Kovács Miklós

Tűzoltó parancsnok,

Záhony

szszb_19-206_kovacs_miklos.jpgAz országhatár közelsége néha sajátos feladatok elé állítja a záhonyi tűzoltókat. Röviden így lehet megfogalmazni tevékenységüket: életet és vagyont mentenek. Gyors és szakszerű munkájukkal emberek, családok életét, sorsát befolyásolják. A záhonyi tűzoltólaktanya épülete korszerű és látványosnak mondható. Közel van ide a főút, és pár lépés a határ. A Tisza töltése, a folyó füzes partja kőhajításnyira van a laktanyától.

A folyosón és a parancsnok szobájában régi ereklyék, serlegek, oklevelek jelzik, hogy jó ez a kollektíva. kétezer-négy szeptemberében olvashattuk a következő beszámolót: – Életmentésre (adott esetben műszaki mentésre) használják majd azt a motorcsónakot, amelyet az elmúlt napokban vettek birtokukba a záhonyi hivatásos tűzoltók. A határ menti településeken a tűzoltókra mostanában azért is terelődik nagyobb figyelem, mert az általános iskolákban kezdődnek a tűzmegelőzéssel kapcsolatos előadások.

A témáról Kovács Miklós tűzoltó alezredes, tűzoltósági főtanácsos adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a záhonyi és a tíz környékbeli önkormányzat összefogásával vásárolták a motorcsónakot. Az önrészesedés egymillió forint volt, ezt az önkormányzatok adták össze. A motorcsónakot a tuzséri Tisza-parton bocsátották vízre, a 11 polgármester jelenlétében. Az ünnepélyes avatáson részt vett Istenes Sándor ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Harmati Gábor a záhonyi rendőrkapitányság vezetője és Dajsánszki Tibor, a záhonyi határvadász század parancsnoka is. A záhonyi tűzoltók jól ellátottak technikai eszközökkel. Kell is, hiszen a térségben egyre több a megrázó közúti baleset, a 4-es főút mentén sok-sok koszorú jelzi a tragédiák helyszínét. A műszaki mentés nagy lelki és fizikai megterhelést jelent a tűzoltóknak. Nem régen például egy gépkocsi utasa biztonsági öv nélkül utazott, a balesetkor kirepült az ablakon és a vízzel teli árokban kötött ki. Paradox, hogy a helyszínre gyorsan érkező tűzoltók a sérült utast a vízből mentették ki.

Említést érdemel még – mondta Kovács Miklós –, hogy szorosan együttműködnek a rendvédelmi szervekkel, együttműködési megállapodást kötöttek a határőrökkel. Ennek értelmében tűzvédelmi oktatást tartanak a határőröknek, avartüzeknél viszont több gyakorlóruhába öltözött határőr segíti az oltást. Kiegészítésként elmondható, hogy az említett motorcsónak Honda típusú. Pályázat útján nyerték. A vízi jármű a záhonyi tűzoltólaktanyában„parkol”. Egy tűzoltójármű utánfutóján szállítható a vízpartra. Mi, civilek, tollforgatók kívánhatjuk, hogy lehetőleg soha ne vessék be éles helyzetben, csak gyakorlatokon. Bevetésére főleg árvíz idején lehet és kell számítani.

A tűzoltók nemcsak tüzet oltanak, az utóbbi időben egyre gyakoribb feladatuk – hivatalos megfogalmazás szerint – a műszaki mentés. Jó tudni: a legtöbb esetben nem is annyira műszaki mentésről, gépkocsik, kamionok mentéséről, útról való eltávolításukról van szó, hanem életmentésről. Gyakran a mentősök, az orvosok nem kezdhetik el munkájukat, amíg a tűzoltók a roncsok közé szorult sérültet ki nem hozzák.

A záhonyi tűzoltók népszerűek a városban és működési területükön, az említett településeken. A parancsnokot meghívják sok-sok hivatalos rendezvényre, állami ünnepségre. A falunapokra, a népünnepélyekre is. A legtöbb meghívást elfogadják, és bemutatót tartanak a falunapon. Kétezer-négy nyarán például a záhonyi vasutasnapon a ZVSC sportpályáján tartottak látványos bemutatót. Pár évvel ezelőtt családtagokkal együtt sikeres tűzoltónapot rendeztek, hagyományt teremtettek, minden évben lesz ilyen nap. A záhonyi tűzoltók jó társadalmi kapcsolatot alakítottak ki, noha hatósági feladatokat is ellátnak, nyíltak és nyitottak. A rendőrséggel, a határőrséggel, a vám- és pénzügyőrséggel, a mentősökkel ápolnak jó kapcsolatokat.

A polgármesteri hivatalok figyelmét felhívják egy-egy tűzmegelőzés fontosságára, például aszály esetén, aratás előtt a falugazdászok figyelmét hívják fel a tűzvédelmi szabályok fontosságára. Az általános iskolákban színvonalas előadásokat tartanak, a gyermekeknek is hangsúlyozzák a szólásmondást, mi szerint a tűzzel nem jó játszani. Minden májusban, a tűzoltók napjának alkalmából sor kerül a Nyitott kapu akcióra. Ilyenkor valóban nyitva van a laktanya kapuja, és a gyermekek besétálhatnak, közelről megnézhetik, kipróbálhatják az eszközöket. Említést érdemel, hogy a záhonyi tűzoltó-futballcsapat megyei versenyen első, országosan hatodik helyezést ért el.

Kovács Miklós Ajakon született, Nyíregyházán a híres Kossuth-gimnáziumban érettségizett. Ezerkilencszázhetvenöt óta hivatásos tűzoltó, őrmesterként kezdte. Tisztiiskolát végzett, ezerkilencszáznyolcvankettő óta tiszt. Továbbtanult és tűzoltó mérnök diplomát szerzett. A felesége Ajakon pedagógus. Tibor fia programozó matematikus, Miklós fia közgazdász. A parancsnok elégedett lehet a csapatával és a családjával.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló