Vinkler József

Ügyvezető,

Hercegkút–Sárospatak

baz_02_74_vinkler_jozsef.jpgNagyapja még (egyébként helyesen) dupla W-vel írta nevét, a W felét édesapja anyakönyvezésénél „sinkófálták” el. Így igazából „Finklernek” kellene mondani a nevét, ám Hercegkúton mégis mindenkinek Vinkler Józsi. Itt született 1944. szeptember 10-én, földműves szülők első gyermekeként. Őt később még egy leánytestvér követte, aki óvodai dajka ma is. Ősei svábok voltak, akik valószínűleg a XVIII. században települtek ide, létrehozva ezzel Károlyfalva és Rátka mellett a megye harmadik németajkú települését.

Nem volt könnyű gyermekkora, apja eléggé keményfejű ember volt, keményen fogta gyermekeit, már egészen fiatalon munkára nevelte őket. A ma „újraálmodott” családi gazdaságban termeltek gabonafélét, krumplit, kukoricát, meg volt egy kis szőlőjük is. Itt kellett keményen dolgozni, ellátni a jószágokat az elsőszülött gyermeknek, akinek azért a focira is jutott ideje a barátaival. A futball olyan jól ment, hogy később még a falusi csapatban is focizott három-négy éven keresztül. Mire befejezte az általános iskolát, „megérkezett” a mezőgazdaság szocialista átszervezése, apja föld nélkül maradt, ő pedig segédmunkás lett Patakon húszéves koráig. Közben megszerezte (apja folytonos rosszallása közepette: „Az egyik lábad a temetőben, a másik meg a börtönben.”) a hivatásos gépjárművezetői engedélyt.

1964-ben bevonult katonának, ahol gépkocsivezetőként két éven és négy napon át gyakorolta a gépjárművezetést. Leszerelése után hamarosan kőműves szakmunkás-bizonyítványt szerzett. 1968 szeptemberében a debreceni Pollack Mihály Építőipari Technikumba felvételizett, egy év elteltével Miskolcon folytatta tanulmányait, 1972-ben érettségizett a levelező tagozaton.

Közben művezető lett Sárospatakon a költségvetési üzemnél, egy év elteltével építésvezető, hat éven át fő-építésvezető, összesen tizenhat évet dolgozott itt. Keze munkáját dicsérik az OTP, a Gelka épülete, és az Ady téren kilencven lakás építése. Amire viszont mindig büszke lesz, az a Makovecz-terv alapján készült művelődési ház tetőszerkezetének építése. A feladatot még a megyei tanács építőipari vállalata sem vállalta. Ezt a munkát még az akkori igazgató, Molnár György, aki időközben eltávozott a cégtől, hagyta munkatársaira. A feladat sikeres végrehajtása után hamarosan váltott, a Töváll főmérnöke lett 1987-ben. Időközben a szakmai továbbképzésről sem feledkezett meg, 1985-ben az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán magasépítő üzemmérnöki diplomát szerzett.

Három évvel később a Városgazdálkodási Intézmény Költségvetési Üzeméhez került (ez lett később a Patak kft.), amelyet 1992 májusában felszámoltak. Ekkor alapította meg három társával a Quader Bt.-t, amely építőipari tevékenységet folytatott, mint hamarosan kiderült, nem túl sikeresen, mert járatlanok voltak még a vállalkozásban.

A tapasztalatokat hasznosítva, 1996-ban alapították meg a Quader Bau kft.-t Muha Józseffel közösen. Ma már ötven fővel dolgoznak, az utóbbi években 120–130 millió éves árbevétellel. Elsősorban magasépítéssel foglalkoznak: kőművesek, ácsok, festők, betonacél-szerelők, hideg-meleg burkolók alkotják a cég szakembergárdáját. Sokat dolgoztak Erdőbényén a Honvéd-üdülőben, de építettek panziót, irodaházat, kempinget is. Vinkler József aktív részt vállalt Hercegkút építészeti átformálásában is. Ahogy akkor mondták, „társadalmi munkában” tervezte a sportöltözőt, ravatalozót, a művelődési házat, a buszmegállót, a napközi-otthonos konyhát, közreműködött az iskola felújításában.

A rendszerváltás után két cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt, ma a műszaki bizottságban tevékenykedik.

– Elégedett vagyok életem eddigi alakulásával – mondja a sikeres építési vállalkozó –, amit lehetett, elértem. Ez köszönhető volt annak a kemény kitartásnak, amit apámtól örököltem, másrészt pedig a biztos családi háttérnek. Feleségem a mai napig mellettem áll, ha kellett segített, ha szükséges volt, korholt, nagy szerepe van abban, hogy idáig jutottam. A rendszerváltás jöhetett volna tíz évvel korábban, vagy tíz évvel később. Mire ezt a céget felépítettem, lassan nyugdíjba mehetek. Az viszont vigasztal, hogy van, aki továbbvigye azt, amit én elkezdtem.

A biztos hátteret jelentő Matisz Máriával 1970-ben kötött házasságot, aki korábban a tanácson dolgozott, ma élelmezésvezető. Két gyermekük született: Klára, aki ma tanítónő, eddig két unokával ajándékozta meg a nagyszülőket, és Zsolt, aki gépészmérnök, és ma már apja cégénél dolgozik.

Mint általában a vállalkozóknak, neki is nagyon kevés a szabad ideje. Bár ma nem igazán jövedelmező tevékenység, nagyon szereti a szőlőt, aktívan, kétkezi munkával is részt vesz a művelésben. Erre ragyogó terepet biztosít a 1,5 hektár, a termés jelentős részét évről évre leadják borszőlőként. Még ma is imádja a futballt, a hercegkútiakat nemcsak anyagilag támogatja, de ott van minden mérkőzésükön is.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése