Bakó Sándor

Képviselet-vezető,

Záhony

szszn_12-204_bako_sandor.jpgAutópályán, vasúton és vízen szállítmányoz az Európa szerte híres Portolan. A dunaújvárosi székhelyű mamutcégnek a záhonyi szárazföldi kikötőben is van képviselete. Ez az egyszemélyes képviselet hidat jelent Kelet és Nyugat között. Bakó Sándor képviselet-vezető képzett, tapasztalt szakember. A megyénket bemutató könyvsorozatban ő ismertette cége sokirányú, hasznos tevékenységét.

A 2001. év tavaszán azt írta az újság, hogy hamarosan nagy tételben beindulhat a vasúti szállítás Ukrajna és Szlovénia között – erről tanácskoztak május 11-én pénteken Tuzséron magyar, ukrán és szlovén szakemberek. A tanácskozáson részt vett Bakó Sándor, a Dunaferr Portolan Kft. záhonyi képviseletének vezetője is. Ez a társaság a híres Dunai Vasmű vállalatcsoportjának nemzetközi szállítmányozási egysége. Kevesen tudják: a Portolannak is köszönhető, hogy az utóbbi pár évben a záhonyi átrakóban megnőtt a forgalom.

Bakó Sándor azt is elmondta, hogy a múlt évben 5,6 millió tonna áru jött be hazánkba Záhony térségében. Ebből 2,9 millió tonna (több mint a fele) áru szállítását, átrakását a Portolan kft. szervezésében bonyolították le. 2001-ben az első negyedév kiugró eredményt hozott. A Portolan hazánk keleti kapujában három hónap alatt majdnem annyit szállítmányozott, mint tavaly hat hónap alatt. Az alapanyag, a vasérc és a jó minőségű szén főleg az eperjeskei átrakón keresztül jut el a Dunai Vasműbe. Idén az arányok változnak. Vasércből kevesebbet, szénből többet hoznak be Ukrajnából és Oroszországból. Faárut és műtrágyát is nagyobb mennyiségben hoz be a Portolan.

A MÁV-nak, illetve a záhonyi átrakókörzetnek nagy hasznára válik a szállítmányozási cég. A jó együttműködést jelzi, hogy a vasút-igazgatóság és a kft. képviselői évente kétszer-háromszor tanácskoznak, megbeszélik a közös feladatokat. Jó hír, hogy a kft. 120 darab speciális, acél teleszkóptetős tehervagont vásárolt, és ezeket a vagonokat a MÁV üzemelteti. Így Záhony térségében is kevésbé érzékelhető a korszerű, speciális vagonok hiánya. A Portolan rákapcsolódott a MÁV Rt. számítógépes hálózatára. Az idei év tavaszának elején a MÁV megkapta az ukrajnai, pontosabban a lembergi vasút-igazgatóság számítógépes adatbázisát. A terv szerint hamarosan a Portolan is hasznát veszi a lembergi adatoknak, a kft. ugyanis megvásárolja a magyar vasutaktól az ukrán adatbázist.

Jelentős, nemzetközi szállítmányozásra alkalmas kamionparkja is van már a Portolánnak. A cég megyénkben 4 közvámraktárral van kölcsönös előnyökkel járó kapcsolatban. A közvámraktárak közül kettő Záhony mellett, egy Mándokon és szintén egy Tornyospálcán található. A kft. is szorgalmazza a vízi szállítás beindítását. Záhony és Szeged között a Tiszán uszályokkal szeretnének különböző árukat szállítani.

Szalma Béla, a Portolan ügyvezető igazgatója telefonbeszélgetés keretében kiegészítette a fenti információkat. Elmondta, hogy az elmúlt év végén a Dunaferrnek újabb „gyermeke született”, a Centroport Kft. Ezt a korlátolt felelősségű társaságot a világhírű holland Glencore céggel közösen hozták létre, állami támogatás nélkül, saját erőből, külföldi szakmai befektetők bevonásával! A kft.-nek a Duna partján gabonafélék tárolására, raktározására, kombinált átrakására és szállítmányozására alkalmas síktárolója van. Sokat mond, hogy a tároló éves kapacitása 300 ezer tonna szemes áru. Ez azt is jelenti, hogy a Centroport a magyar agrárexport 10 százalékát képes kiszolgálni.

Az ügyvezető igazgatótól további, sokat mondó statisztikai számokat hallottunk. Dicsekvés nélkül mondta, hogy a MÁV Rt. országos forgalmának 10–12 százalékát a Portolan Kft. adja. A vízi szállításban is nagy tételben van jelen a cég: a Mahart forgalmának több mint a felét a dunaújvárosiakon keresztül bonyolítják le. Szalma Béla azt is elmondta, hogy a nagy volumen és a szerteágazó munka miatt személyes jó kapcsolatot alakított ki Kukely Mártonnal, a MÁV Rt. vezérigazgatójával. Szalma Béla (csak pár hónapja nevezték ki a Portolan ügyvezető igazgatójává) belátható időn belül a záhonyi szárazföldi kikötőbe látogat, hogy itt is személyes jó kapcsolatokat alakítson ki, s hogy jól megismerje ezt a térséget, amely Európa és Ázsia kapujának számít.

Ami pedig a záhonyi képviselet-vezető életútját illeti. Bakó Sándor fényeslitkei. A záhonyi közlekedési szakközépiskolában érettségizett, majd Győrben levelező úton vasútüzemmérnök diplomát szerzett. 1994-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen közlekedési menedzser, gazdasági mérnök másoddiplomát kapott. A fényeslitkei pályaudvaron kis beosztásban kezdte pályafutását, majd dolgozott a záhonyi üzletigazgatóságon, aztán ő lett Komoró és Tuzsér állomásfőnöke. Most oroszból középfokú nyelvvizsgára készül, később angolt fog tanulni. Egy nyelven akar beszélni, szót akar érteni a hazai és a külföldi szállítókkal és szállíttatókkal.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése