Ifj. Szabó Ferenc

Ügyvezető igazgató,

Mándok, Záhony

szszb_10-158_ifj_szabo_ferenc.jpgZáhony térségének gazdasági életében egyre nagyobb szerepet tölt be a záhonyi bejegyzésű, de mándoki telephellyel rendelkező Záhonyi Transit-Speed Kft. A folyamatosan fejlődő cég hozzájárul a foglalkoztatáshoz, részese a nemzetközi kereskedelemnek. A kft.-t egy jó megjelenésű, jó kezdeményező készségű fiatalember vezeti: ifj. Szabó Ferenc. A nevét egyre többen kezdik megismerni a keleti régióban.

Az édesapja, dr. Szabó Ferenc, már régóta közismert és köztiszteletben álló szakember. Apa és fia összefogott, és 2000. április 1-jével a két kft.-jüket összevonták, s megalakították a Transit-Railway Vagyonkezelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Részvénytársaságot. Az rt. vezérigazgatója dr. Szabó Ferenc. Jelentős, 80 millió forintos jegyzett tőkével indult az rt. A tőkeerős cég fő profilja a raktározás és a nemzetközi szállítmányozás. Igen jó az infrastruktúrája, a technikai és a személyi háttere a cégnek. Eddig csak mások termékeit raktározták, szállították, a jövőben saját jogon is kereskedni akarnak. Most magyar és ukrán partnerekkel állnak kapcsolatban, a közeljövőben meg akarnak jelenni az orosz piacon is.

Az rt.-nek saját széles és normál iparvágánya van, az összeköttetés tehát biztosított Európával és Ázsiával. A régióban még néhány cégnek van iparvágánya, ezért a közelmúltban megalapították a Záhony-térségi Iparvágánnyal Rendelkezők Egyesületét. Az egyesület elnökének dr. Szabó Ferencet, a Transit-Invest 94 Kft. ügyvezető igazgatóját (most már rt.) választották.

Tavasszal a sajtóban cikk jelent meg, amelynek tartalmát az alábbiakban ismertetjük:

„Mándokon egy egyedinek mondható széles iparvágány kezdődik, amely elvezet egészen Vlagyivosztokig. Egy tizenöt fős állandó brigád rakja ki-be a cirill betűs vagonokat. Csúcsforgalom esetén, vagyis elég gyakran, Tuzsérról áthoznak ide egy húszfős cigány brigádot, hogy jobban, gyorsabban menjen a munka. Keletről érkezik Mándokra cement, fa, építőanyag. Kifelé magyar termékek mennek: konzerv, kukoricadara, ivólé. (A nyíregyházi, a tiszaszentmártoni, a csegöldi konzervgyár termékei is itt kerülnek be a széles vagonokba. A cementet kamionok viszik hazánk belsejébe.) A körbekerített, normál vágánnyal is ellátott, vámudvarként működő telep nagyban hozzájárul a térségben élők foglalkoztatásához.

A Záhonyi Transit-Speed Kft. működteti a telepet. Ifjabb Szabó Ferenc itt az ügyvezető igazgató, aki a megye talán legfiatalabb igazgatója: mindössze 25 éves, a Debreceni Agrártudományi Egyetem kereskedelem és marketing szakán szerzett diplomát. Most is tanul, a Miskolci Közgazdaság-tudományi Egyetemen akar másoddiplomát szerezni. Tőle kaptuk az információt, hogy a cég a szűkebb és tágabb régióban a jövőben még inkább segíti a foglalkoztatást, a megélhetést. Elmondta: megszűnt a sínek mentén lévő Mándoki Vas-, Fa- és Fémipari Szövetkezet. A vasas részleget már átvették, a közeljövőben az elbocsátott asztalosok és betanított faipari munkások közül tizenötöt visszavesznek és újraindítják a faipari részleget. Várható, hogy idén növekszik a búza és a kukorica keleti exportja, ezért a cég a közelmúltban vásárolt két nagy teljesítményű, Kisújszálláson gyártott szemestakarmány-rakodó gépet. Egy gép fél óra alatt meg tud tölteni egy széles nyomtávú orosz vagont. Immár Molotov típusú szállító- és rakodógépe is van a mándoki telepen.

Terv, hogy a cég a közeljövőben beindítja az oroszországi barter üzletét. Fát, vasipari termékeket és építőanyagokat hoznak be Oroszországból, cserébe mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket szállítanak. A barter hasznára válhat a régió kistermelőinek, feldolgozó üzemeinek is.”

Ehhez még hozzátehetjük: a vasipari részlegben füstcső könyököket gyártanak országos forgalmazásra. A faipari részlegben korszerűnek mondható gépek vannak, ezeknek az üzembe helyezésével beindulhat a faipari alaptermékek gyártása. Bútor alapanyagok, ajtó- és ablakrészek gyártására is gondoltak. Remény van arra, hogy a faipari termékek egy részére Ukrajnában találnak piacot.

A mándoki telep otthonosnak számít. Parkosították, virágosították, körbe kerítették. A közelmúltban felújították, kicsinosították az irodákat. Korszerű irodatechnikai berendezéseket is hoznak ide. Csendes helyen van, vonzó ez a munkahely. Az egyik irodahelyiség üres. Ifj. Szabó Ferencnek ugyanis van egy öccse, aki harmadikos középiskolás, és a közgazdaság-tudományi egyetemen szeretné folytatni tanulmányait. Ha majd végez, a családi rt.-ben, ebben az irodában hasznosíthatja tudását.

Az ifjabb Szabó Ferenc éppen csak, hogy betöltötte a huszonötödik életévét. Nőtlen. Angolul nem lehet eladni és ennek hasznát veheti majd az üzleti életben. A következő évtizedben a határ mindkét oldalán fejlődni fog a térség, és ő lehet a fejlődés egyik mozgató rúgója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló