Dr. Sándor József

Életműdíjas kohómérnök, cégtulajdonos-vezérigazgató, díszpolgár, az Év Üzletembere

Erdőhorváti, Budapest

szszb_31_tk_dr_sandor_jozsef.JPGBüszke lehet szűkebb pátriánk, Zemplén egy olyan szülöttére, aki az egyre nehezebb körülmények közt látványos eredményeket elérő vállalkozó. Az eltelt negyedszázad, amit maga mögött hagyott, tele van a fejlődés iránti vággyal, sok-sok töprengéssel, kísérletezéssel, álmatlanul töltött éjszakákkal. A főváros ipari szívének központjában, Csepelen ma már több mint hétszáz embernek ad munkát, családjaiknak megélhetést. Az autóipar kiemelkedő óriásainak (mint pl. a BMW és VW család) közvetlen beszállítói lettek. Egyebek mellett évente több mint 5 millió személyautóhoz gyártanak olyan egyedülálló, elasztikus hatással rendelkező lengéscsillapítókat, amelyek nem csupán jobbak, hanem olcsóbbak a versenytársaknál.

Fejlesztőmérnökeik képességét üzleti partnereik is nagyra értékelik. Elsőként a BMW részéről érkezett hozzájuk megtisztelő felkérés, nyolc termék fejlesztését kapták meg a gazdasági válság első évében. Három év fejlesztés a motortartó elemeknél, a precizitás, a megbízhatóság újabb hat alkatrész – többek közt a futurisztikus megjelenésű BMWi8-as  autó – három elemének teljes körű fejlesztését, majd azok gyártását bízták rájuk. Napjainkig több mint hatvan, különböző típusú és funkciójú alkatrész fejlesztésére és gyártására kaptak megbízást sokmilliós darabszámban az említett autógyártól.

A FÉMALK Zrt. komplex szolgáltatást nyújt a megrendelőinek. Fejlesztőmérnökei már az egyes autótípusok alkatrészeinek fejlesztési munkáiba bekapcsolódnak, évekkel az autók szériagyártását megelőzve. Saját, jól felszerelt szerszámkészítő üzemben legyártja az alkatrészek öntőszerszámait. A FÉMALK Zrt. egyre bővülő rendelésállományát – évi 20 százalék – csak folyamatos bővítéssel, beruházásokkal és létszámnöveléssel képes kielégíteni.

A számok beszédesek. 2014-ben az értékesített alkatrészek mennyisége elérte a 20 milliárd forintot. 2015-ben az árbevétel – kizárva egy újabb recessziós időszakot – 25 %-kal is meghaladhatja az előző évét és elérheti a 25 milliárd forintot. Dunavarsányban egy új gyártelepet építettek: a 14.000 m2-es épületegyüttes kivitelezésével egy zempléni vállalkozást, a WEINBERG 93 Kft-t bízták meg. A mintegy 5,0 Mrd forintos beruházást saját erőből, támogatás nélkül valósították meg. A 67.000 m2-es ingatlanon további két ütemben 16.000 m2- gyártócsarnok építését tervezik. További több száz dolgozónak nyújtanak biztos megélhetést.

2012-ben az Év Üzletemberének választották. Az elismerést szerényen a cég dolgozóival vállvetve megtett útnak tulajdonítja.

Dr. Sándor József Erdőhorvátiban 1946. augusztus 2-án született Sárospatakon érettségizett, a katonaidő után a Vasipari Kutatóintézetben (VASKUT) helyezkedett el. Munka mellett szerzett kohómérnöki oklevelet a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1973-ban. Másfél évtized múltán ugyanitt avatták műszaki egyetemi doktorrá. Időközben családot alapított, feleségével két gyermeket, egy leányt és egy fiút neveltek, ma már egy unokával is büszkélkednek.

1989-ben többedmagával, alumíniumöntvények gyártására specializálódott önálló vállalkozást indított. A csupán 1,9 millió forintos törzstőkével alapított FÉMALK Bt-t tiszteletet parancsoló sikerre vitte.

Soha nem felejtette el, honnan jött. A hegyek közt magbúvó, parányi zempléni szülőfalu, Erdőhorváti intézményeinek és a tömegsportnak nyújtott sokéves – lélegeztetőgépnek is beillő – támogatásért a képviselőtestület Díszpolgárává avatta. Számtalan díj és elismerés mellett a szívéhez ez áll a legközelebb. Széchenyi Ferenc Emlékérmet kapott a nemzeti kulturális örökség megőrzéséért. Kármán Tódor Díjat vett át a hazai oktatás és kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért. Megkapta a Magyar Gazdasági Díjat. A Magyar Öntészeti Szövetségben három cikluson át elnöki, és Életmű Díjjal jutalmazták. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) öntészeti szakosztályának több cikluson át titkára, majd elnöke, és OMBKE tiszteleti tagja. Budapest-Csepel Önkormányzata Díszoklevelet adományozott a cégnek. Az Industria Export Nagydíj II. kategóriájának két alkalommal is győztese lett.

Szakmai, emberi hitvallását dr. Sándor József így összegezte: az a célja, hogy a FÉMALK-ot olyan biztos alapra helyezze, hogy azt generációkon keresztül az utódai is tudják majd működtetni. Mint mondja, felemelő érzés és egyben kötelessége, hogy egyre több embernek tudjon folyamatos munkát, és családjaiknak megélhetést biztosítani.

A szakmai, kutatói, fejlesztői szempontból is kimagaslót alkotó FÉMALK Zrt. és személyesen dr. Sándor József életpályája a Szilícium-völgy tudásszomjjal megáldott kutatóira emlékeztet, akik egy fontos célnak rendelik alá egész életüket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése