Földi Ferenc

Önkormányzati képviselő,

Záhony

szszb_22-206_foldi_ferenc.jpgMutatós, fényképekkel illusztrált könyv jelent meg Záhonyról 2002-ben. Fényképes írás mutatja be a kisváros két díszpolgárát. Az egyik fényképen pedig Tom Lantos, amerikai szenátor látható, amint a záhonyi Tisza-hídon tárgyal országos és záhonyi vezetőkkel. E fontos könyv megjelenését menedzselte Földi Ferenc, önkormányzati képviselő, pedagógus. E monográfiában olvasható Záhony múltja, jelene és elképzelt jövője. Szerepelnek a könyvben az itt működő cégek, intézmények. A nemzetközi kapcsolatokról is szó esik. Ez a kötet évtizedek múlva is méltatja a határváros jelentőségét. Köztudott, hogy a könyvkiadás, a nyomdai munka költséges. A menedzsernek, Földi Ferencnek jelentős pénzösszeget kellett összegyűjtenie a könyv megszületéséhez. Földi Ferenc – noha nem itt nőtt fel – lokálpatriótának vallja magát. Szabad idejének egy részét feláldozza a város érdekében. Alapító tagja a város önkormányzatának. Az első szabad választás alkalmával, 1990-ben bizalmat szavaztak neki az itteni emberek. A bizalmuk azóta is megmaradt. Sportos, fiatalos, szimpatikus a képviselő úr. Persze nem csak ezért, hanem a tetteiért, a közéleti munkájáért élvezi a választók és a képviselőtársak bizalmát.

Az első ciklusban az önkormányzat mellett működő lakásgazdálkodási bizottság elnöke volt. Akkoriban értékesítették a szolgálati lakásokat. Munkával, felelősséggel járt az értékesítés, hiszen családokról és közvagyonról volt szó. Később az oktatási, kulturális és sportbizottság, valamint az ügyrendi bizottság tagja lett. Most is aktív tagja e két bizottságnak. (Külön említést érdemel, hogy Háda Imre polgármesterrel szinte egy időben kezdte a pedagóguspályát, az első ciklusban a lakásgazdálkodási bizottságban együtt dolgoztak.) A kulturális és sportbizottságnak is köszönhető, hogy Záhonyban hosszú idő óta eredményesen sportolnak, a tömegsport is figyelmet érdemel, a híres művelődési ház pedig gazdag művelődési, szórakozási programot ígér. A sportklubbal, a ZVSC-vel jó a kapcsolat, ezáltal a vasutasokkal, a határőrökkel és a vámőrökkel is jó kapcsolatot ápol a bizottság. Az uszoda jelentős szerepet tölt be a város életében. A művelődési ház pedig megyénk legjobb művelődési házai közé tartozik. A szóban forgó bizottság minden évben gyermeknapot rendez a sportpályán. Egyedinek, emberinek és családiasnak számít a „Mindenki karácsonya”, amelyet szintén minden évben megrendez az önkormányzat, illetve a bizottság.

A vasutas művelődési háznak hosszú éveken át egyik fenntartója, gazdája volt az önkormányzat. Tavaly ősz óta egy Budapesten bejegyzett, országos egyesület tagintézménye lett a záhonyi művelődési ház. 2006 januárjától támogatási pénzekre pályázhat az intézmény. A művelődési ház figyelemre méltó összeget nyert egy pályázaton. Az oktatási intézményekkel hagyományosan jó kapcsolata van a művelődési háznak. Diákok, nyugdíjasok is gyakran jönnek ide olvasni, könyvet kölcsönözni, kiállításokat megnézni. Ennek az intézménynek kisugárzó hatása van. Csak úgy, mint a sportpályának. A zöld gyep is színtere számos kulturális rendezvénynek. Itt szokták megrendezni például a vasutas napokat, a vasúti vezetők ünnepi beszéde után mindig van itt kulturális program, szórakoztató műsor. 2005-ben a záhonyi sportpályán először ünnepeltek a MÁV Zrt. Debreceni Területi Igazgatóságának dolgozói is. A hajdúságiak jól érezték itt magukat, és vitték, öregbítették Záhony jó hírét.

Földi Ferenc a közeli Mándokon szü­letett, apja vasutas volt. Az általános iskolát természetesen itt végezte. Nyolcadikos korában szervezték Záhonyban a középiskolát. Ide jelentkezett. Megkezdte működését a záhonyi Kandó Kálmán Gimnázium és Vasútforgalmi Szakközépiskola. A gimnáziumi tagozaton érettségizett az „első fecskék között”. Érettségi után a nyíregyházi tanárképző főiskola tanító szakán tanult. 1981-ben szerzett diplomát. Két évig Mándokon tanított, majd Záhonyba jött. Tanítónak vallja magát, de képzőművészetet is tanít a záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Diákjai rajzaiból évente kétszer rendeznek kiállítást a város művelődési házában. Az elmúlt években megyei rajzversenyeken több „dobogós” helyet szereztek a záhonyi diákok. Néhány egykori tanítvány már kolléga, illetve kollegina lett.

A felesége gazdasági előadó. A fia német–történelem szakos tanár. A lánya végzős az ÉVISZ-ben, műszaki egyetemre készül, építészmérnök akar lenni. Földi Ferencet szabad idejében leköti a családja és a kis kertje. Örül annak, hogy illetékesek ígérik: a záhonyi átrakó a reneszánszát fogja élni. A szakközépiskolában ugyan a humán szakon végzett, de ragadt rá valami a vasúti szakmából plusz az apai örökségből. Érthető, hogy egy kicsit ért a vasúthoz, és megérti a vasutasok gondjait, örömeit. Ez pedig a vasutasvárosban előnyt jelent, mondhatni: elengedhetetlen.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló