Ifj. Szabó Ferenc

Ügyvezető igazgató,

Mándok, Záhony

szszb_10-158_ifj_szabo_ferenc.jpgZáhony térségének gazdasági életében egyre nagyobb szerepet tölt be a záhonyi bejegyzésű, de mándoki telephellyel rendelkező Záhonyi Transit-Speed Kft. A folyamatosan fejlődő cég hozzájárul a foglalkoztatáshoz, részese a nemzetközi kereskedelemnek. A kft.-t egy jó megjelenésű, jó kezdeményező készségű fiatalember vezeti: ifj. Szabó Ferenc. A nevét egyre többen kezdik megismerni a keleti régióban.

Az édesapja, dr. Szabó Ferenc, már régóta közismert és köztiszteletben álló szakember. Apa és fia összefogott, és 2000. április 1-jével a két kft.-jüket összevonták, s megalakították a Transit-Railway Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Részvénytársaságot. Az rt. vezérigazgatója dr. Szabó Ferenc. Jelentős, 80 millió forintos jegyzett tőkével indult az rt. A tőkeerős cég fő profilja a raktározás és a nemzetközi szállítmányozás. Igen jó az infrastruktúrája, a technikai és a személyi háttere a cégnek. Eddig csak mások termékeit raktározták, szállították, a jövőben saját jogon is kereskedni akarnak. Most magyar és ukrán partnerekkel állnak kapcsolatban, a közeljövőben meg akarnak jelenni az orosz piacon is.

Az rt.-nek saját széles és normál iparvágánya van, az összeköttetés tehát biztosított Európával és Ázsiával. A régióban még néhány cégnek van iparvágánya, ezért a közelmúltban megalapították a Záhony-térségi Iparvágánnyal Rendelkezők Egyesületét. Az egyesület elnökének dr. Szabó Ferencet, a Transit-Invest 94 Kft. ügyvezető igazgatóját (most már rt.) választották.

Tavasszal a sajtóban cikk jelent meg, amelynek tartalmát az alábbiakban ismertetjük:

„Mándokon egy egyedinek mondható széles iparvágány kezdődik, amely elvezet egészen Vlagyivosztokig. Egy tizenöt fős állandó brigád rakja ki-be a cirill betűs vagonokat. Csúcsforgalom esetén, vagyis elég gyakran, Tuzsérról áthoznak ide egy húszfős cigány brigádot, hogy jobban, gyorsabban menjen a munka. Keletről érkezik Mándokra cement, fa, építőanyag. Kifelé magyar termékek mennek: konzerv, kukoricadara, ivólé. (A nyíregyházi, a tiszaszentmártoni, a csegöldi konzervgyár termékei is itt kerülnek be a széles vagonokba. A cementet kamionok viszik hazánk belsejébe.) A körbekerített, normál vágánnyal is ellátott, vámudvarként működő telep nagyban hozzájárul a térségben élők foglalkoztatásához.

A Záhonyi Transit-Speed Kft. működteti a telepet. Ifjabb Szabó Ferenc itt az ügyvezető igazgató, aki a megye talán legfiatalabb igazgatója: mindössze 25 éves, a Debreceni Agrártudományi Egyetem kereskedelem és marketing szakán szerzett diplomát. Most is tanul, a Miskolci Közgazdaság-tudományi Egyetemen akar másoddiplomát szerezni. Tőle kaptuk az információt, hogy a cég a szűkebb és tágabb régióban a jövőben még inkább segíti a foglalkoztatást, a megélhetést. Elmondta: megszűnt a sínek mentén lévő Mándoki Vas-, Fa- és Fémipari Szövetkezet. A vasas részleget már átvették, a közeljövőben az elbocsátott asztalosok és betanított faipari munkások közül tizenötöt visszavesznek és újraindítják a faipari részleget. Várható, hogy idén növekszik a búza és a kukorica keleti exportja, ezért a cég a közelmúltban vásárolt két nagy teljesítményű, Kisújszálláson gyártott szemestakarmány-rakodó gépet. Egy gép fél óra alatt meg tud tölteni egy széles nyomtávú orosz vagont. Immár Molotov típusú szállító- és rakodógépe is van a mándoki telepen.

Terv, hogy a cég a közeljövőben beindítja az oroszországi barter üzletét. Fát, vasipari termékeket és építőanyagokat hoznak be Oroszországból, cserébe mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket szállítanak. A barter hasznára válhat a régió kistermelőinek, feldolgozó üzemeinek is.”

Ehhez még hozzátehetjük: a vasipari részlegben füstcső könyököket gyártanak országos forgalmazásra. A faipari részlegben korszerűnek mondható gépek vannak, ezeknek az üzembe helyezésével beindulhat a faipari alaptermékek gyártása. Bútor alapanyagok, ajtó- és ablakrészek gyártására is gondoltak. Remény van arra, hogy a faipari termékek egy részére Ukrajnában találnak piacot.

A mándoki telep otthonosnak számít. Parkosították, virágosították, körbe kerítették. A közelmúltban felújították, kicsinosították az irodákat. Korszerű irodatechnikai berendezéseket is hoznak ide. Csendes helyen van, vonzó ez a munkahely. Az egyik irodahelyiség üres. Ifj. Szabó Ferencnek ugyanis van egy öccse, aki harmadikos középiskolás, és a közgazdaság-tudományi egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Ha majd végez, a családi rt.-ben, ebben az irodában hasznosíthatja tudását.

Az ifjabb Szabó Ferenc éppen csak, hogy betöltötte a huszonötödik életévét. Nőtlen. Angolul nem lehet eladni és ennek hasznát veheti majd az üzleti életben. A következő évtizedben a határ mindkét oldalán fejlődni fog a térség, és ő lehet a fejlődés egyik mozgató rúgója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése