Szabó István

Gazdasági agrármérnök, a World Transit Kft. ügyvezető igazgatója

Mándok

szszb_32_tk_szabo_istvan_800.jpgRégi fényét is meghazudtolja az az elegancia, míves kivitel, amely a mándoki Forgách-kastély újjászületését jellemzi. Az értékek megmentésén is fáradozó Európai Unió pályázatán nyert 471 millió forintból és több, mint ennyi családi erőből a  21. század extra minőségi követelményeinek megfelelően újította fel a térség egyik legnagyobb vállalkozását vezető cégbirodalom tulajdonosa, dr. Szabó Ferenc. Fiait, Ferencet és Istvánt egész kicsi gyermekkoruktól bevonta a vállalkozásokba. Azt a szemléletet sajátították el marandó értékként, hogy a panaszkodás, a kifogáskeresés helyett együttes erővel mindent meg lehet valósítani. Még abban a vállalkozói környezetben is, amely az elmúlt negyedszázad Magyarországán nem volt mindig felhőtlen. Konok elszántsággal, hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal viszont Mándok, Fényeslitke, Záhony térségében olyan cégeket alapítottak, amelyek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. A két fiúgyermek pedig belenőtt a vállalkozásba. Nemcsak a fényt, az elismerést látták, hanem azt a kemény, odaadó, mindig talpra álló magatartást, amely előbb-utóbb eléri a célját. A Szabó család tökéletes példája a mondásnak: Fortuna mosolyáért meg kell dolgozni.

Szabó István Nyíregyházán látta meg a napvilágot 1982. október 25-én. Édesanyja, Mikulka Anna Gizella gyógyszerész, édesapja, dr. Szabó Ferenc vállalkozó. Apja nyomdokait követve a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett 2001-ben, majd a 8 évvel idősebb bátyja után ő is a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 2006-ban, és lett gazdasági agrármérnök.

A középiskolás nyarai alatt a családi vállalkozásban töltötte az idejét, megengedték neki, hogy beüljön a tárgyalásokra, megismerte az üzleti partnereiket.  Megragadta fantáziáját, milyen izgalmas is emberekkel foglalkozni! Ugyanakkor látta azt, hogy 5 vasárnapból 3-at munkával töltött a családja. Még nem vette át az érettségi bizonyítványát, amikor tudatosult benne, hogy egy komoly, jól menő, de sok erőfeszítést igénylő családi vállalkozásba született bele. István is megfogalmazta magában: szeretne részese lenni mindannak, ami a Szabó família üzleti és hétköznapi eredményeit elősegíti. Bár az édesapja nem szórja érdemtelenül a dícséretet, azért egyértelműnek tűnt, hogy az öcsi sem marad le a többiektől. Így alakították meg a World Transit Kft.-t, amelynek ügyvezetői igazgatói pozícióját tölti be a fiatalember.

Dinamikusan reagálni a piaci kihívásokra, alkalmazkodni a körülményekhez, mert itt nem csak saját magamnak ártanék, a legkisebb hibát is megérezné a másik két cég – összegzi tapasztalatait Szabó István. A fontos döntéseket közösen hozzák, mert a felelősséget a családi vállalkozás iránt már a bátyja és ő is érzik.

A nemzetközi minősítést jelző csillagokat hiába keresnénk a felújított kastélyszálló homlokzatán, de az 5+1 tökéletesen megfelel az igazságnak. A beépített anyagok a legmagasabb minőségi követelményt is kielégítik, a szobák, a lakosztályok, a hozzájuk tartozó fürdőszobák, az étterem, a közösségi helyiségek bútorai, lámpái egyediek, művészi megjelenésűek, kifinomult ízlésről tanúskodnak. Jelenleg 12 szoba várja a vendégeket, 2016-ra 21 lesz. Az sem mindegy, hogy a helybeli és a környéken élő, kifogástalan munkát végző alkalmazottaknak – most 18-nak, hamarosan még 10-nek – nyújtanak megélhetést. A kastélyszálló wellness részleggel, pompás kerthelyiséggel, és még számos szolgáltatással hívogatja a város zajától menekülő túristákat. Különlegessége a 4 hektáros parknak a 2 darab, 200 éves platánfa, a vadgesztenye fasor, a magnóliák.

Az exkluzív környezetben koncerteket, termék- és szolgáltatási bemutatókat tarthatnak. Helyet adnak a családi rendezvényeknek, egy esküvő nyitotta a sort, a szervezők és a vendégek legnagyobb megelégedésére. Születés- és névnapi ünnepeket, aranylakodalmat, innen induló erdei túrát, vadászati programokat szervezhetnek ide. Itt a vendég kiskirálynak érezheti magát, mert a személyre szóló ellátás valóban fenséges.

A kastélyt és a kertet építő gróf Forgách József ha lepillanthatna az égből, biztosan megelégedésére szolgálna a látvány. A 18. század végén élő és alkotó gróffal méltatlanul bán a közemlékezet – derül ki abból a pazar kiadványból, amelyet az Európai Uniós pályázatra készítettek. Olyan történelmi, családtörténeti, építészeti könyvet alkotott a mándoki Forgách-kastélyról és a kertről Alföldy Gábor, amely méltó a páratlan szépséggel felújított létesítményhez. Bár a honlapjukhoz még most készülnek a fotók, a suttogó propaganda, a legjobb reklám révén egyre többen tudják, hogy érdemes elzarándokolni Felső-Szabolcs szegletébe.

Szabó István a legnagyobb öröm forrásának tartja, hogy a Jóisten velük van, a család, az egészség, a békesség és a barátok jelenléte teszi teljessé az életét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése