Les­kó Ist­ván

Szö­vet­ke­ze­ti el­nök,

Sá­ros­pa­tak

baz_01_172_lesko_istvan_1.jpgMa már di­vat­ja­múlt je­len­ség, de min­den­kép­pen Les­kó Ist­ván áll­ha­ta­tos­sá­gát di­csé­ri, hogy ezer­ki­lenc­száz­hat­van­hét óta az Épí­tô- és Sze­re­lô­ipa­ri Szö­vet­ke­zet lett és ma­radt az el­sô és egyet­len mun­ka­he­lye Sá­ros­pa­ta­kon. Vil­lany­sze­re­lô ta­nu­ló­ként ke­rült a cég­hez. Szor­gal­ma foly­tán és mun­ka mel­let­ti ta­nu­lá­sa ré­vén a vil­lany­sze­re­lô cso­port ve­ze­tô­je lett. Ezer­ki­lenc­száz­nyolc­van­hat­ban az elô­zô el­nök – Mi­zsák Ber­ta­lan – sú­lyos meg­be­te­ge­dé­se mi­att, elôbb nyolc hó­na­pig meg­bí­zott, majd ez­után meg­vá­lasz­tott el­nö­ke lett a szö­vet­ke­zet­nek. Ezt a mun­ka­kört töl­ti be nap­ja­ink­ban is. Ter­mé­sze­te­sen vol­tak ne­héz mo­men­tu­mok is a szö­vet­ke­zet éle­té­ben, de eze­ket is si­ke­rült meg­fe­le­lô át­szer­ve­zés­sel, ru­gal­mas üz­let­po­li­ti­ká­val túl­él­ni. A leg­na­gyobb pró­ba­té­telt a nyolc­va­nas-ki­lenc­ve­nes évek for­du­ló­ján be­kö­vet­ke­zett át­ala­ku­lás je­len­tet­te, ami­nek kö­vet­kez­té­ben egyik nap­ról a má­sik­ra el­ve­szí­tet­ték meg­ren­de­lô­ik 50%-át. Mint az ezer­ki­lenc­száz­öt­ven­há­rom­ban szü­le­tett ve­ze­tô mond­ja, ez a hely­zet ezt a szö­vet­ke­ze­tet is „meg­re­zeg­tet­te”, még­pe­dig ala­po­san. Több év­ti­ze­des part­ne­ri kap­cso­la­tok fosz­lot­tak sem­mi­vé, min­den át­me­net nél­kül meg­szûn­tek a ko­moly be­ru­há­zá­sok is.

Két­fé­le mód kí­nál­ko­zott a hely­zet át­hi­da­lá­sá­ra: csök­ken­tet­ték a sze­re­lô­ipa­ri lét­szá­mot, ugyan­ak­kor nö­vel­ték az épí­tô­mes­te­ri ka­pa­ci­tást, hi­szen ezen a te­rü­le­ten vál­to­zat­la­nul volt mun­ka. A kény­szer­le­épí­tés és a szer­ke­zet át­ala­kí­tás hoz­ta lét­re azt a struk­tú­rát, amely­nek kö­szön­he­tô­en ma is sta­bil mun­ka­he­lyet je­lent a szö­vet­ke­zet, a min­den­na­pos pi­a­ci har­cok el­le­né­re is. Je­len­leg száz­hat­van dol­go­zó ta­lál itt biz­tos meg­él­he­tést. El­ér­ték az egy­mil­li­árd fo­rin­tos ár­be­vé­telt úgy, hogy mun­ká­juk­ban meg­ha­tá­ro­zó az épí­tô­ipar. Kü­lö­nö­sen ak­kor ér­té­kes ez az ered­mény, ha fi­gye­lem­be ves­­szük, hogy a tér­ség­ben hét nagy épí­tô­ipa­ri cég ment csôd­be a vál­to­zá­so­kat kö­ve­tô­en.

A ki­lenc­ve­nes évek ele­jén jó ka­pasz­ko­dót je­len­tett a be­áram­ló kül­föl­di tô­ke is. En­nek ré­vén biz­to­sí­tott mun­kát Sze­ren­csen a Nest­lé, Sá­tor­al­ja­új­hely­en a do­hány­gyár és a tér­ség­be te­le­pült kül­föl­di szô­lô­ér­de­kelt­sé­gek kö­zül jó né­hány­ban. Ez utób­bi meg­bí­zá­sok el­nye­ré­sé­ben so­kat se­gí­tett az a tény, hogy ezen a te­rü­le­ten szá­mos re­fe­ren­cia­mun­ká­val ren­del­ke­zett a szö­vet­ke­zet.

1998-­tól ISO mi­nô­sí­tés­sel is ren­del­kez­nek, ami alap­ve­tô fel­té­te­le a szak­mai to­vább­lé­pés­nek, sôt a pá­lyá­za­tok je­len­tôs ré­sze csak az ilyen cé­gek szá­má­ra ad meg­bí­zást.

A mai kö­rül­mé­nyek kö­zött meg­áll­ni lát­szik a kül­föl­di tô­ke be­áram­lá­sa, mun­kát csak bel­föl­di meg­ren­de­lôk­tôl re­mél­het a szö­vet­ke­zet. Nem né­hány nagy, ha­nem sok ki­sebb mun­ka ké­pe­zi a be­vé­telt. Eze­ket so­rol­ja di­csek­vés nél­kül, de elé­ge­det­ten az el­nök úr:

– Je­len­leg a mû­em­lék épü­le­tek hely­re­ál­lí­tá­sa kö­ti le épí­tô­ipa­ri ka­pa­ci­tá­sunk dön­tô ré­szét. Szir­ma­be­se­nyô, Fü­zér­rad­vány kas­té­lya­i­nak re­konst­ruk­­ció­ja mel­lett Mo­no­kon és Tolcs­ván is vég­zünk kas­tély­fel­újí­tá­si mun­ká­la­to­kat ma­gán, vagy kor­mány­za­ti meg­ren­de­lés­re. A fü­zé­ri és a sá­ros­pa­ta­ki vár re­konst­ruk­ci­ós mun­ká­la­ta­it is ná­lunk ren­del­ték meg. Az Eg­ri Ér­sek­ség is meg­ren­de­lô­ink kö­zé tar­to­zik évek óta. Sá­tor­al­ja­új­he­lyen ál­ta­lá­nos is­ko­lát, En­csen temp­lo­mot épí­tet­tünk szá­muk­ra. Ezek mel­lett két pa­ró­ki­át is épí­tünk, az egyi­ket Olasz­lisz­kán, a má­si­kat Pál­há­zán. Min­ket bíz­tak meg Vá­mos­új­fa­lu új pol­gár­mes­te­ri hi­va­ta­lá­nak fel­épí­té­sé­vel is. Ezek mel­lett részt ve­szünk egy tíz­ezer négy­zet­mé­te­res üzem­csar­nok fel­újí­tá­sá­ban, két pan­zi­ót is épí­tünk, az Észak­er­dô Rt. pe­dig év­ti­ze­dek óta fo­lya­ma­tos part­ne­rünk, te­hát nem va­gyunk hí­ján a mun­ká­nak.

– En­nek el­le­né­re úgy ér­zem, hogy a tér­ség­ben erô­sen meg­csap­pant a be­fek­te­té­si kedv, szû­kí­tett költ­ség­ve­tés, egy­sze­rû­sí­tett ter­vek jel­lem­zik a mai ál­la­po­tot. Fej­lôd­ni viszont kö­te­le­zô. Mi nem a lét­szám nö­ve­lé­sé­ben, nem a du­nán­tú­li mun­ka­le­he­tô­sé­gek fel­ku­ta­tá­sá­ban, ha­nem a kor­sze­rû gé­pe­sí­tés­ben a jó mun­ka­fel­té­te­lek biz­to­sí­tá­sá­ban lát­juk en­nek a le­he­tô­sé­gét. Rend­sze­res szak­mai to­vább­kép­zé­sek­kel se­gít­jük dol­go­zó­in­kat a jó mi­nô­sé­gû mun­ka­vég­zés­hez. Gon­dunk van azon­ban az után­pót­lás­sal an­nak el­le­né­re, hogy min­den szük­sé­ges szak­te­rü­le­ten in­dí­tunk szak­mun­kás­kép­zést a cég meg­ala­ku­lá­sa óta, és a fel­sza­ba­dult szak­mun­ká­so­kat al­kal­maz­zuk is. Szük­sé­günk len­ne kô­mû­ves­re, asz­ta­los­ra, de nem­csak szak­mun­kás­ra, ha­nem tech­ni­kus­ra, mér­nök­re is.

So­rol­ja a hi­bá­kat, az oko­kat egy­más után, mint­ha Ti­borc pa­na­sza szól­na ez­red­for­du­lós hang­sze­re­lés­ben. En­nek el­le­né­re nem lát­szik kis­hi­tû­nek, hi­szen si­ke­re­sen le­ve­zé­nyel­te az új tí­pu­sú szö­vet­ke­zet­té ala­ku­lást, le­cse­rél­te a gép­jár­mû­par­kot, hi­szen a száz­hat­van dol­go­zó szál­lí­tá­sát is ma­guk biz­to­sít­ják, emel­lett a kor­sze­rû gé­pe­ket és tech­ni­kai be­ren­de­zé­se­ket is be­sze­rez­ték – a va­ko­ló­gép­tôl a be­to­no­zó­gé­pen át a leg­kor­sze­rûbb ké­zi­szer­szám­okig. Gya­kor­la­ti­lag, ami nye­re­sé­gük kép­zô­dött, an­nak dön­tô ré­szét a tech­ni­kai esz­kö­zök fej­lesz­té­sé­re for­dí­tot­ták – a tag­ság egyet­ér­té­sé­vel. Ilyen gár­da mel­lett pe­­dig nincs ok az el­ke­se­re­dés­re.
Szem­mel lát­ha­tó­an ezt gon­dol­ja Les­kó Ist­ván is, hi­szen ô az el­nök.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése