Kovács Csaba

Határrendészeti kirendeltségvezető,

Záhony

szszb_20-204_kovacs_csaba.jpgKovács Csaba határőr alezredes 1969. január 26-án született Baktalórántházán. Vaján, a híres kuruc várkastély árnyékában cseperedett fel. Általános iskolába is itt járt. Középiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte. A Vásárhelyi Pál Építőipari és Vízügyi Szakközépiskolában 1987-ben érettségizett és szerzett mélyépítő szakmát.

Először gyermekként találkozott határőrökkel, amikor családjával utazgattak. Később pedig a határ menti településen, Tiszaszentmártonban nagy­szüleinél való nyaralásai során. Gyermekként felnézett a szálfatermetű, géppisztolyos, kutyás határőr járőrökre. Családjában, rokonságában ugyan senki sem volt hivatásos katona, illetve határőr, de a gyermekkori élmények arra sarkallták a fiatalembert, hogy jelentkezzen a katonai főiskolára.

A gyermekkori hatások mellett a határőrtiszti pályára az is nagymértékben inspirálta a kihívásokat már ekkor is kedvelő Kovács Csabát, hogy sorkatona határőr sem lehetett bárki, hát még hivatásos, ráadásul tiszt. Nagy volt erre a pályára a túljelentkezés, de sikeresen vette az akadályt.

Az érettségit követően 1987–1990 között a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr hallgatója volt. Az akkori rendnek megfelelően végzősként 1989-től már hivatásos zászlós lett, majd 1990. augusztus 20-án tisztté avatták.

Határőrtiszti pályafutását a Nyírbátori Határőr Kerületnél kezdte. Záhonyba helyezték operatív területre, területtartó felderítő tiszt lett. Igaz, hogy ez a beosztás két év múlva megszűnt, de azért maradt a szakterületénél. A Záhonyi Határforgalmi Kirendeltség vezetőjének felderítő helyettese lett. A következő átszervezés megint csak érintette a fiatal tisztet.

Záhonyban maradt, de beosztása 1996. január 1-jétől változott. A határőr-igazgatóság felderítő osztálya egyik alosztályának kihelyezett, kiemelt főelőadója lett. Majd 1997. augusztus 1-jétől, miután a határőrség is nyomozóhatósági jogkört kapott, a frissen megalakult Záhonyi Bűnügyi és Felderítő Szolgálat vezetőhelyettesi posztjára, majd 1998 novemberétől vezetőjének nevezték ki. A bűnügyi-felderítő pályán tizenhárom esztendőt töltött el, amikor váltott. Nem volt babonás, így nem okozott számára gondot, hogy éppen 2003. augusztus 1-jén foglalta el a Záhonyi Határforgalmi Kirendeltség vezetői posztját.

Szűk egy év múlva a szervezetkorszerűsítést követően a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség élére nevezték ki.

Háromszor járt külföldi tanulmányúton. Először 1992-ben a németországi Waidhausban egy hétig vett részt lopott gépkocsik felfedésére irányuló képzésben, majd 2000-ben szintén Németországban, Lübeckben már öt hétig egy EU-integrációs kurzuson vehetett részt. Végül 2003-ban a lengyelországi Przemyslben egy hétig ismerkedhetett a lengyel határőrök munkájával.

Alapfokú német nyelvvizsgával rendelkezik, de emellett jó szinten beszéli az orosz nyelvet is.

A Kovács Csaba alezredes vezette szolgálat, illetve kirendeltségek országos szinten is jegyzett jelentős eredményeket értek el az illegális migráció kezelése, az embercsempészés, illetve a közokirat-hamisítás elleni fellépés terén.

A bűnügyi és felderítő szolgálat élén eltöltött idő alatt munkatársaival mintegy nyolcvan embercsempészt és száztíz határsértőt, a határforgalmi kirendeltségnél nyolc embercsempészt és közel húsz illegális határátlépőt, a határrendészeti kirendeltségnél pedig huszonhét embercsempészt és húsz határsértőt fogtak el.

Vezetésével felszámoltak nyolc embercsempészbandát. Ezek közül a legnagyobb egy közel húszfős szervezet volt. Irányítása alatt kollégáival több mint ezer az illegális migrációhoz köthető közokirat-hamisítást fedtek fel. A zöldhatáron átjöttek közül a legtöbben afgán, bangladesi, szomáliai, indiai, illetve pakisztáni állampolgárok voltak. A felfedett közokirat-hamisítások 98%-át viszont ukrán állampolgárok követték el.

Pályafutása során tizennyolc alkalommal részesült valamilyen szintű – belügyminiszteri, országos parancsnoki, főigazgatói, igazgatói stb. – elismerésben, soron kívüli előléptetésben, 2001-ben pedig határőrségi tanácsosi címet adományoztak részére.

Szabad idejében szívesen kertészkedik. Egyik kedvenc időtöltése a barkácsolás. Szívesen forgatja a háborús témájú könyveket, nézi a filmeket. Közülük is kedvencei a II. világháborúról szóló dokumentum jellegű könyvek és filmek.

Szereti a rockzenét, hazai kedvence a Tankcsapda és a Kerozin együttesek, de szívesen hallgat pop és rap zenét is. Szeret sportolni, korábban karatézott. Jelenleg is rendszeres látogatója a konditeremnek, de sokat asztaliteniszezik, illetve kerékpározik is.

Nős, családjával 1990 óta Záhonyban él. Felesége jelenleg gyesen van. Két vér szerinti és egy nevelt gyermek – akinek örökbefogadása már folyamatban van – édesíti meg életüket.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése