Dallosné Rozgonyi Mária

Vezető óvónő,

Záhony

szszb_13-204_dallosne_rozgonyi_maria.jpgSzeretetben, játékban, együttműködésben, hagyományőrzés és környezeti nevelés az óvodában. Ez a szlogenje a záhonyi Hétszínvirág Óvodának. Dallosné Rozgonyi Mária vezeti ezt a jó hírű gyermekintézményt. Három diplomája van, de a tanulást még nem fejezte be. A szakértelem mellett a gyermekszeretet, a jó kapcsolatteremtő készség jellemző rá. Fiatalos, energikus, jó megjelenésű, így igazán szerencsésnek, elégedettnek mondhatja magát. Elöljáróban még annyit: közéleti munkát is végez a kisvárosban, tagja az önkormányzat népjóléti bizottságának.

Anya, feleség, vezető és még mindig diák. Mondhatni, örök diák. Először Nagykállóban tanulta meg, hogyan kell gyermekpalántákat nevelni. Az itteni középiskolában szerzett óvónői képesítést. Aztán a nyíregyházi tanárképző főiskola óvónői szakán szerzett diplomát. Az ezredév vége felé, 1999-ben ugyancsak a nyíregyházi főiskolán szociálpedagógus diplomát kapott. (A tanultaknak hasznát veszi a népjóléti bizottságban is.) 2002-ben a Szegedi Egyetemen pedagógiai, mérési, értékelési szakértő diplomát vehetett át. Mostanában nemzetközi számítógépes vizsgára készül. A záhonyi önkormányzat dicséretes kezdeményezésére és közbenjárására ugyanis pályázat útján tíz számítógépet kapott az óvoda. Tíz óvónő – a vezető óvónő is –, ahogy illik, ahogy elő van írva, hazavitték a gépet a lakásukra. A számítógépes vizsga után sem mond búcsút a tankönyveknek, továbbra is szellemi edzésben marad. Egy idegen nyelvet szeretne megtanulni. Vágya, törekvése azért is érthető, mert Záhony pár év múlva uniós határ lesz. Várható, hogy a keleti szomszédaink mellett sok-sok nyugati üzletember és turista is megfordul majd Záhonyban. Kell(het) hát a nyelvtudás. Különben is igaz a mondás: ahány nyelv, annyi ember. Még hozzá tehetjük: ahány diploma, annyi ember.

A férje autószerelő. Két felnőtt gyermekük van. A fiuk főiskolás, a lányuk egyetemista Szegeden. Ritka véletlen: anya, lánya és fia egy darabig egyszerre volt diák, egyetemista Szeged hírös városában.

A szintén híres határ menti városban, Záhonyban, kevés gazdag, nagy vállalkozó van, igaz, a többszörösen hátrányos körülmények közt élők száma is elenyésző. Viszont szép számmal vannak idős kisnyugdíjasok és szerény körülmények közt élők. A népjóléti bizottságban Dallosné a megélhetést, az életminőséget befolyásoló segélyezésekről is dönt, az idősek ajándékozása, istápolása is feladat. A tankönyvtámogatás is évről évre napirenden van. Még egy figyelemre méltó említés a népjóléti bizottság áldásos tevékenységéről: ez év tavaszán a bizottság szervezésében a zempléni hegyekbe vitték egy napra a záhonyi óvodásokat. Használt ez a kis légutaknak, az élményszerzés mellett a kicsinyek tele szívhatták tüdejüket ózondús levegővel.

Egy kis bekezdésben említést érdemel, hogy az óvoda részben gazdálkodó szervezet, az óvoda bevételei jelentős terhet vesznek le az önkormányzat „válláról”. Étkeztetésből, rendezvények szervezéséből egészítik ki a bevételeket. A szülői munkaközösséggel közösen szervezett jótékonysági bálok is jótékonyan hatnak a kasszára. Még megemlíthető, hogy az óvodának ’99-től tagóvodája van Zsurkon, amelynek üzemeltetése a központi óvoda feladata.

Dallosné szeretettel, szinte szenvedélyesen beszélt az általa 1989 óta vezetett óvodáról. Körbe vezetve elmondta, hogy jól felszerelt intézményről van szó. Akváriumot, színes kis halakat is mutatott, az udvaron pedig szívhez szóló piros rózsákat. Jogos büszkeséggel említette, hogy az ovisok pluszfoglalkozásokon is részt vesznek, van úszásoktatás és zeneoktatás is. Hagyományosan minden évben egyszer vonatra szállhatnak és elutazhatnak ingyen Mándokra – hála a záhonyi állomásfőnökségnek. A híres nyíregyházi, pontosabban sóstói vadas parkot is minden évben meglátogatják, ahol koncentráltan van jelen a természet szépsége és jósága, ahol harmóniában él ember, sok-sok állat és sok-sok növény.

E sorok írója önkényesen lapozott bele az óvoda 1999-ben készült nevelési programjába. Idézet a programból: „Környezetünk sajátosságait figyelembe véve, értékeink megtartásában és lehetőségekkel számolva dolgoztuk ki nevelésünk rendszerét. A program megvalósulását a szülőkkel együtt, egymást segítve érhetjük el. Alapfeladatok: az érzelmi nevelés, az egészséges életmód alakítása, a szocializáció biztosítása, segítése, az értelmi nevelés, az anyanyelvi nevelés. A hagyományőrző szemléletű nevelés, az óvodás korú gyermekek érzelmi, értelmi fogékonyságára alapoz. Az egészséges életmódra nevelésnél a fejlődést befolyásoló tényezők: a biológiai érés sajátosságai, a vele született adottságok, a környezet hatásai. A szocializálódást segítő nevelés célja az együttéléshez szükséges készségek formálása, a kiegyensúlyozott, boldog gyermekkor állapotának biztosítása.”

Kell-e ennél szebb megfogalmazás? Az óvoda huszonnégy fős személyzete százharminchét nebulónak boldog gyermekkort igyekszik biztosítani.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése