Galambos Péterné

Jegyző,

Mándok

szszb_16-80_galambos_peterne.jpgKisvárdán születtem az Oroszlán jegyében, és születésem óta Mándok községben élek. Szüleim egyszerű munkásemberek voltak, édesapám, sajnos, már nem él. Egy nővérem van, aki pedagógus, és szintén itt lakik a családjával.

Általános iskolai tanulmányaimat szülőfalumban végeztem, majd a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában érettségiztem Nyíregyházán. Máig szívesen emlékszem vissza egykori tanáraimra – vallja indulásáról a nagyközség fiatal jegyzőnője.

1979-ben kezdtem el dolgozni jelenlegi munkahelyemen az akkor még Mándoki Nagyközségi Közös Tanács Szakigazgatási Szervénél mint igazgatási előadó. Munka mellett végeztem el az Államigazgatási Főiskolát.

Közben házasságot kötöttem, férjem a MÁV alkalmazottja. Két gyermekünk van, 1986-ban született Péter fiunk, és 1989-ben Attila. Jelenleg mindketten továbbtanulás előtt állnak, Péter ez évben végez a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, Attila 8. osztályos.

A rendszerváltás után a társközségek önállósodása révén Tiszamogyorós község jegyzőt keresett, és én benyújtottam a pályázatom. 1992-től hat éven keresztül töltöttem be e tisztséget. Nehéz időszak volt, a település évtizedeken keresztül Mándok nagyközség társközsége volt, fejlődése elmaradt. A termelőszövetkezet megszűnése, a részaránytulajdon visszaadása, a kárpótlási területek árverezése felbolygatta a kis falu életét. Mégis nagy szeretettel gondolok vissza az ott töltött évekre, az ottani kollégákra.

1998-ban szülőfalumban egykori főnököm, Bereczki Zoltánné jegyző – akinek szakmailag és emberileg is nagyon sokat köszönhetek – nyugdíjba vonult, így benyújtottam pályázatomat a jegyzői állásra. Öt pályázó közül a képviselő-testület nagy többséggel nevezett ki e munkakörre. Nemcsak Mándok település, hanem az 500 lelkes Benk is hozzám tartozik, körjegyzői feladatokat látok el.

Nagy kihívás volt visszajönni a szülőfalumba, az egykori kollégákhoz jegyzőnek.

Ha visszagondolok az elmúlt öt évre, úgy gondolom, nincs mit szégyenkezni, jelentős eredményeket ért el a település. Új iskola, szociális bérlakások épültek, felújításra került az óvoda, a Szociális Családsegítő és Gondozási Központ, az orvosi rendelő. Utakat aszfaltoztunk, járdát építettünk, parkosítottunk, virágokat ültettünk.

A nagyközség minden közművel rendelkezik, és lassan eléri azt a fejlettségi szintet, ami a várossá váláshoz szükséges. Hiszen ez az elkövetkező időszak legfontosabb célkitűzése, hogy visszaszerezze a település egykori rangját, ugyanis a régmúltban mezőváros volt.

A további fejlődés biztosításához, sajnos, a saját forrása az önkormányzatnak egyre kevesebb, ezért próbáljuk kihasználni a pályázati lehetőségeket. Nemcsak a minisztériumok és a megyei szervek által kiírt pályázatokra, hanem Phare pályázati forrásból is próbálunk pénzt szerezni a településközpont, a kultúrház, a Petőfi park és környéke felújítására.

A jegyzői munkakör sokrétű, és nagyon sok elvárásnak kell megfelelni. Mindenekelőtt a lakosságénak, a képviselő-testületnek és a szakmai felügyeletnek, vagyis a közigazgatási hivatalnak. Munkánk színvonalát jelzi, ha elfogadja a lakosság az első fokon hozott döntéseket. Ritkán fordulnak elő fellebbezések, nem kerülnek a másodfokú döntéshozó szervek elé az ügyek. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az akták mögött emberek vannak, és családok sorsát befolyásoló döntéseket kell hoznunk. Mindezt csak a teljes humánum szellemében lehetséges megtenni. Az ügyfél helyzetébe képzeljük magunkat, mi lenne, ha nekünk kellene sorba állni, kérvényezni, reménykedni a számunka oly fontos kérdés megoldása érdekében. Ezzel a látásmóddal már nem „ügyek”, hanem felelősségteljes döntések születnek a polgármesteri hivatalban.

A képviselő-testület és a bizottságok működésének törvényességéért is a jegyző felel. Ennek mércéje a törvényességi jelzések, észrevételek száma. Mindezek biztosításához állandóan képeznünk kell magunkat, nyomon követni a jogszabályi változásokat.

Fel kell készülnünk a kollégákkal együtt, hogy megfeleljünk az Európai Unió elvárásainak.

A hivatal vezetése, a jegyzői teendők ellátása mellett anyakönyvvezető is vagyok, az elmúlt évtized alatt nagyon sok fiatal pár házasságkötésénél működtem közre. Minden ilyen esemény számomra is nagy kihívás, maradandó élmény. S ezt nem lehet kötelességszerűen „letudni”.

A jegyzői munkakör betöltése teljes embert kíván, sokszor a szabad időt is fel kell áldozni a teendők miatt. Mindezt csak biztos családi háttérrel, megértő férjjel, segítő nagymamákkal lehet megoldani, melyért köszönet jár mindannyiuknak. Talán a fiaim érezték meg legjobban annak hiányát, hogy nem mindig lehettem ott mellettük, amikor kellett, de szerencsére, nagyon jó gyermekek, jól tanulnak, és megértik, hogy édesanyjuk számára a család mellett a munka, a hivatás is mennyire fontos.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése