Dr. Horváth Rudolf és Dr. Papik Tamás

Ügyvezető igazgatók,

Záhony

szszb_16-204_dr_horvath_rudolf_es_dr_papik_tamas.jpgA magyar–ukrán határ közelében, megyénk ötven településén jelentős gazdasági szerepet tölt be a Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. és a ráépülő közhasznú társaság. A két cég összefogott és célul tűzte ki a gazdaság és a kereskedelem fejlesztését. A térségben máris megpezsdült az élet.

A kft. ügyvezető igazgatója dr. Horváth Rudolf 2003 nyarán ipartörténeti, gazdaságtörténeti szempontból is fontos tájékoztatást adott egy újságnak. A megyénket bemutató könyvsorozatban is érdemes idézni a cikkből. Íme: „A Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. több módon segíti a Záhonyi Vállalkozási Övezetet. A kft. új ügyvezetője, dr. Horváth Rudolf, június 13-án például külföldi üzletemberekkel tárgyalt a határ menti városban. A kft. hosszú pangás után fejlődő pályára lépett, pezsdíteni akarja a gazdasági életet. A nyíregyházi irodája májusban a záhonyi logisztikai központba költözött. Így már nemcsak az elnevezés szerint, hanem a valóságban is Záhonyból irányítják a fejlesztő tevékenységet. Négy város (Záhony, Kisvárda, Dombrád és Vásárosnamény) és 46 község tartozik a vállalkozási övezethez. Az új ügyvezető megfogalmazása szerint a kft. legfőbb célja az övezet fejlődésének elősegítése. Üzletember-találkozókat, konferenciákat szerveznek, befektetőket csalogatnak ide, generálják a határon átnyúló projekteket, hozzájárulnak a magyar–ukrán gazdasági kapcsolatok fellendítéséhez. Új, több nyelven íródott kiadványt jelentetnek meg az övezetről, országnak, világnak ajánlják az övezetben rejlő lehetőségeket.

Jó hír, hogy a megyei területfejlesztési tanáccsal közösen június 1-jén közhasznú társaságot hoztak létre. A kht. gazdasági szervezeteket és önkormányzatokat készít fel az uniós csatlakozásra. Június 17-én Budapesten országos vezetők jelenlétében az EU-csatlakozásról és a területfejlesztésről tanácskoznak, ott lesz a tanácskozáson Horváth Rudolf is. Június 18. és 22. közt az ügyvezető orosz gazdasági delegációval tárgyal Záhonyban.”

2003 októberében már szenzációnak számító eredményről számolhatott be a sajtó: „Logisztikai központot és raktárbázist hoz létre Záhony térségében az a magyar–orosz vegyes vállalat, amelyet a közelmúltban alapított a Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. és egy oroszországi cég. Az új vegyes vállalat munkahelyteremtő, nagyobb beruházást tervez, tudtuk meg dr. Horváth Rudolftól, a kft. ügyvezető igazgatójától. A kft.-nek is köszönhetően megpezsdül a gazdasági élet a vállalkozási övezetben. A kft. létszáma az elmúlt hónapokban kettőről hétre nőtt diplomás, nyelvet beszélő szakemberekkel. A kormány egymilliárd forintos fejlesztési pályázatára (országosan ennyi) az övezet cégei, önkormányzatai 17 pályázatot nyújtottak be, ha ősszel kedvező lesz az elbírálás, akkor 120 új munkahelyet teremthetnek a térségben.

A vegyes vállalat logisztikai központjában a keletről érkező árukat átrakják, csomagolják és diszponálják majd a nyugati országokba. Ezzel jelentősen növekedhet hazánk vámbevétele. Jekatyerinburgban orosz–magyar vegyes vállalatot alapítottak, itt 33 százalékban tulajdonos a záhonyi kft. Az orosz városban a nyugati országokból és Magyarországról érkező áruknak alakítanak ki logisztikai központot.”

Dr. Horvát Rudolf oroszul és németül beszélő közgazdász. Több céget vezetett – köztük a Skála – Sztráda Rt.-t –, nagy szakmai és vezetői tapasztalatokat szerzett. Szabadidejében a bridzs nevű kártyajátéknak hódol. Azért is kötődik megyénkhez, mert a felesége Bökönyben született.

A közhasznú társaságot a kft. és a megyei területfejlesztési tanács hozta létre 50-50 százalékos arányban. Fő cél az övezet felkészítése az uniós csatlakozásra. A területi kiegyenlítés is a feladatok közé tartozik. A kht. szolgáltatásai közé tartozik a különböző pályázatok menedzselése, az oktatás, pontosabban a felnőtt oktatás, az átképzés szervezése. Több módon segítik a hátrányos helyzetű rétegeket. A szabályok értelmében hol a kft. hol a kht. pályázik hatékonyabban pályázati pénzek elnyerésére, és ez jó az övezetnek. A kht. is várja a gazdasági élet szereplőit a térségbe, az ötven településre. A kht. a záhonyi önkormányzattal közösen pályázik a nemzetközi Phare-program keretében a Tisza Szálló felújításának támogatására. Külön figyelmet érdemel, hogy a kft. és a kht. együtt készíti el az övezet középtávra szóló fejlesztési koncepcióját.

Dr. Papik Tamás, a kht. ügyvezetője, az Államigazgatási Főiskolán, majd a Miskolci Jogi Egyetemen szerzett diplomát. A közigazgatásban jegyzőként is dolgozott. Kisvárdán lakik, ott önkormányzati képviselő, de tagja a megyei közgyűlésnek is. A felesége laboráns, a két lánya még tanul. Említést érdemel, hogy kedvenc labdarúgócsapatának szponzorokat szerez.

A két ügyvezető máris beírta nevét megyénk gazdaságtörténetébe.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló