Jászfai Csaba

Kirendeltségvezető,

Záhony

szszb 23 nl Jászfai Csaba.jpgZáhony és térsége nem csak gazdasági és földrajzi szempontból fontos és különleges. A katasztrófavédelmi szempontok is különlegesek, szaktudásra, nagy odafigyelésre, megelőzésre van szükség. Elöljáróban elmondható, megnyugtató, hogy a térségben lakók biztonságban érezhetik magukat. A témáról beszélgettünk 2007 tavaszán Jászfai Csabával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság záhonyi kirendeltségvezetőjével.

Nyilatkozatának a lényege a következő volt:
– A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság záhonyi kirendeltségéhez Benktől Fényeslitkéig 12 település tartozik, közülük kilenc polgári védelmi szempontból első kategóriába tartozik.

Jászfai Csaba pv. alezredes kirendeltségvezető elmondta: a működési területük a Tisza bal partjára terjed ki. A szeszélyes folyó, a három PB gázátfejtő, a vasút, a leterhelt főút és a határ közelsége miatt sorolták a térséget az első kategóriába. A tuzséri gázátfejtő állomás veszélyessége miatt az elmúlt ősszel a tuzséri önkormányzat katasztrófavédelmi szakemberekkel védelmi tervet készített. Hasonló terv készült a közeli Tiszabezdéden is. A két terv végrehajthatóságát ez év márciusának végén először gyakorolták többek között a MÁV, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat szakembereinek a közreműködésével. A kirendeltség egyebek mellett azért is érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert Oroszországból Paksra Záhonyon át mennek az „atomvonatok”, amelyek fűtőelemeket szállítanak. A kirendeltségnek a megyei igazgatóságon keresztül szakmai és emberi kapcsolata van az ukránokkal. Néhány hónappal ezelőtt „élesben” is szükség volt a tájékozódásra, az együttműködésre. Ukrán oldalon, a csapi állomáson vegyi anyag szivárgott egy vasúti kocsiból. A megyei igazgatóság vezetője a kirendeltségvezetővel átment Csapra tájékozódni, és a jó együttműködés révén a veszély elhárításához magyar szakemberek adtak tömítőanyagot.

Jászfai Csaba azt is elmondta: április közepén a kirendeltség működési területén tanuló diákok részére katasztrófavédelmi versenyt rendeztek, amelyet a mándoki tanulók nyertek, így ők jutottak a megyei döntőbe. A tömegkapcsolatokat érintve a kirendeltségvezető még hozzátette: 2004-től a települések az önkormányzatok segítségével rendszeresen szirénapróbákat tartanak, természetesen a lakosság tájékoztatása után. Ez a megyében is egyedülállónak nevezhető, hisz számos településen és térségben nem tartanak rendszeresen szirénapróbát.

Jászfai Csaba azt is elmondta, hogy hazánkban és megyénkben 2000-ben alakult meg a katasztrófavédelem mint hivatásos szervezet. A kirendeltségeknek – a záhonyinak is – széles a tömegkapcsolatuk. Központi előírások szabályozzák az önkormányzatok polgári védelmi feladatait, amelyeknek a végrehajtását a Polgári Védelmi Kirendeltségek szakmailag segítik. Az előírásnak megfelelően az önkormányzati választások után az új polgármestereknek felkészítést, „kiképzést” tartanak. Az iskolákkal is jó a kapcsolata a kirendeltségnek. A fiatalokkal megismertetik a katasztrófavédelem lényegét, megtanítják őket arra, hogy veszély esetén miként kell viselkedniük, védekezniük. A vasút-igazgatóság és az átrakó vezetőivel szintén szoros a kapcsolat. A vasúton sok és sokféle veszélyes árut szállítanak. Jó tudni, hogy a záhonyi közúti határátkelő állomáson sugármérő berendezés is működik. A tűzoltókkal különösen jó a kapcsolat. A térségben élők biztonságát növelve a polgári védelmi kirendeltség több együttműködési megállapodást kötött: a MÁV-val, a Polgárőrséggel, a Védőnői szolgálattal, a Tiszamenti Vízművekkel, ami által egy Katasztrófavédelmi Gyorsbeavatkozó Komplex Csoport került megalakításra.

Külön bekezdést érdemel a nem is oly régen bekövetkezett vasúti baleset. Itt éles bevetésre volt szükség. Történt pedig, hogy az egyik térségbeli község határában, a vasúti pályaudvaron felborult több, veszélyes anyagot szállító tartálykocsi, és folyt a veszélyes anyag. Tűz és vegyi veszély fenyegetett. A mentést a megyei igazgatóság irányította, de részt vettek benne a környékbeli tűzoltók és kirendeltségek szakemberei is.

Szakmai munkájának elismeréseképpen ez évben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Bronz Emlékérem elismerését kapta.

Jászfai Csaba határőr százados volt, áthívták ide kirendeltségvezetőnek. Azóta több katasztrófavédelmi tanfolyamot elvégzett. A felesége, Jászfainé Szabó Katalin a záhonyi polgármesteri hivatal okmányirodájában végez szerteágazó munkát. Három gyermekük van. Kitti 16 éves, és a nagykállói középiskolában tanul, németből már középfokú nyelvvizsgája van. Csaba 12 éves, és ügyesen számítógépezik. Kata most hároméves, és készül az ovira. A kirendeltségvezető nemcsak a környék lakóinak biztonságára, a családja biztonságára is vigyáz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló