Szabó István

Gazdasági agrármérnök, a World Transit Kft. ügyvezető igazgatója

Mándok

szszb_32_tk_szabo_istvan_800.jpgRégi fényét is meghazudtolja az az elegancia, míves kivitel, amely a mándoki Forgách-kastély újjászületését jellemzi. Az értékek megmentésén is fáradozó Európai Unió pályázatán nyert 471 millió forintból és több, mint ennyi családi erőből a  21. század extra minőségi követelményeinek megfelelően újította fel a térség egyik legnagyobb vállalkozását vezető cégbirodalom tulajdonosa, dr. Szabó Ferenc. Fiait, Ferencet és Istvánt egész kicsi gyermekkoruktól bevonta a vállalkozásokba. Azt a szemléletet sajátították el marandó értékként, hogy a panaszkodás, a kifogáskeresés helyett együttes erővel mindent meg lehet valósítani. Még abban a vállalkozói környezetben is, amely az elmúlt negyedszázad Magyarországán nem volt mindig felhőtlen. Konok elszántsággal, hihetetlen fegyelemmel és szorgalommal viszont Mándok, Fényeslitke, Záhony térségében olyan cégeket alapítottak, amelyek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. A két fiúgyermek pedig belenőtt a vállalkozásba. Nemcsak a fényt, az elismerést látták, hanem azt a kemény, odaadó, mindig talpra álló magatartást, amely előbb-utóbb eléri a célját. A Szabó család tökéletes példája a mondásnak: Fortuna mosolyáért meg kell dolgozni.

Szabó István Nyíregyházán látta meg a napvilágot 1982. október 25-én. Édesanyja, Mikulka Anna Gizella gyógyszerész, édesapja, dr. Szabó Ferenc vállalkozó. Apja nyomdokait követve a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett 2001-ben, majd a 8 évvel idősebb bátyja után ő is a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 2006-ban, és lett gazdasági agrármérnök.

A középiskolás nyarai alatt a családi vállalkozásban töltötte az idejét, megengedték neki, hogy beüljön a tárgyalásokra, megismerte az üzleti partnereiket.  Megragadta fantáziáját, milyen izgalmas is emberekkel foglalkozni! Ugyanakkor látta azt, hogy 5 vasárnapból 3-at munkával töltött a családja. Még nem vette át az érettségi bizonyítványát, amikor tudatosult benne, hogy egy komoly, jól menő, de sok erőfeszítést igénylő családi vállalkozásba született bele. István is megfogalmazta magában: szeretne részese lenni mindannak, ami a Szabó família üzleti és hétköznapi eredményeit elősegíti. Bár az édesapja nem szórja érdemtelenül a dícséretet, azért egyértelműnek tűnt, hogy az öcsi sem marad le a többiektől. Így alakították meg a World Transit Kft.-t, amelynek ügyvezetői igazgatói pozícióját tölti be a fiatalember.

Dinamikusan reagálni a piaci kihívásokra, alkalmazkodni a körülményekhez, mert itt nem csak saját magamnak ártanék, a legkisebb hibát is megérezné a másik két cég – összegzi tapasztalatait Szabó István. A fontos döntéseket közösen hozzák, mert a felelősséget a családi vállalkozás iránt már a bátyja és ő is érzik.

A nemzetközi minősítést jelző csillagokat hiába keresnénk a felújított kastélyszálló homlokzatán, de az 5+1 tökéletesen megfelel az igazságnak. A beépített anyagok a legmagasabb minőségi követelményt is kielégítik, a szobák, a lakosztályok, a hozzájuk tartozó fürdőszobák, az étterem, a közösségi helyiségek bútorai, lámpái egyediek, művészi megjelenésűek, kifinomult ízlésről tanúskodnak. Jelenleg 12 szoba várja a vendégeket, 2016-ra 21 lesz. Az sem mindegy, hogy a helybeli és a környéken élő, kifogástalan munkát végző alkalmazottaknak – most 18-nak, hamarosan még 10-nek – nyújtanak megélhetést. A kastélyszálló wellness részleggel, pompás kerthelyiséggel, és még számos szolgáltatással hívogatja a város zajától menekülő túristákat. Különlegessége a 4 hektáros parknak a 2 darab, 200 éves platánfa, a vadgesztenye fasor, a magnóliák.

Az exkluzív környezetben koncerteket, termék- és szolgáltatási bemutatókat tarthatnak. Helyet adnak a családi rendezvényeknek, egy esküvő nyitotta a sort, a szervezők és a vendégek legnagyobb megelégedésére. Születés- és névnapi ünnepeket, aranylakodalmat, innen induló erdei túrát, vadászati programokat szervezhetnek ide. Itt a vendég kiskirálynak érezheti magát, mert a személyre szóló ellátás valóban fenséges.

A kastélyt és a kertet építő gróf Forgách József ha lepillanthatna az égből, biztosan megelégedésére szolgálna a látvány. A 18. század végén élő és alkotó gróffal méltatlanul bán a közemlékezet – derül ki abból a pazar kiadványból, amelyet az Európai Uniós pályázatra készítettek. Olyan történelmi, családtörténeti, építészeti könyvet alkotott a mándoki Forgách-kastélyról és a kertről Alföldy Gábor, amely méltó a páratlan szépséggel felújított létesítményhez. Bár a honlapjukhoz még most készülnek a fotók, a suttogó propaganda, a legjobb reklám révén egyre többen tudják, hogy érdemes elzarándokolni Felső-Szabolcs szegletébe.

Szabó István a legnagyobb öröm forrásának tartja, hogy a Jóisten velük van, a család, az egészség, a békesség és a barátok jelenléte teszi teljessé az életét.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése