Gere Sándorné

Gyógyszertárvezető,

Tuzsér

szszb_17-184_gere_sandorne.jpgMég mindig a falu elitjéhez sorolja a közvélemény a gyógyszerészt, s ez nem változott az elmúlt negyedszázad alatt sem – hallottuk Gere Sándornétól, a tuzséri Sanitas Gyógyszertár vezetőjétől. Van összehasonlítási alapja, hisz a férje a záhonyi gyógyszertárat irányítja, s noha az kisváros, az emberek megítélése nem az urbánus jogoktól, hanem a térségben kialakult szellemiségtől függ igazán.

Gere Sándorné Jónás Ibolya Rétközberencsen született 1955. szeptember 14-én. Édesanyja, lánykori nevén Lakatos Erzsébet, a mezőgazdaságban tevékenykedett, 70 éves. Édesapja, Jónás Sándor, a vasútnál szolgált közel négy évtizeden át. Ő nyolcvanesztendős. Ibolya testvére Erzsébet, gyógyszertári asszisztensnek tanult, jelenleg a tuzséri gyógyszertárban dolgozik. A férj, Gere Sándor, gyógyszerész és valószínűleg dinasztiát alapított a család. A két fiuk közül ugyanis Zoltán huszonhárom éves és most végez a Szegedi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán. Kisebbik fiuk, Tamás, 2004-ben teszi le érettségi vizsgáit.

Ibolya 1979-ben szerezte meg a diplomáját, szinte egyszerre a majdani férjével, ám az egyetemen nem ismerték egymást. Hazajöttek szűkebb szülőföldjükre és államvizsgás gyógyszerészként a nyíregyházi Korona Patikában futottak össze. Még abban az évben örök hűséget esküdtek egymásnak. Házasságkötésük után olyan munkahelyet kerestek, ahol együtt dolgozhatnak. Záhonyban épp akkor ment nyugdíjba egy idős gyógyszerész házaspár, s a megyei gyógyszertári központ felajánlotta számukra a megüresedett állást. A fiatal pár megnézte a helyet és úgy döntöttek, elfogadják. Közben hamarosan bővült a család, mert Zoltán 1980-ban, Tamás 1985-ben született. A fiatal anyuka a két szülés közti időt nem csupán a gyermeknevelésre fordította, hanem felkészült a szakvizsgára is. 1984-ben sikerrel tette le gyógyszerügyi szervezésből a szakvizsgát. Később is aktívan bekapcsolódott a szakmai közéletbe. Az 1990-es évek elején megalakult Gyógyszerész Kamarának azonnal tagja lett és ugyancsak belépett a Magángyógyszerészek Országos Szövetségébe is. Karitatív szerepet vállal Tuzséron, a helyi rendezvényeket, az óvodát és az iskolát rendszeresen támogatja.

– Nagyon örülök, hogy egy régi kedves tanárom, Szendrei János a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban az osztályfőnököm is volt, észrevette, hogy más pályára kellene mennem, mint amit én kitaláltam. Jó tanuló lévén, történelem–orosz szakos tanárnak készültem. Ő látta, hogy engem érdekelnek a kutatások, el tudok mélyülni részkérdések megoldásában, és azt ajánlotta, próbáljak meg a gyógyszerészkarra felvételizni. A biológia és a fizika mint felvételi tárgyak nem okoztak problémát és én nagy örömmel tanultam az egyetemen. Később, amikor a patika lett az életem egyik fontos része, szinte naponta eszembe jut a tanár úr, milyen jó, hogy akkor ebbe az irányba kormányzott engem. Én nagyon szeretem a családomat, az életem velük együtt teljes, ám minden bizonnyal hiányérzetem lenne, ha nem tapasztalhatnám meg nap mint nap az emberek érdeklődését, örömét, köszönetét, amit a munkámért éreztetnek velem.

Hihetetlenül más a tekintélye egy kis faluban a patikusnak, mint a nagy forgalmú városi gyógyszertárban. Itt a keresztnevünkön szólítanak, és nem a bizalmaskodás miatt. Gyakorta elmondják legtitkosabb gondjaikat, félelmeiket, amelyeket az orvossal sem osztanak meg. Nagy a felelősség, amit így önkéntelenül is magunkra veszünk, de úgy gondolom, jó ügyet szolgálunk azzal, hogy a betegeknek segítünk. Nemcsak gyógyszerrel, hanem lelki támasszal is.

Ibolya úgy látja, hogy a gyógyszertárba betérő betegek szívesen fogadják az egészségükre vonatkozó tanácsokat. A több mint 3 ezer lelket számláló Tuzséron közel egyharmad a kisebbség aránya, és különösen ők élnek a szociálisan elfogadható létminimum alatt. A gyógyszerésznő mindennapos felvilágosító munkával, ingyenes egészségügyi folyóiratokkal próbálja a betegeket az egészséges életmód felé terelni.

Egy családanya élete soha nem könnyű, ha minden területen a maximumot akarja nyújtani. Márpedig Ibolya erre törekszik. Elsősorban anya és feleség, aki maga vezeti a háztartást és a három férfit tiszta lakással, finom ételekkel, folyamatos törődéssel kényezteti. Emellett a hivatását elkötelezetten művelő emancipált nő, aki a szakmájában is kiválót akar nyújtani. Naprakésznek kell lennie e téren, hisz soha annyi új termék nem jelent meg a napi forgalomban, mint az utóbbi években.

Kimagasló munkáját már elismerte a korábbi irányító, a megyei gyógyszertári központ is. Szabadidejében a könyvek jelentik számára a kikapcsolódást. Szívesen olvas szépirodalmat, a szakirodalom pedig szinte kötelező a folyamatos lépéstartáshoz. Ahhoz, hogy szakszerűen segítsen, neki magának kell alaposan tájékozódnia a hazai és a külföldi gyógyszerek világában.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése