Dr. Nagy Anna

Orvos,

Záhony

szszb_20-206_dr_nagy_anna.jpgKözvetlen és szimpatikus. Népszerű a városban. Ismerik és tisztelik a határ másik oldalán is. Jó légkört tud teremteni maga körül. A jó légkör, a jó hangulat pedig fél gyógyulást jelent. Harminc éve gyógyít Záhonyban. A közéleti munkából is kiveszi részét. Ő dr. Nagy Anna. Ki nem ismeri Záhony térségében? E könyvrészletben most egy nagyobb közösségnek próbáljuk bemutatni.

A három évtized alatt átélt, megtapasztalt jó néhány társadalmi, politikai és egészségügyi változást. 1972-ben építették a MÁV Rendelőintézetet, akkor ez volt a legkorszerűbb a régióban. Újabban saját erőből korszerűsítenek. Mostanában újságolja, hogy a betegeket követik a számítógépen. Követik a jelentkezéstől a kórházi kezelésen át a gyógyulásig. (Talán még nem tökéletes ez a módszer.) A vasút, az átrakókörzet fejlődésének is tanúja volt.

Örömmel és tisztelettel emlékezett arra, hogy a régi szép időkben Záhonyban, illetve az átrakókörzetben hatezer ember dolgozott. Mi tagadás, egészségre ártalmas munkahelyek is voltak. Az orvosoknak, az egészség őreinek különleges feladataik is voltak. Mostanában a záhonyi vasút-igazgatóság számítógépek által össze van kötve Lemberggel, Hegyeshalommal. És a vasutasok egy része angolul meg németül tanul. Megemlítette, hogy ismeretségi körében, illetve betegkörében olyan vasúti vezetők is vannak, akik Moszkvában szereztek diplomát, ők anyanyelvi szinten beszélik az oroszt.

Persze az üzemorvosi rendelőjébe többnyire „egyszerű”, de nagyszerű, fegyelmezett vasutasok és nyugdíjas vasutasok kopogtatnak be. A rendelőintézet, a jellegzetes lapos épület egészen közel van a vasútállomáshoz. A polgármesteri hivatalhoz is. A vasúti szállítás visszaesése, a vasút gondjai ebben az épületben is lecsapódtak. Ám hangsúlyozni kell: a záhonyi körzet a MÁV Rt. „motorja”.

Nos, a doktornő a záhonyi vasutasok többségét ismeri. Azt is tudja, hogy ki hol és milyen körülmények közt lakik. Vasutasnapokon ellátja az egészségügyi biztosítást. A tavalyi vasutasnapon például sátorban fogadta a hozzá fordulókat. Ingyenes vérnyomásmérés és vércukormérés is volt a sátorban.

Említésre méltó, hogy az idős vasutasok klubjának rendszeres látogatója. Előadásait nagy figyelemmel hallgatják az érdeklődők.

Szívesen emlékszik rá, hogy szomszédjában élt egy magas rangú vasúti vezető és rendőrtiszt is. Természetesen a civil betegeket is ismeri.

Két szakvizsgája van: üzemorvos és háziorvos. Mindkét minőségében praktizál. Háziorvosként civileket, határőröket, vámőröket is gyógyít. És a szomszédos falvakból is járnak hozzá betegek. Mi sem természetesebb, hiszen Záhonynak nem csökken, inkább növekszik a térségi, a központi szerepe. Említést érdemel, hogy 1992 óta háziorvos. Ha ügyeletben van, több település polgárainak az egészségére vigyáz. Fiatalok is tartoznak a betegköréhez. Üzemorvosként sok idősebb vagy már nyugdíjas beteg jár hozzá. Szereti, és jól ismeri az idős embereket, egy kicsit gerontológus. Munkaszeretetére, elfoglaltságára jellemző, hogy az utóbbi hét évben nem volt szabadságon.

A régi és a mostani külföldi kapcsolatai, emlékei külön kis bekezdést érdemelnek. A régi szép időkben az egészségügyi dolgozók szocialista brigádvezetője volt. Társaságot szerető és összetartó emberként járt Moszkvában, Leningrádban. A rendelőintézetnek a rendszerváltás előtt az ungvári kórházzal testvéri kapcsolata volt. A rendszerváltás után a konzulátus vezetői, dolgozói többször jöttek hozzá orvosi ellátásért, egészségügyi tanácsért.

A városi önkormányzatban a szociális és népjóléti bizottságban dolgozik. Fontos ez a munka azért is, mert a kisvárosban sok kisnyugdíjas lakik. A karácsonyi ajándékok elosztása, a segélyek, a lakásépítési támogatások elbírálása szociális érzékenységet kíván, nagy felelősséggel jár. Nem könnyű eldönteni, hogy ki kapjon közgyógyellátást, igaz, a város hetvenöt éven felüli polgárai részesülnek ebben a szolgáltatásban.

Háda Imre, Záhony polgármestere elégedett a szociális és népjóléti bizottság tevékenységével. Elmondta, hogy az egészségügyi ellátást kiemelt feladatként kezelik. Az új mentőállomás közbeszerzési kiírása már megtörtént. Készül a város településrendezési terve. Az elképzelések szerint egy központi részt éppen a rendelőintézet térségében alakítanak ki.

A doktornő Tiszaújvárosban nőtt fel, Miskolcon érettségizett, Debrecenben végezte el az egyetemet. 1994 óta él Záhonyban, a vasutasvárosban, az ország kapujában azóta egyfolytában végez közéleti munkát. Volt tanácstag is. A városfejlődés érdekében letett egy „téglát”. Egyetlen gyermeke, a fia Debrecenben dolgozik, neki két diplomája van: angolnyelvtanár és menedzser, most EU-s vezetőképzésre jár. Dr. Nagy Anna maga mellé vette az idős édesanyját. Vele lakik. Hárman jelentenek egy családot. De a doktornőé egy nagyobb család is: a vasutasok nagy családja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése