Gubik László

Műszaki vezető,

Záhony

szszb_17-204_gubik_laszlo.jpgIsmerik és tisztelik az országhatár mindkét oldalán. Műszaki és tudományos körökben Nyíregyházán is közismert. A közelmúltban lépett egyet a ranglétrán, ám továbbra is szerteágazó közéleti munkát végez. Mozgékony, szimpatikus fiatalember. Bajusza és dús, kissé már őszülő haja teszi jellegzetessé. Ő Gubik László, a MÁV Rt. Záhonyi Területi Árufuvarozási Központ vezetőjének műszaki helyettese.

Íme a szakmai önéletrajza dióhéjban: 1961-ben született Kisvárdán, de tősgyökeres ajaki. A jó hírű kisvárdai Bessenyei-gimnáziumban érettségizett, majd a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen folytatta tanulmányit. Egyetemi hallgatóként hazánk több nagyüzemében végzett szakmai gyakorlatot, a híres orosz városban, Harkovban is szerzett szakmai, emberi és nyelvi tapasztalatokat. 1984-ben szerzett diplomát a gépészmérnöki kar gépgyártás-technológiai szakán. Eredetileg nem vasutasnak készült. A pályaválasztásnál motiválta őt a vasútnál dolgozó édesapja (Ajakot mini vasutas városnak nevezték akkoriban) és sok vasúton dolgozó barát, ismerős. Már egyetemista korában tanulmányi szerződést kötött a MÁV-val, azóta a szerződése és a szíve is ide köti. 1994-től a vontatási főnökség vezetőmérnöke volt. Bonyolult, sokrétű munkát végzett. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett másoddiplomát. A tengelyátszerelő főnökség létrehozása a nevéhez fűződik. A minőségtanúsítás területén úttörőmunkát végzett. Feladatai közé tartozik az ukrán vasutakkal való kapcsolattartás a széles nyomtávú vasúti kocsik műszaki állapotával, rakodási technológiákkal kapcsolatban. Műszaki vezetőként a széles és normál nyomtávú iparvágányok állapotának, karbantartásának felügyelete is hozzá tartozik. Felügyeli a műszaki osztály, a rakodástechnikai osztály, a gépesített rakodási főnökség és a közúti szállítási főnökség tevékenységét. Jó kapcsolatot alakított ki az ukrán és a szlovák vasutak határ menti képviselőivel. Nagyon fontos feladata a beruházási, fejlesztési tervek elkészítése. Az árufuvarozási üzletág 2004-ben 2,1 milliárd forintot tervez beruházási, felújítási feladatokra. Többek közt Eperjeskén egy 10 tonnás daru cseréjét tervezik.

Korszerűsítik az informatikai rendszert, felépítmény cseréje is szerepel a tervek közt. A ROLA-terminál továbbfejlesztésére is gondoltak.

A bemutatkozáshoz tartozik még, hogy 2003-tól műszaki osztályvezető helyettesként, majd rakodástechnológiai osztályvezetőként rakodástechnológiák és rakodógépek karbantartásával, fejlesztésével, valamint széles és normál nyomtávú teherkocsik rakodási, műszaki üzemeltetési feladataival foglalkozott. 2004 januárjától a Záhonyi Árufuvarozási Területi Központ műszaki vezetőjeként az átrakási, tárolási, raktározási, beruházási feladatok irányításával, az átrakókörzet műszaki szolgáltatási feladatainak teljesítéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeinek biztosításával is foglalkozik. 1997-től a megyei közlekedéstudományi egyesület gépész szakcsoportjának elnöke, 2003-tól a Közlekedéstudományi Egyesület megyei szervezetének titkárhelyettese. Az egyesület több mindenre kaphat pályázatok útján anyagi támogatást és ennek a záhonyi kollektíva is hasznát veheti.

Gubik László műszaki ellenőr és ipari szakértő. Dr. Kádár András, a területi központ vezetője elkészített egy írásos anyagot, amelynek ez a címe: Munkahelyi vélemény Gubik László szakértői engedélyének meghosszabbításához. Hosszú és szakszerű a méltatás. Az írás végén ez olvasható: „A MÁV-nál közel 20 éves munkássága alatt a vasúti járművek, gépek, berendezések fenntartása, üzemeltetése során, valamint a javításokat kiszolgáló gépi berendezések folyamatos karbantartásának irányításával a nevezett szakmai tudása és elvégzett munkássága alapján a szakértői engedély kiadását javaslom.”

A szülőhely, Ajak különleges, hagyományokat ápoló nagyközség. Földet szerető, szorgalmas és élelmes emberek laknak itt. A vasúti szállítás és átrakás csúcsidejében 800–900 dolgozót adott Ajak a vasútnak. Ebben a semmi más településhez nem hasonlítható nagyközségben Gubik László 1998 óta tagja az önkormányzatnak. Az első ciklusban a pénzügyi bizottság elnöke is volt. A legutóbbi választásokon ismét bizalmat kapott. Ebben a ciklusban a vagyongazdálkodási bizottság elnöke és több bizottság tagja. Még nincs vége a felsorolásnak, sok felelősséget, terhet vállalt. Egy kicsit kollégája a médiában dolgozóknak: az ő nevéhez fűződik a helyi újság, az Ajak Hír megalkotása és kiadása. Több alapítvány kuratóriumának tagja. Gyermekkora óta focizik, a labdarúgáshoz most is kötődik.

Felesége a hagyományőrző ajaki Rozmaring Óvoda vezetője. László fia a kisvárdai Bessenyei-gimnázium matematika tagozatán jeles tanuló, Petra nyolcadikos, ő szintén a neves gimnáziumban folytatja tanulmányait. Ádám elsős az általános iskolában. Még mindig nem teljes a terhelések felsorolása: Gubik László a három gyermeke mellett tanul, középfokú német nyelvvizsgára készül. Ekkora szellemi terhelés mellett kikapcsolódást jelent neki a kis földjén és gyümölcsösében végzett fizikai munka.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló