Sajtos István

Igazgató,

Mándok

szszb_18-152_sajtos_istvan.jpgHarmincegy éves kora ellenére egyszerre két intézményben, egy művelődési házban és egy művészeti alapiskolában igazgató Sajtos István, aki emellett – eredeti szakmájának megfelelően – tanít is. Az összes tevékenységének a helyszíne Mándok, az a felső-szabolcsi település, melyhez igazi lokálpatriótaként ragaszkodik.

Ezerkilencszázhetvenháromban látta meg a napvilágot Kisvárdán, ám minden lakóhelyéhez, Mándokhoz köti. Innen származnak szülei, s itt járja az általános iskolát, ahol közösségi emberként ismerik a kitűnő bizonyítványokat produkáló fiatalt. Tizennégy évesen a nyíregyházi Kossuth-gimnáziumot választja az akkor induló speciális német osztály miatt. S bár sok szép emléket őriz az iskoláról – ma is szívesen beszél történelemtanáráról, Baja Ferencnéről, akinek sokat köszönhet – az igazi tapasztalatok a kollégiumban érik. Harmincketten alszanak egy közös hálóban, s a tanulóban százan zsúfolódnak össze. Mint mondja, itt alakult ki benne igazán az alkalmazkodóképesség. Az útja a Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem szakára vezet, s mivel a szívének szintén kedves földrajzzal abban az évben – 1991-ben – nem párosították, kizárásos alapon maradt a művelődésszervezés. Nem bánta meg. Általános műveltséget szerzett, s némi gyakorlatot a szakmában, de ugyanakkor szívesen tanított is, csakúgy, mint családjának számos nőtagja, édesanyjával az élen. Életútja is e két mesterség jegyében folytatódik.

Diplomaszerzés után Mándokra kerül napközis tanárnak, de hamarosan történelem órákat és osztályt is kap, sőt 1996-tól kezdve a katedra mellett a művelődési ház igazgatói posztját is betölti. A nyíregyházi évek után kezdetben idegenkedik a helyzettől, de a kollégák átsegítik a nehézségeken. Büszke rá, hogy a hagyományos tevékenységek és csoportok mellett újakat is beindít, melyeknek működését máig felügyeli, szervezi. A közösségi életben másképpen is aktivizálódik: a pedagógus szakszervezet titkárhelyettese, majd megyei küldötte lett, amely számos ismeretséggel és tapasztalattal ajándékozta meg az érdekérvényesítés területén. Később valóra váltja régi álmát: a tanárképzőn elvégzi a földrajz szakot is, így jó ideje már ezt is oktatja a história mellett.

Ezerkilencszázkilencvenkilencben az élet egy újabb lehetőséget kínál számára. Ekkor alakul meg mándoki központtal – akkor még más néven – a Szabolcs Alapfokú Táncművészeti Iskola. A fenntartó, Bertli József, először művelődésszervezőnek veszi be a csapatba, s feladata az intézmény sűrű rendezvényprogramjának szervezése, bonyolítása. 2001-ben már igazgatóhelyettes, egy évre rá, pedig igazgatója a társastánc egyik legnagyobb megyei bázisának. Igaz, tesz érte szakmai vonalon is. 2001-ben kezdi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Társadalomtudományi Karán, s 2004-ben veheti kézbe a közoktatás-vezetői diplomát.

Nemcsak a művészeti intézmény köszönhet neki sokat, hanem fordítva is. Mint mondja, ezáltal sok embert megismert és megtanulta az embereket irányítani. Vezetői hitvallása a következő: a döntéseknél, melyek közül a népszerűtleneket is felvállalja, beleképzeli magát a munkatárs helyzetébe, és tiszteletben tartja a személyiségi jogait. Inkább ösztönöz, mint kényszerít, és fontosnak tartja a következetességet. Napi munkavégzésének másik fő kulcsszava a kompromisszumkészség.

A munkahete nem 40 órából áll, hiszen a művészeti alapiskola programjai jellemzően a hétvégekhez kötődnek. E sok megbízatásnak csak jó időbeosztásával, jól teljesítő, valódi partner kollégáival és megértő feleségével képes megfelelni. 2001-ben alapított családot a szintén Mándokon tanító Erikával, s lassan a família gyarapításán törik a fejüket.

Szeretett nagyközségéhez más módokon is kapcsolódik. 1998 és 2002 között külső tagja volt szakértőként az önkormányzat egyik bizottságának, mint ahogy a Mándoki Tükör szerkesztőbizottságának is, amelyben a mai napig publikál. Mindhárom szakdolgozatának témája is a településhez kötődik. Az elsőben a mándoki iskoláztatás történetét tekintette át a II. világháborúval bezárólag, a másodikban a helyi gazdasági-társadalmi viszonyokat elemezte a rendszerváltozás utáni időszakig, míg a harmadikban egyik munkahelye, a Mándokon meghatározó intézménynek számító általános művelődési központ létrejöttének okaival és működésének tanulságaival foglalkozott.

Sajtos István e jelentős terhelés mellett passzív sportrajongónak is tekinthető, azaz, ha ideje engedi, tévén keresztül követi az eseményeket. A kikapcsolódást igazából az utazások jelentik. Imád idegen kultúrákat megismerni, így szívesen gondol vissza Törökországra, de a környező országok megismerése mellett nem feledkezett el Magyarországról sem. A kedvenc talán Erdély, ahol már többször is járt. Az igazi örömöt ugyanakkor – mint jó népművelőnek – az jelenti, ha bármelyik tevékenysége közben látja: az emberek jól érzik magukat a rendezvényein.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése