Ferkovics Tibor

Polgármester

Tuzsér

szszb 30. tk Ferkovics Tibor 400.jpgIdőközi választáson szavaztak bizalmat a tuzsériak Ferkovics Tibornak, aki a Jobbik színeiben, hét jelölt közül kapott az 1630-ból 591 szavazatot. A mindössze 37 éves településvezető közel két évtizede számít vezetőnek abban a közösségben, amelyet létrehozott, vagy megválasztották. 2013. november 20-án iktatták be. Előjegyzési naptára nagyon sűrű, hisz született helybeliként számos feladatot érez sajátjának. 2006-tól önkormányzati képviselő, 2010-ben a népjóléti és foglalkoztatási bizottságot vezette. A közélet iránti érdeklődése révén jutott el a Jobbikhoz, amelynek 2008-tól tagja, majd pár hónap a kisvárdai alapszervezetben megerősítette döntésében: megalakította és a mai napig vezeti a 17 tagot számláló tuzséri alapszervezetet. A közösségformálás gondolata inspirálja tetteit: évek óta rendeznek családi napot, részt vesznek a községi, a megyei és az országos rendezvényeken. A zömében fiatalokból álló pártban felfigyeltek Ferkovics Tibor szervezőkészségére, önzetlen munkájára és 2012-től a Jobbik megyei szervezete etikai bizottságának tagja, 2013. januárjától az egyik megyei alelnökké választották.

A közösségfejlesztést, a köznevelést, a foglalkoztatás bővítését, a hagyományok megőrzését, az élhető település megteremtését – ennek igen fontos eleme a közbiztonság javítása – tartja szem előtt a polgármester. Nagyon örül annak, hogy nemrégiben egy beteg gyermek külföldi gyógykezelése érdekében jótékonysági bált szerveztek, amelyre még Kovács Béla, Európa Parlamenti képviselő is eljött. A kislány az USÁ-ban gyógyul.

Szíve csücske az ifjúságpolitika. Meg akarják állítani a pályakezdők külföldre vándorlását, bővítik a közfoglalkoztatást. Ferkovics Tibor büszke arra, hogy 7 pályakezdő fiatal állandó munkát kapott, közülük öten diplomások. Azt pedig rövidtávon is el akarják érni, hogy ne legyen a rendszeres munka idegen szavak szótárába sorolt fogalom generációk életében. A felnövekvő nemzedék tagjai azt lássák, hogy nemcsak segélyből lehet élni életerős, egészséges felnőtteknek. Ehhez viszont munkahelyteremtő beruházásokat kívánnak létesíteni. Abból indulnak ki, ha a fiatalok és egyáltalán a munkavállalók találnak értelmes elfoglaltságot, megbízható állást és kiszámítható jövőt, nem fognak vándorbotot. Épp ezért az önkormányzat lehetőségeihez mérten minden létező eszközzel segítik a szorgalmas, tettre kész családok helyben tartását. Például az 1 milliárd forintos költségvetésű község önkormányzata elkülönített másfél millió forintot, amelyből – komoly összeggel, félmillió forint vissza nem térítendő támogatással – alapozhatják meg jövőjüket az első lakáshoz jutók. A lakosság elöregedése, az idősek elhalálozása miatt elárvult porták emlékeztetnek a szebb napokra. Ezeket önkormányzati tulajdonba vennék, és felújítás után, olyan családok, fiatal házasok bérelhetnék vagy vehetnék meg, akik végleg itt telepednek le. A tervek szerint ifjúsági referens segíti majd az önkormányzat és a fiatalok közti párbeszédet, ezzel is élénkítve a közösségi életet. Az önkormányzat egyébként is nyitott a civil szervezetek – mielőbb alakuljon jó néhány – támogatására.

Gyereknek jó lenni ma Tuzséron, legalábbis az étkezés terén mindenképp. Ingyen ebédelnek az óvodások, az iskolások. Beiskolázási támogatást kapnak évente a középiskolások (6 ezer) és a főiskolások (8 ezer forint). Nemcsak a gyermekek, hanem a helyben lakók biztonságát vigyázza a kamerarendszer, rövidesen településőrség is szolgálja ezt a célt, hozzátéve a közlekedési szabályok betartására is felhívják a figyelmet.

Tuzsért az ERDÉRT Vállalat gyáregysége – az országban a legnagyobb – jelentette évtizedeken át. A vasút, mint érhálózat kötötte össze a hazai és a külföldi célállomásokat, munkát, megélhetést, létbiztonságot nyújtva generációknak. Csakhogy a rendszerváltás után a mozdíthatatlannak hitt munkahelyek egy része megszűnt, de a tuzsériak mindig büszkék akartak lenni valamire. A Lónyay Kastély tökéletesen megfelel erre a célra ma is. A műemléki védettséget élvező kastély vagyonkezelésbe vételét kezdeményezi az önkormányzat. Terveket szőnek a hasznosítására. A közgyűjteményekben még fellelhető műtárgyakat eredeti környezetükben tudnák bemutatni. Helytörténeti kiállítást rendeznének be, tájházat nyitnának. A falusi turizmus és vendéglátás céljait szolgálná egy minden igényt kielégítő szálloda, nászutas lakosztállyal. Lehetne itt csapatépítő tréningeket, lakodalmakat, konferenciákat tartani. Ne feledkezzünk meg Kálonga-tanyáról, ahol világbajnok vilmoskörte- és almapálinkát állít elő a Pálinka Manufaktúra. A helyi ételkülönlegességeket idős asszonyok emlékezete, és egy 1993-ból származó kiadvány őrzi. Ideje kipróbálni ma is.

Négy Ferkovics Tibor élt egyszerre Tuzséron a polgármester családjában. Nagyapja és édesapja, sajnos, már nincs közöttük, de a 8 éves fia még megtapasztalja, milyen érzés egy fészekmeleg, érték- és hagyományőrző közösség tagjának lenni.

(Északkeleti Almanach 30. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése