Petróczi István

Tűzoltóparancsnok,

Mátészalka

szszb_19-168_petroczi_istvan.jpgÉp testben ép lélek, plusz szakszerűség és bátorság. Akár ez is lehetne a tűzoltók szlogenje. Hogy nehéz és sokrétű feladataiknak eleget tehessenek, állandó edzésben vannak és évente kötelező orvosi, pszichológiai vizsgálaton vesznek részt.

Beszélgetésünk napján még a parancsnok, Petróczi István alezredes is beutazott Nyíregyházára, hogy eleget tegyen évi rendes kötelezettségének. Ennek az információnak a birtokában vállalkozott e sorok írója, hogy bemutassa a mátészalkai tűzoltók hétköznapjait. Nekik ugyanis az állandó készenlét miatt minden nap hétköznap, védőszentjük, Szent Flórián napja viszont piros betűs nap.

A parancsnok kemény kötésű, jó kiállású férfi, őszülő hajú. A laktanyában, az udvaron viszont fiatal tűzoltókat láttunk. Kondicionáló terem is van a laktanyában, izomerősítő, kikapcsolódást jelentő. A hátsó udvaron egy toronyszerű sportlétesítmény látható, ennek megmászása erőt és ügyességet igényel. Az erőnlétnél tartva, az alezredes úr büszkén közölte a friss hírt: „Állományunk egyik tagja, Szűcs Attila főtörzsőrmester az elmúlt napokban, Angliában részt vett a nemzetközi tűzoltó olimpián és a kategóriájában első helyezést ért el.” A tűzoltólaktanya földszintjén gyakorlóruhában, mondhatni munkaruhában találtuk a fiatal főtörzsőrmestert. Izmos, birkózó, vagy inkább súlyemelő kinézetű fiatalember ő. Azt mondják, a konditeremben a hatalmas súlyok emelgetése meg sem kottyan neki. (Ennél a sikernél említjük, hogy a mátészalkai tűzoltók egy országos horgászversenyen az előkelő 5. helyet szerezték meg).

A tűzoltók természetesen nemcsak sportolnak, és tüzet oltanak, néha különleges feladat vár rájuk. Egyszer például azzal bízták meg őket, hogy intézkedjenek a védett vándormadarak, a gólyák érdekében. A megbízásnak eleget téve egy villanyoszlopról áthelyeztek egy gólyafészket. Egy másik alkalommal egy férfi a Kraszna közelében 8 tehenet legeltetett, elnyomta az álom, elaludt. Ezalatt a tehenek megszomjaztak, lementek a folyóhoz inni, ám nagyon meredek volt a part, ivás után visszajönni, felkapaszkodni már nem tudtak. A tűzoltók mentették ki az értékes jószágokat. Az említett két példát nevezhetjük egyéb tevékenységnek. Volt rá példa – igaz, nem a mátészalkaiak működés területén –, hogy a tűzoltók elszabadult méheket fogtak be.

Lám, milyen színes és érdekes a munkájuk. S nemcsak érdekes, hanem fontos és hasznos is. Gyakran emberi életet és vagyont mentenek. Emlékezetes, a közvéleményt is foglalkoztató tűzesetek is előfordultak. A parancsnok csak kettőt említett. A Vásárosnaményi Faforgácslapgyárban nagy tűz keletkezett. Néhány kamrában robbanásveszély volt. A tűzoltók bátor és szakszerű munkájának köszönhető, hogy emberi életben nem esett kár. A közelmúltban, pedig a mátészalkai Carl Zeiss Kft.-ben csaptak fel a lángok. Ennek a különleges üzemnek a területén nagy mennyiségben vegyszerek, kémiai szerek vannak. Oltás közben és utána, itt sem volt baj.

Mivel Vásárosnaményt említettük, kitűnik, hogy a mátészalkai tűzoltók működési területe a beregi részre is kiterjed. Ez a tűzoltóság az egyik legnagyobb a keleti végeken. Nem kevesebb, mint 108 település, köztük 5 város tartozik ide. Egy 109. településre is szólította őket az önként vállalt kötelesség. Mátészalkának ugyanis testvérvárosa az ukrajnai Munkács, a romániai Nagykároly és a holland Zevenaar. Történt pedig, hogy Munkács jelentős részét elöntötte a Latorca folyó. A mátészalkaiak gyorsan mentek Munkácsra menteni és szivattyúzni. Tíz napig dolgoztak az ukrán városban.

A holland testvérváros külön figyelmet érdemel. Gyakran hírt ad róla a sajtó, hogy a hollandokkal ápolt testvéri kapcsolat milyen gyümölcsöző. A hollandok gyakran adnak anyagi és tárgyi támogatást Mátészalkának. Azt kevesen tudják, hogy a testvérkapcsolat a tűzoltóknak is köszönhető. Ezerkilencszázkilencvenkettőben ugyanis Zevenaarból egy magyarul beszélő tűzoltó telefonon felhívta Petróczi parancsnokot: „Ajándékoznánk Mátészalkának egy Mercedes tűzoltókocsit.” Röviddel később mátészalkai önkormányzati delegáció utazott a holland városba, a delegációval tartott Petróczi István is. A Mercedes tűzoltókocsi ma is működik, a tizenkét év alatt több szatmár-beregi ember életét mentette meg.

Petróczi István kisiparos, szegény családba született Dombrádon. Kisvárdán érettségizett, dolgozott Nyírbogdányban, Nyíregyházán kezdte a tűzoltómunkát. A tűzoltótiszti iskola elvégzése után a rendőrtiszti főiskolát is elvégezte. Ezerkilencszáznyolcvanötben helyezték Mátészalkára, egyből parancsnoknak. A felesége biztosítja a jó családi hátteret. Az egyik lánya közgazdász, a másik tűzoltó hadnagy Pest megyében.

A parancsnok régebben futballozott, mostanában szívesen ül a vízparton, horgászik. Munkasikerei mellett örül, ha valami akad a horogra.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése