Kovács Csaba

Határrendészeti kirendeltségvezető,

Záhony

szszb_20-204_kovacs_csaba.jpgKovács Csaba határőr alezredes 1969. január 26-án született Baktalórántházán. Vaján, a híres kuruc várkastély árnyékában cseperedett fel. Általános iskolába is itt járt. Középiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte. A Vásárhelyi Pál Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolában 1987-ben érettségizett és szerzett mélyépítő szakmát.

Először gyermekként találkozott határőrökkel, amikor családjával utazgattak. Később pedig a határ menti településen, Tiszaszentmártonban nagy­szüleinél való nyaralásai során. Gyermekként felnézett a szálfatermetű, géppisztolyos, kutyás határőr járőrökre. Családjában, rokonságában ugyan senki sem volt hivatásos katona, illetve határőr, de a gyermekkori élmények arra sarkallták a fiatalembert, hogy jelentkezzen a katonai főiskolára.

A gyermekkori hatások mellett a határőrtiszti pályára az is nagymértékben inspirálta a kihívásokat már ekkor is kedvelő Kovács Csabát, hogy sorkatona határőr sem lehetett bárki, hát még hivatásos, ráadásul tiszt. Nagy volt erre a pályára a túljelentkezés, de sikeresen vette az akadályt.

Az érettségit követően 1987–1990 között a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr hallgatója volt. Az akkori rendnek megfelelően végzősként 1989-től már hivatásos zászlós lett, majd 1990. augusztus 20-án tisztté avatták.

Határőrtiszti pályafutását a Nyírbátori Határőr Kerületnél kezdte. Záhonyba helyezték operatív területre, területtartó felderítő tiszt lett. Igaz, hogy ez a beosztás két év múlva megszűnt, de azért maradt a szakterületénél. A Záhonyi Határforgalmi Kirendeltség vezetőjének felderítő helyettese lett. A következő átszervezés megint csak érintette a fiatal tisztet.

Záhonyban maradt, de beosztása 1996. január 1-jétől változott. A határőr-igazgatóság felderítő osztálya egyik alosztályának kihelyezett, kiemelt főelőadója lett. Majd 1997. augusztus 1-jétől, miután a határőrség is nyomozóhatósági jogkört kapott, a frissen megalakult Záhonyi Bűnügyi és Felderítő Szolgálat vezetőhelyettesi posztjára, majd 1998 novemberétől vezetőjének nevezték ki. A bűnügyi-felderítő pályán tizenhárom esztendőt töltött el, amikor váltott. Nem volt babonás, így nem okozott számára gondot, hogy éppen 2003. augusztus 1-jén foglalta el a Záhonyi Határforgalmi Kirendeltség vezetői posztját.

Szűk egy év múlva a szervezetkorszerűsítést követően a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség élére nevezték ki.

Háromszor járt külföldi tanulmányúton. Először 1992-ben a németországi Waidhausban egy hétig vett részt lopott gépkocsik felfedésére irányuló képzésben, majd 2000-ben szintén Németországban, Lübeckben már öt hétig egy EU-integrációs kurzuson vehetett részt. Végül 2003-ban a lengyelországi Przemyslben egy hétig ismerkedhetett a lengyel határőrök munkájával.

Alapfokú német nyelvvizsgával rendelkezik, de emellett jó szinten beszéli az orosz nyelvet is.

A Kovács Csaba alezredes vezette szolgálat, illetve kirendeltségek országos szinten is jegyzett jelentős eredményeket értek el az illegális migráció kezelése, az embercsempészés, illetve a közokirat-hamisítás elleni fellépés terén.

A bűnügyi és felderítő szolgálat élén eltöltött idő alatt munkatársaival mintegy nyolcvan embercsempészt és száztíz határsértőt, a határforgalmi kirendeltségnél nyolc embercsempészt és közel húsz illegális határátlépőt, a határrendészeti kirendeltségnél pedig huszonhét embercsempészt és húsz határsértőt fogtak el.

Vezetésével felszámoltak nyolc embercsempészbandát. Ezek közül a legnagyobb egy közel húszfős szervezet volt. Irányítása alatt kollégáival több mint ezer az illegális migrációhoz köthető közokirat-hamisítást fedtek fel. A zöldhatáron átjöttek közül a legtöbben afgán, bangladesi, szomáliai, indiai, illetve pakisztáni állampolgárok voltak. A felfedett közokirat-hamisítások 98%-át viszont ukrán állampolgárok követték el.

Pályafutása során tizennyolc alkalommal részesült valamilyen szintű – belügyminiszteri, országos parancsnoki, főigazgatói, igazgatói stb. – elismerésben, soron kívüli előléptetésben, 2001-ben pedig határőrségi tanácsosi címet adományoztak részére.

Szabad idejében szívesen kertészkedik. Egyik kedvenc időtöltése a barkácsolás. Szívesen forgatja a háborús témájú könyveket, nézi a filmeket. Közülük is kedvencei a II. világháborúról szóló dokumentum jellegű könyvek és filmek.

Szereti a rockzenét, hazai kedvence a Tankcsapda és a Kerozin együttesek, de szívesen hallgat pop és rap zenét is. Szeret sportolni, korábban karatézott. Jelenleg is rendszeres látogatója a konditeremnek, de sokat asztaliteniszezik, illetve kerékpározik is.

Nős, családjával 1990 óta Záhonyban él. Felesége jelenleg gyesen van. Két vér szerinti és egy nevelt gyermek – akinek örökbefogadása már folyamatban van – édesíti meg életüket.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló