai Központ. Záhonyban van a legnagyobb regionális egység, ahol hatvanöten dolgoznak, végeznek nagyon fontos munkát. Az alábbi írásnak talán ezt a címet is adhatnánk: A tintaceruzától az internetig. A vasút történetében mérföldkőnek számító első számítógép – 10 éves fejlesztési előkészítés után – Lengyelországból érkezett. Ezzel szolgálták ki a MÁV igényeit 8 éven keresztül. Később IBM-gépeket alkalmaztak, fokozatosan fejlesztve a Záhonyi Automatizált Információs Rendszert (ZAIR).

Említést érdemel, hogy 1996-ig csak a MÁV-ot szolgálták ki, annak egyik szolgálati egységeként. 1996-ban alakult kft.-vé, azóta bőven van civil szolgáltatás is. Megemlíthető, hogy a ZAIR-on kívül több kisebb cégnek helyi rendszereket is készítenek. A kisvárdai és a tornyospálcai általános iskola gépparkját is modernizálták. Számos rendezvényen előadásokat tartottak.

Külön bekezdést érdemel a záhonyi központ fő terméke a ZAIR. Lényege, hogy a vasúti folyamatok támogatása mellett, amely húsz éve szolgáltatásuk, a szállíttatók lekérdezhetik a saját adataikat, akár az interneten keresztül is. Az ukrán vasutak hatóránként adnak információkat elektronikus úton a záhonyiaknak, akik szintén hatóránként tájékoztatják az ukránokat. A záhonyi képernyőn lehet látni például egy térképet az ukrán vasúti hálózatról, ahonnan leolvashatók a Lvov irányából Záhony felé tartó széles nyomtávú kocsik adatai. Ez azt jelenti, hogy a MÁV országos hálózati szolgáltatásával együttesen Lvovtól Hegyeshalomig követni tudják a vasúti kocsikat és a szállított küldeményeket. A kft. ismertető írásából megtudható, hogy a szervezet többször átalakult, legutóbb 1996-ban.

Szakemberei több nagy rendszer kifejlesztésében vettek részt, melyek során széles körű tapasztalatokra tettek szert. Ők működtetik például a MÁV Rt. gazdaságirányítási információs rendszerét, amely Magyarország egyik legnagyobb racle Financials alapú információs rendszere. A kft.-ről jól szerkesztett, szép kivitelű bemutató prospektus készült. Az első oldalon szépen fogalmazott Dombai Ferenc vezérigazgató: „Felgyorsult világunkban nélkülözhetetlenek a vállalatok, intézmények számára a folyamatos fejlődéshez és a helyes út megtalálásához a korszerű informatika. Az információ a modern gazdasági és társasági élet kulcsfontosságú elemévé vált. Társaságunk azt a célt tűzte maga elé, hogy partnerei számára a kor kívánalmainak megfelelve, folyamatosan megújulva, stabil partnerként biztosítsa mindazon megoldásokat, melyek az üzleti életben a sikerhez vezető út biztos hátterét adják.”

Záhony térségében újabb logisztikai központot hoznak létre, bővülnek az ipari parkok, magyar–orosz vegyes vállalat kezdi meg működését, itt megy majd el a Trieszt–Moszkva közötti V. sz. közlekedési folyosó.

A Záhonyi Informatikai Központ vezetője Szikora Imre. Sokoldalú, tapasztalt, szimpatikus ember. Sokan ismerik és tisztelik a keleti régióban. A korszerű informatikai rendszer kifejlesztésén a kezdetek óta dolgozik. Átlátja a MÁV működését, sőt átlát az országhatáron túlra is – a szó átvitt és valódi értelmében is. A Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán végzett 1971-ben. Az egyetem elvégzése után Záhonyban kezdte a munkát, gyakornokként valamennyi szakszolgálatnál dolgozott. 1974-ben számítástechnikai szakmérnöki oklevelet szerzett.

Jelenlegi munkahelyén 1973-ban a ZAIR fejlesztésében dolgozott fejlesztőként, majd csoportvezetőként, később központvezető helyettes, majd 1989-ben központvezető lett. Munkáját több kitüntetéssel ismerték el. Munkasikereit a jó családi háttérnek is köszönheti. Felesége a MÁV orvosi rendelőjében dolgozik, a nagyobbik lánya egyetemet végzett geográfus és a Kiút Térségfejlesztő Egyesületnél dolgozik, a kisebb lánya gyógyszerésznek tanul a Debreceni Egyetemen. A közlekedés és a vasút szeretete máig megmaradt benne, hobbija a vasútmodellezés.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése