Dr. Horváth Rudolf és Dr. Papik Tamás

Ügyvezető igazgatók,

Záhony

szszb_16-204_dr_horvath_rudolf_es_dr_papik_tamas.jpgA magyar–ukrán határ közelében, megyénk ötven településén jelentős gazdasági szerepet tölt be a Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. és a ráépülő közhasznú társaság. A két cég összefogott és célul tűzte ki a gazdaság és a kereskedelem fejlesztését. A térségben máris megpezsdült az élet.

A kft. ügyvezető igazgatója dr. Horváth Rudolf 2003 nyarán ipartörténeti, gazdaságtörténeti szempontból is fontos tájékoztatást adott egy újságnak. A megyénket bemutató könyvsorozatban is érdemes idézni a cikkből. Íme: „A Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. több módon segíti a Záhonyi Vállalkozási Övezetet. A kft. új ügyvezetője, dr. Horváth Rudolf, június 13-án például külföldi üzletemberekkel tárgyalt a határ menti városban. A kft. hosszú pangás után fejlődő pályára lépett, pezsdíteni akarja a gazdasági életet. A nyíregyházi irodája májusban a záhonyi logisztikai központba költözött. Így már nemcsak az elnevezés szerint, hanem a valóságban is Záhonyból irányítják a fejlesztő tevékenységet. Négy város (Záhony, Kisvárda, Dombrád és Vásárosnamény) és 46 község tartozik a vállalkozási övezethez. Az új ügyvezető megfogalmazása szerint a kft. legfőbb célja az övezet fejlődésének elősegítése. Üzletember-találkozókat, konferenciákat szerveznek, befektetőket csalogatnak ide, generálják a határon átnyúló projekteket, hozzájárulnak a magyar–ukrán gazdasági kapcsolatok fellendítéséhez. Új, több nyelven íródott kiadványt jelentetnek meg az övezetről, országnak, világnak ajánlják az övezetben rejlő lehetőségeket.

Jó hír, hogy a megyei területfejlesztési tanáccsal közösen június 1-jén közhasznú társaságot hoztak létre. A kht. gazdasági szervezeteket és önkormányzatokat készít fel az uniós csatlakozásra. Június 17-én Budapesten országos vezetők jelenlétében az EU-csatlakozásról és a területfejlesztésről tanácskoznak, ott lesz a tanácskozáson Horváth Rudolf is. Június 18. és 22. közt az ügyvezető orosz gazdasági delegációval tárgyal Záhonyban.”

2003 októberében már szenzációnak számító eredményről számolhatott be a sajtó: „Logisztikai központot és raktárbázist hoz létre Záhony térségében az a magyar–orosz vegyes vállalat, amelyet a közelmúltban alapított a Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. és egy oroszországi cég. Az új vegyes vállalat munkahelyteremtő, nagyobb beruházást tervez, tudtuk meg dr. Horváth Rudolftól, a kft. ügyvezető igazgatójától. A kft.-nek is köszönhetően megpezsdül a gazdasági élet a vállalkozási övezetben. A kft. létszáma az elmúlt hónapokban kettőről hétre nőtt diplomás, nyelvet beszélő szakemberekkel. A kormány egymilliárd forintos fejlesztési pályázatára (országosan ennyi) az övezet cégei, önkormányzatai 17 pályázatot nyújtottak be, ha ősszel kedvező lesz az elbírálás, akkor 120 új munkahelyet teremthetnek a térségben.

A vegyes vállalat logisztikai központjában a keletről érkező árukat átrakják, csomagolják és diszponálják majd a nyugati országokba. Ezzel jelentősen növekedhet hazánk vámbevétele. Jekatyerinburgban orosz–magyar vegyes vállalatot alapítottak, itt 33 százalékban tulajdonos a záhonyi kft. Az orosz városban a nyugati országokból és Magyarországról érkező áruknak alakítanak ki logisztikai központot.”

Dr. Horvát Rudolf oroszul és németül beszélő közgazdász. Több céget vezetett – köztük a Skála – Sztráda Rt.-t –, nagy szakmai és vezetői tapasztalatokat szerzett. Szabadidejében a bridzs nevű kártyajátéknak hódol. Azért is kötődik megyénkhez, mert a felesége Bökönyben született.

A közhasznú társaságot a kft. és a megyei területfejlesztési tanács hozta létre 50-50 százalékos arányban. Fő cél az övezet felkészítése az uniós csatlakozásra. A területi kiegyenlítés is a feladatok közé tartozik. A kht. szolgáltatásai közé tartozik a különböző pályázatok menedzselése, az oktatás, pontosabban a felnőtt oktatás, az átképzés szervezése. Több módon segítik a hátrányos helyzetű rétegeket. A szabályok értelmében hol a kft. hol a kht. pályázik hatékonyabban pályázati pénzek elnyerésére, és ez jó az övezetnek. A kht. is várja a gazdasági élet szereplőit a térségbe, az ötven településre. A kht. a záhonyi önkormányzattal közösen pályázik a nemzetközi Phare-program keretében a Tisza Szálló felújításának támogatására. Külön figyelmet érdemel, hogy a kft. és a kht. együtt készíti el az övezet középtávra szóló fejlesztési koncepcióját.

Dr. Papik Tamás, a kht. ügyvezetője, az Államigazgatási Főiskolán, majd a Miskolci Jogi Egyetemen szerzett diplomát. A közigazgatásban jegyzőként is dolgozott. Kisvárdán lakik, ott önkormányzati képviselő, de tagja a megyei közgyűlésnek is. A felesége laboráns, a két lánya még tanul. Említést érdemel, hogy kedvenc labdarúgócsapatának szponzorokat szerez.

A két ügyvezető máris beírta nevét megyénk gazdaságtörténetébe.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése