Biró István

Görögkatolikus pap,

Komlóska

Biró István szszb 27 nm.jpgAmikor a fiamat keresztelte, még nem ismertem, azt hittem ez már a sokadik keresztelője. Később kiderült, ez volt az első. Fiatal kora ellenére teljes biztonsággal tartotta a kezében a pár hónapos csecsemőt, aki talán szívesebben aludt volna azon a délutánon, és ennek jócskán hangot is adott. A szertartás azonban folytatódott, és a fiam lassan megnyugodott. A templomot betöltötte az a béke és nyugalom, amit azóta is megélek, amikor egy-egy misén, rendezvényen jelen vagyok. Azt gondolom, egy templomot is „be kell lakni”, mint egy új házat, ami nagyon szép, és pont olyan, ahogyan megtervezték, de a benne lakók szeretete, elkötelezettsége, kötődése nélkül csak esztétikai élményt nyújt.

A komlóskai templom gyönyörű, az idelátogatók elsőként ezt látják, aztán egy szertartás után másként jönnek ki, mint ahogyan bementek. „Feltöltődve”  – így fogalmazott egy mindennapokban megfáradt házaspár.

Biró István, „Pancso” – így hívják Komlóskán, ruszinul a papot – ezt a szolgálatot tölti be immár öt éve, a hívők nagy megelégedésére. „Belakta” a templomot már a legelső alkalommal. Olyan elhivatottsággal állt az oltár előtt, hogy biztos voltam benne, papi családból származik. Biró István családjában ellenben nem voltak papok, azonban nagy benyomást tett rá gyermekkorában a kisvárdai görögkatolikus templom. Kicsák Györgyre és Mosolygó Bélára szeretettel gondol vissza gyermekkorából.

István 1980. szeptember 7-én született Kisvárdán, és édesanyja szakácsnőként egyedül nevelte őt és testvérét. Általános iskolai kiemelkedő matematikaeredményeit látva édesanyja jónak találta, hogy gyermeke közgazdasági középiskolában folytassa tanulmányait. Érettségi után azonban teológiára jelentkezett, és Vácon töltötte a hivatástisztázó első évet. Papi tanulmányait Nyíregyházán öt és fél évig folytatta, majd az utolsó fél évben Nyírkarászon töltötte gyakorlati idejét. 2006-ban, a diploma megszerzése után kötött házasságot Káplár Máriával, majd pappá szentelése után püspöke Komlóskára helyezte. Rövidesen megszületik Tekla nevű gyermekük, majd Kata, és már tervezik a következő gyermekeket.
„Nagy családot szeretnénk, sok gyereket. Erre kitűnő minta a feleségem családja, sok gyerekkel, unokákkal” – mesél vágyairól, amelyek megvalósulása már el is kezdődött, hiszen két gyönyörű kislány kacagásától hangos a parókia. A parókia és a templom közti néhány lépést gyönyörűen felújított templomkertben tesszük meg, hiszen az elmúlt évben pályázati forrásból sikerült felújítani, szebbé, biztonságossá, az idősek számára is könnyebben járhatóvá tenni az utakat, lépcsőket. A templomajtón belépve az oltárkép fogadja a betérőt, mely a mennybemenetelt ábrázolja. Ez egyben a templom felszentelésének ünnepnapja is.

„Templomunk 1820-ban épült, azóta már több felújításon esett át az épület. Az üvegablakok, a papi ruhák és oltárterítők a hívek adományainak köszönhetően szolgálják templomunkat” – összegzi Pancso.

„Jól érezzük magunkat ebben a kis közösségben. Jelenleg a komlóskai és erdőhorváti általános iskolában tartok hittanórákat, ellátom a két falu egyházközségének teendőit, és 2011-től koordinálom az Egyházközség keretein belül működő szociális alapszolgáltatást. A falu lakosságának többsége görögkatolikus, ami a ruszin nemzetiségükből ered. Évente számos ünnepünk van, mint például a karácsony, vízkereszt, húsvét, vagy a templombúcsú (mennybemenetel) és pünkösd hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ezeken a falu apraja-nagyja részt vesz, és sok elszármazott rokon, családtag is hazalátogat szülőfalujába” – meséli örömmel István.

A komlóskai templom ad helyszínt immár második éve a „Zempléni gondolatok” című rendezvénysorozatnak, amely minden hónap első szombatján Paraklisszal kezdődik, majd egy neves gondolkodó, előadóművész, döntéshozó, kórus, színész értéket közvetítő gondolatait, előadását hallhatják a betérő érdeklődők. A rendezvény ingyenes, és mindenki számára nyitott, így bárki páratlan élménnyel gazdagodhat.

„A kereszténység a fiataloknak ma már nem ugyanazt jelenti, ahogy a hagyományok sem, mint az idősebb korosztálynak” – mondja elgondolkodva Pancso. „Nagyon sok hagyománnyal rendelkezik ez a közösség, amit minden igyekezetünkkel szeretnénk átadni a fiataloknak. Ezt szolgálja az a tény is, hogy az ünnepi szertartásainkon az óvodások és az iskolások is részt vesznek” – folytatja bizakodva.

Óvodáskorú gyermek édesanyjaként öröm számomra, hogy már az óvodai hittannal elkezdődik az egymás szeretetén alapuló, erkölcsös élet megalapozása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni. Talán éppen ezért nagyon fontos az elkötelezett, hiteles, munkájukat hivatásként megélő papok jelenléte, tevékenysége a mai társadalmi környezetben, morális helyzetben.

Biró István fiatalos lendülettel igyekszik minél több lehetőséget megragadva fejleszteni, szépíteni, valódi tartalommal megtölteni a falubeliek kis templomát, életét.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése