Pekó László

Polgármester,

Mándok

szszb_15-116_peko_laszlo.jpgAz egykor volt mezőváros Mándok ismét urbánus jogokat akar szerezni magának. Pekó László polgármesterrel azokat a lehetőségeket vesszük számba, amelyek lehetővé teszik az ukrán határ közelében fekvő nagyközség várossá válását.

A 4744 állandó lakossal rendelkező település 3410 választópolgárának 53,37 százaléka voksolt arra, hogy ismételten Pekó László töltse be a legmagasabb közjogi méltóságot az önkormányzatban. Azért ismételten, mert 2002. május 15-étől – elődje elhalálozása miatt – már ő mint alpolgármester látta el a polgármesteri funkciót. 2002 őszén pedig négy jelölt közül függetlenként neki szavaztak bizalmat a helybeliek.

Pekó László élete nyitott könyv a mándokiak előtt. 1957. október 4-én született Mándokon. Édesanyja, néhai Takács Ilona háztartásbeli, édesapja, néhai Pekó István kőműves kisiparos. Két testvére van, István a vendéglátásban, Ibolya fodrászként dolgozik, mindketten vállalkozók.

Neje, Drabik Elza, a családi vállalkozás, a Peko Fruit Kft. ügyvezető igazgatója. Házasságukból egy kislány született: Brigitta ötödéves a debreceni egyetem magyar–történelem szakán, és várhatóan a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban fog tanítani.

A kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban 1976-ban tett érettségi után vendéglátó üzletvezetői iskolát végzett Pekó László, majd a vendéglátásban kezdett dolgozni. 1979-ben megnősült, majd egy év múlva megszületett a kislánya. A család úgy döntött, követik elődeik hagyományait, és Mándokon maradnak. A közeli Tiszamogyoróson 1980 és ’88 között vezette a helyi italboltot, majd amikor lehetett, gebinben működtette ezt, amely már élővállalkozásnak számított. 1988 februárjában kinevezik az ÁFÉSZ területi ügyvezetőjének: megbízatása szerint 13 településen ő szervezte a vendéglátás, a kereskedelem, a szállítás és a TMK napi feladatait. 1997-ig látta el ezt a tisztséget, és összességében 21 évet töltött az ÁFÉSZ alkalmazásában. Közben 1986-ban megválasztják párttitkárnak, amely jó előképzésnek bizonyult a magasabb közéleti feladatok ellátásához is.

Amikor pedig a rendszerváltás után a vállalkozások gomba módra kezdtek szaporodni, a Pekó család is eltöprengett egy jövedelmező üzlet kiépítésén. 1997-ben alakították meg a Pekó Fruit Kft.-t, amelynek jelenleg a felesége az ügyvezetője.

A mándokiak az eltelt évek alatt megismerték és nagyra becsülték Pekó László törekvéseit és eredményeit. Az első önkormányzati választási ciklusban ő töltötte be az alpolgármesteri tisztet, majd a következő 4 évben a pénzügyi bizottság tagjaként dolgozott. 1998 és 2002 között pedig alpolgármester. Most, mint polgármester, pedig arról beszél, hogy minden előkészületet megtettek és megtesznek a várossá válás érdekében. A legtöbb pénzt igénylő beruházás, az infrastruktúra már kész, jelenleg a középfokú oktatási intézmény kialakításán fáradozhatnak. 2002 nyarán ugyanis átadták a XXI. század iskoláját, a minden igényt kielégítő intézményben valószínűleg létrehozhatják az informatikát és kereskedelmet oktató szakokat.

Mándok élete mindig is a vasúthoz kötődött, szinte nincs olyan család, amelyben ne lenne vasutas. A szállítási lehetőség és az ukrán határ közelsége mindig is vonzotta a nagyobb beruházókat. Néhány kilométeres körzetben található a TÉKISZ, a koromgyár és az Erdért üzeme. Ám ahogy az export visszaszorult, ezek az üzemek kénytelenek voltak megválni dolgozóik egy részétől. Jelenleg Mándokon kétszázhatvan regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván. Az önkormányzat adatai szerint a munkanélküliség 16–17 százalékos. Ezen feltétlenül javítani akarnak, hiszen egy város nem engedhet meg magának ilyen statisztikát, arról nem is beszélve, hogy a segélyek kifizetését célszerű lenne csökkenteni. A 741 millió forintnyi nagyközségi költségvetésből ugyanis 100 millió forintot fizetnek a különböző segélyekre. Ha a jelenlegi munkanélküliek elhelyezkednének, kevesebb segélyt kellene utalni a rászorulóknak.

A fennmaradó pénzből több jutna a fontos helyi igényekre, például a kultúrház felújítására, az óvoda bővítésére, út- és járdaépítésre, a sportöltöző befejezésére, kerékpárút kialakításra, parkosításra. Nagy feladat az összeomlott Forgách-kastély sorsának rendezése, hiszen a máltai lovagrend egyelőre nem működteti, az önkormányzatnak pedig meg kell találnia a szükséges anyagi fedezetet és a funkciót a kastély hasznosításához.

Pekó László mindig is kereste a lehetőséget arra, hogyan lehetne többet tenni szülőfaluja gyarapítása érdekében. Alapító tagja a Kiút Egyesületnek, amely több fontos célt fogalmaz meg. Többek közt a Vásárosnaményt Záhonnyal összekötő gyorsforgalmi úthoz Mándoktól lehetőség nyíljon a rácsatlakozásra. A polgármester már most több vállalkozóval, beruházóval tárgyal, hogy üzemet létesítsen a nagyközségben.

Szabadidejében focizni és olvasni szeret a polgármester.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése