Barna István

Gazdasági igazgatóhelyettes

Tuzsér

szszb_04-200_barna_istvan.jpgBarna István az 1994-es választások óta Mándok alpolgármestere, egyben a közelben lévő tuzséri Taurus Carbonpack Kft. gazdasági igazgatóhelyettese, aki a környéken koromgyárnak titulált üzem felépülését követően került a céghez.

Azóta ugyanabban a helyiségben dolgozik, a bútorok sem igazán változtak. Tizenegy évvel ezelőtt, nyolcvanötben arra a munkakörre öten pályáztak, közülük az akkori igazgató, Nagy György Barna Istvánt választotta ki. Induláskor a beruházás nyolcvan százalékban volt kész, a csomagolóberendezések nem üzemeltek.

Egykoron a nyíregyházi pénzügyi szakközépiskolában érettségizett, ezután az Erdértnél művezetőként dolgozott, majd a mándoki tanácshoz hívták pénzügyi előadónak. Nem sokkal utána a mándoki költségvetési üzem főkönyvelőjének nevezték ki.

Nyolc évig töltötte be ezt a munkakört, amikor ismét a tanácshoz került főelőadóként. Ebben a beosztásában végezte el államháztartás szakon a mérlegképes könyvelői tanfolyamot, majd egy másik szakon, az iparin is megszerezte ugyanezt a képesítést.

Korábban a Taurus Carbonpack Kft. működéséről nem sokat tudott, azóta viszont akár koromszakembernek is lehetne nevezni, hiszen a pénzügyi folyamatok mellett a termékstruktúrát is megismerte. Nem tagadja, a tanácsi időszakban jobban fizetett állást keresett, ezért is pályázta meg az akkor még a Taurus Vállalathoz tartozó tuzséri üzem gazdasági igazgatóhelyettesi posztját.

Bár több helyre is hívták, mégis a lakóhelyéhez, Mándokhoz közeli üzemet választotta, ahol hat közvetlen beosztottat irányít.

Az átállás problémamentesen zajlott le, hiszen a költségvetési üzem számviteli rendszere kissé hasonlít egy üzeméhez, mondja a negyvenhárom éves pénzügyi szakember. Tíz évvel ezelőtt a Taurus iránymutatása alapján alakítottuk ki a számviteli bizonylatrendet. Jelenleg is szoros kapcsolat van a Taurus Rt. és a Taurus Carbonpack Kft. között, előbbi százszázalékos tulajdonosa a társaságnak.

Mindennap gépkocsival jár el a közeli Mándokról Tuzsérra, az utóbbi időben a saját járművét szolgálati helyettesíti.

A családja emberemlékezet óta mezőgazdasággal foglalkozik. Szerinte a térségben lévő alacsony jövedelmi viszonyok mellett szinte mindenki rákényszerül valamilyen jövedelempótló tevékenységre, és erre legfőképpen a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy a kisállattartás ad lehetőséget.

A Barna család tulajdonában korábban is voltak almaültetvények, amelyeket a termelőszövetkezettől visszakért területtel növelt. Ehhez még vásárolt is, illetve a kárpótlás során is újabb részekhez jutott.

Több mint nyolc hektár almaültetvényt művelnek, ehhez napszámosokat vesznek igénybe. A szabadság nagy részét is munkával tölti, mindössze egy hét jut igazi pihenésre.

Felesége óvónő, lánya tizennyolc, fia tizenhat éves, mindketten a debreceni református gimnáziumban tanulnak, a lánya tanulmányi eredménye 4,8, a fiú 4,4-et ért el. A papa elégedett is gyermekei tanulmányi eredményeivel.

Édesapja fiatalon, 25 éves korában hunyt el, édesanyja velük egy portán él. A családi házukat még a szülei építették, azóta többször is felújították, átalakították.

Sok ajánlata lett volna Nyíregyházáról, de egyszer sem akart elköltözni Mándokról. Azt elismeri, hogy vállalkozni, szórakozni nehezebb, mint egy nagyobb településen vagy a megyeszékhelyen, de hozzáteszi, a szülői, baráti kötődés mindezt kárpótolja.

Sokszor elmegy barátaival Debrecenbe, Kisvárdára vagy Nyíregyházára kézilabda- illetve labdarúgómeccsre, de általában, amikor hazamegy, kezdődik a második műszak.

A mándoki családi házuk az utcafrontról nézve átlagosnak tűnik, hiszen alig húsz méter, viszont egy városi ember számára szokatlanul hosszú, ugyanis háromszázötven-négyszáz méter. A lakáson kívül gazdasági épületeket alakítottak ki: kamrát, garázst, disznóólat, tyúkólat.

Malacot már nem tartanak, aprójószágból viszont van bőven. Hátrébb a kertben almafákat telepítettek, emellett még szilva- és diófák is megtalálhatók. A kert rendben tartása, művelése, a többi terület igazgatása szinte teljes szabad idejét leköti.

Az igazi szabadságot számára az jelenti, amikor családjával a közeli Hajdúszoboszlóra utaznak nyaralni, pihenni, vagy rövidebb kirándulást tesznek a hegyekben.

A kilencvenes önkormányzati választásokon képviselőnek választották meg, a testület pedig a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöki tisztével bízta meg. A kilencvennégyes választásokon ismét függetlenként indult.

A szavazások után az előző testületből vele együtt még hárman maradtak. Sajtos István polgármester alpolgármesternek javasolta, amit a képviselő-testület megszavazott, így négy évig ebben a funkcióban is tevékenykedik. Emellett társadalmi funkcióként a Mándok és Vidéke Takarékszövetkezet felügyelő bizottságának elnöki tisztét is ellátja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése