Pócsik Barnabás

Polgármester,

Zsurk

szszb_16-206_pocsik_barnabas.jpgElmondható, hogy Zsurk csendesen húzódik meg Záhony mellett, mondhatni, Záhony árnyékában. Ez a település keveset hallat magáról. Ám, ha majd idetelepül az ipar, ha meghosszabbítják a vágányhálózatot, ha majd beindul a falusi turizmus, akkor felpezsdül az élet ebben a magyar–ukrán határ szélén lévő községben. Biztató tervek már vannak. A témáról Pócsik Barnabás polgármester nyilatkozott a megyénket bemutató könyvsorozatnak.

A munkahelyteremtést kiemelt feladatának tekinti a helyi önkormányzat. Van a község szélén egy kihasználatlanul álló épület, amely ipari célra használható. Több befektető érdeklődött itt, de a befektetési tervük megvalósításához nem volt saját erejük, pénzük. Az önkormányzat azonban továbbra is várja ide a befektetőket, a munkahelyteremtőket. Az említett épület közelében egy nagy szállítmányozási cég raktárbázist és logisztikai központot akar létrehozni. A megvalósítás most a tervezés szintjén van. Ha a terv megvalósul, és létrejön a logisztikai központ, akkor annak további tőkevonzó hatása lehet. Ehhez az infrastruktúra biztosítva van. Ezen a helyen egy mini „ipari park” alakítható ki, több szempontból is érdemes ide jönni a befektetőknek. Kövesút, bekötőút van. Mindössze bő száz méterre húzódik innen a normál vágány és az Oroszországig vezető széles vágány is. Zsurk tehát könnyen bekapcsolható a kereskedelem, a nemzetközi forgalom vérkeringésébe. Záhony mindössze 5 km-re fekszik innen. A vasutasvárosban uszoda, szauna, teniszpálya van, innen indul a intercity vonat, sőt hamarosan eurocity vonat is indulni fog Bécsig.

Az önkormányzat megbízásából már készítik Zsurk településrendezési tervét. A tervek szerint a községben építési telkeket alakítanak ki, lehet majd építkezni, javulhat Zsurk megtartó képessége. Pihenőhelyek kialakítására is gondoltak. Fakazettás mennyezetű műemléktemplom és fából készült harangláb van a községben, ami turisztikai látványosság. Itt a közelben egy vállalkozó már létrehozott és beüzemelt egy turisták fogadására alkalmas házat. Ezt a kezdeményezést a helyi önkormányzat támogatta. Ez a ház is a központban, a műemlék templom közelében található. A rendezési tervek alapján a templom és a turistaház környezetében egy szép pihenő parkot alakítanak ki.

A turizmus beindítása, illetve fellendítése mellett szól a Tisza közelsége is. A közeli Tisza-parton szintén pihenő parkot hoznak majd létre. Mindenekelőtt leviszik majd oda az infrastruktúrát, a vizet, a villanyt stb. A nagy tervek megvalósításához pályázati pénzek elnyerésére is szükség van.

Gáz és vezetékes telefon van a községben, a szennyvízhálózat kiépítése a soron következő feladatok közé tartozik. Feljegyezheti a krónikás, hogy a régi moziból, saját pénzből és pályázati pénz felhasználásával, faluházat alakítottak ki. Ebben a házban rendezhetnek falugyűléseket, idősek és fiatalok rendezvényeinek is helyt adhat az épület.

Külön említést érdemel, hogy a községi könyvtárban ötezer kötet van. Nem túl régen két számítógépet helyeztek el a könyvtárban és rácsatlakoztak az internetre, a nemzetközi hálózatra. Az eldugottnak mondható község tehát össze van kötve az országgal, a világgal. A helyi lakosok ingyen használhatják a két számítógépet. Használják is, főleg a gyermekek, a fiatalok. Az érdeklődés miatt a bővítésre gondoltak, újabb számítógépeket vásárolnak ide. Említést érdemel, hogy minden évben, pontosabban minden nyáron megrendezik a falunapot. Ennek pedig összetartó ereje van. 2003-ban először rendeztek nemzetközi képzőművészeti tábort.

A következő években, évtizedben sok pályázati pénz elnyerésére lesz szükség. A jövőt illetően szerencsének mondható, hogy Zsurk a Záhony térségében lévő vállalkozói övezetbe tartozik. Kisvárda és Vásárosnamény között 50 településen működik a Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. Záhonyon kívül még 11 település – köztük Zsurk – tartozik a Felső-szabolcsi Térségi Fejlesztési Társuláshoz.

Ennek a társulásnak az elnöke Háda Imre, Záhony polgármestere. A társulásnak térségmenedzsere is van. A kft. és a társulás segíthet pályázatok elkészítésében, gazdasági, befektetési tanácsokat is adhat.

Zsurk közepes nagyságú településnek számít megyénkben. (Szatmár-Beregben 4–500 lelkes települések is vannak.) 2003 őszén 808 lelket számoltak Zsurkon. Feljegyezhető, hogy Szilágyi József az alpolgármester. Az önkormányzati tagok egy kivételével függetlenek. (Körjegyző a záhonyi Belinszki Béla.) A teljességhez tartozik, hogy Zsurknak óvodája van, de általános iskolája nincs. Az itteni gyermekek Záhonyba járnak át iskolába. Talán nem is baj, mert a záhonyi iskolában magas színvonalon nevelik a jövő generációját.

Pócsik Barnabás tősgyökeres zsurki, az ősei is itt születtek. Apja munkásember volt. Ő maga majdnem 30 évig a híres Mándoki Vegyesipari Szövetkezetben vezető beosztásban dolgozott. Nős, három gyermeke van. Büszke lehet rá, hogy mind a három továbbtanult és diplomát szerzett.

Zsurk még hallat magáról.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése