Harmati Gábor

Kapitányságvezető,

Záhony

szszb_11-198_harmati_gabor.jpgA Záhonyi Rendőrkapitányság működési területéhez 13 település tartozik. Különleges térség ez, földrajzi, gazdasági és egyéb szempontból is. Itt van például az a közúti határátkelőhely, amely akkora forgalmat bonyolít le, mint a hegyeshalmi határátkelő. A Tisza közelében található a hármashatár. A vasúti átrakókörzetben több milliárd forintot érő állami vagyonra kell vigyázni. A szűkebb és tágabb régió különleges gazdasági övezetnek számít. Tuzséron például gyakran megfordulnak orosz és olasz üzletemberek. A vasút-igazgatóságon nemrég japán, német és francia szakemberek jártak. Pár év múlva itt lesz az Európai Unió határa. Ebben a különleges és közfigyelmet érdemlő közegben Harmati Gábor rendőr alezredes, kapitányságvezető irányítja a bonyolult és sokrétű rendőri munkát.

A parancsnoki munkához elengedhetetlen a szakmai hozzáértés, a vezetői készség, a kapcsolatteremtő-készség, az élettapasztalat, szükséges a fegyelem és az önfegyelem is. A felsorolás természetesen nem teljes. Nos, ezek után a megyénket bemutató könyvsorozatban is örökítsük meg, hogy honnan indult Harmati Gábor, hol van most és hová tart.

A Székesfehérvár közelében lévő Szabadbattyánban cseperedett fel, a szegedi vasútforgalmi szakközépiskolában érettségizett, majd a győri műszaki főiskolán üzemmérnöki diplomát kapott. A diploma megszerzése után több állásajánlatot kapott 1982-ben. Dunántúli létére „az ország kapuját”, Záhonyt választotta. Átrakásirányítóként kezdte a vasúti pályafutását. Alig dolgozott, behívták sorkatonának. Diplomás létére kiskatona volt, az itt szerzett tapasztalatoknak is hasznát veszi. A sorkatonai szolgálat letöltése után a vasút-igazgatóság áruvédelmi osztályán kapott beosztást. Az áruvédelem már közel volt a rendőri munkához. Ezerkilencszáznyolcvanötben ajánlották is neki, hogy jöjjön át a rendőrségre nyomozónak.

Mielőtt részletezzük a rendőri munkáját, ismertetjük a családi hátterét. Szerencsésnek és érdekesnek mondható, hogy a felesége vele járt középiskolába és a főiskolára is. Harmatiné Lövei Margit a debreceni egyetemen számítástechnikát tanult, másoddiplomát szerzett. Műszaki, számítástechnikai ismereteit a MÁV Informatika Kft. záhonyi központjában hasznosítja. Három középiskolás fiuk van. Az idősebb Debrecenben tanul, az ikerfiúk egyike Nyíregyházán a Széchenyi közgazdasági szakközépiskolában, a másik a Zrínyi Ilona Gimnáziumban gyarapítja tudását.

A naptár tehát 1985-öt mutatott, amikor átjött próbaidős nyomozónak. A kisvárdai kapitányság létszámába tartozott. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi átképző szakán szerzett oklevelet, 1988-ban hadnagyi rendfokozattal bűnügyi alosztályvezető beosztást kapott Záhonyban. A rendszerváltáskor, 1990-ben a záhonyi térség jelentőségét reálisan értékelték és önálló kapitánysága lett Záhonynak. Itt kezdetben megbízott bűnügyi osztályvezető volt, de egy ideig az igazgatásrendészeti osztályvezetői munkakört is ellátta. Ez utóbbi helyen szerzett szakmai tapasztalatának kapitányként szintén nagy hasznát veszi. 1995-től 1999-ig bűnügyi osztályvezető volt, 1999-től tölti be a kapitányságvezetői tisztet.

Köztudott, hogy a rendszerváltás után feloldottak különböző korlátozásokat, Záhonynál ránk zúdult a népáradat… Nem csak becsületes turisták, bevásárolni szándékozók lépték át a határt… Tömeges lett a munkanélküliség, az emberek egy része elszegényedett, létre jött a megélhetési bűnözés. Mindez azzal is járt, hogy még nehezebb, még bonyolultabb lett a rendőri tevékenység. A kapitány emlékei közt élénken él, hogy annak idején a határátkelő előtt kilométeres kocsisorok alakultak ki, bűnözők zaklatták, zsarolták a várakozókat. Erre válságstábot hoztak létre, s a megyei rendőr-főkapitányság és az ukrán rendőrség közreműködésével megszüntették ezt a bűncselekmény sorozatot. Ám elszaporodtak a vasúti dézsmálások, a vasúti balesetek is munkát adtak a rendőröknek. A záhonyi rendőröknek különösen ébernek kell lenniük. Éberségüknek is köszönhetik, hogy hosszú határszakasz mentén ők fogtak el elsők közt embercsempészeket. A MÁV-val együttműködési megállapodást kötöttek, és azt évente értékelik. A vasutasokkal közösen többször fogtak el tolvajokat, rongálókat. A határőrökkel közös járőrszolgálatokat teljesítenek, az együttműködést negyedévente értékelik. A jó kapcsolatnak köszönhetően kilenc településen háromszázötven polgárőr segíti a rendőrök munkáját. Több önkormányzat jutalmat vagy benzinpénzt adott a rendőröknek. A záhonyi és a mándoki önkormányzat külön értékelte és dicsérte a rendőröket, a tuzséri önkormányzat szolgálati lakást adott egy rendőrnek.

Az utóbbi években a kapitányság működési területén a bűncselekmények száma a felére csökkent, a bűncselekmények felderítési aránya 20-ról 54 százalékra nőtt. Van tehát sikere a munkában kapitányságvezetőnek. Ennek a sikerélménynek a térség becsületes polgárai is örülhetnek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése