Derczó István

A Weinberg 93 Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója, díszpolgár

Sárospatak

szszb_31_derczo_istvan_800.jpgMegállítottuk az idő kerekét, ha csak röpke órára is Derczó Istvánnal, a Weinberg 93 Kft. alapító tulajdonosával, ügyvezető igazgatójával. Noha 10-12 órás munkanapokat simán tud maga mögött, most mégis egyfajta számvetést készítünk. Zemplén egyik legnagyobb és tavaly 5,6 milliárd forint árbevételt elérő építőipari és acélszerkezet-gyártó cége nemcsak a megyében, a régióban, hanem a határokon túl is elismert. Színes képek, magyar és angol nyelvű szöveg a prospektuson, ám semmi nem adja vissza azt a dinamizmust, amit a velem szemben ülő, tiszta, nyílt tekintetű üzletember zsigereiben hordoz. Mosolya nem marketingcélokból fakad, örül annak, hogy 151 alkalmazottnak és ugyanennyi alvállalkozói bérmunkásnak és családjainak adhat biztos kenyeret a kezébe. Fülébe csengenek szülei intelmei: fiam, ha valamit elkezdtél, fejezd is be, légy becsületes, megértő másokkal szemben, tarts ki a célod mellett minden körülmények közt, tiszteld az embereket és a bennünket körülölelő környezetet!

Édesanyja, lánynevén Tóth Klára nyugalmazott postavezető büszke a fiára. Amit a parányi szülőfaluban, Csékén a szívébe, lelkébe plántáltak, az szárba szökkent. Édesapja, néhai Derczó László mezőgazdasági gazdálkodással kereste a négytagú család kenyerét. Két testvér osztozott a szülők szeretetén. Fivére, László, sajnos, tragikus motorbalesetben, 37 évesen vesztette életét. Nagybátyjának nem volt kérdés, hogy unokaöccseit is segítse. Dávid (1989) itt a cégnél technikus, Bálint (1993) gépészmérnöknek tanul Miskolcon. Közvetlen családjában is az otthonról hozott alapértékeket honosítja meg a cégvezető édesapa. Nejét, Renátát, aki természetgyógyász, a születésnapi partiján látta meg és 3 év múlva vezette oltár elé. Házasságukból két kislány született: Eliza a sárospataki Árpádvezér Gimnázium diákja, természet- és állatvédőnek készül. Eszter 7 éves, a református általános iskolát most kezdte el.

Önállóságra nevelték, 14-15 évesen már következményekkel járó, felelősségteljes döntést vártak el tőle. Miskolcon érettségizett, vezetékes távközlési műszerész szakmát is szerzett. Világot látni, szakmát gyakorolni Pesten kezdett a Postánál, de egy év után a fővárosi székhelyű, de miskolci telephellyel rendelkező Transzvill Gyárnál szerelt és karbantartott villamos állomásokat. Időközben elvégezte a Bláthy Ottó Erősáramú Technikumot. Majd behívták katonának Nagyatádra. A másfél év legszebb pillanatait a repülőmodellek építésénél és a természet közelségében, a lőtéri gyakorlatokon élhette át. Még egy vadmalacot is felnevelt, amikor a szolgálattól elszabadult.

Két szakmával, érettségivel, leszerelt katonaként újabb kihívást keresett: lemezbemutató disc jockey lett, hivatásos előadóművész. Mellékállásban belekóstolt a vállalkozói létbe. Létrehozta a Derczó Bt-t, postai levélszekrényeket telepített a tanyákon. A rendszerváltást követően, 1993-ban megalapította a Weinberg 93 Kft-t. Előbb a Hercegkút határában levő Gomboshegyi Csárdát akarta megvenni. Az a terv ugyan kútba esett, de a FÉG Konvektor Rt-vel kialakított kapcsolat révén, Vér Iván és Orosz Ferenc bizalmából és támogatásával megépíthették az első, 3300 négyzetméteres csarnokot Ócsán. A referencia jól sikerült, jött az újabb megbízás Sátoraljaújhelyről, Fazekas Mária, a Prec-Cast cégvezetője egy üzemcsarnokot rendelt. Mára a magasépítésben, szakági szempontból az ország legjobb 20 cége közé sorolják őket! Múlt évi árbevételük elérte az 5,6 milliárd forintot, s az ideiről csak sejtetni engedi a várható eredményt. Ők is megérezték a gazdasági válság hatását – 25 százalékos visszaesés – ám a következő évben újult lendülettel folytatták a megkezdett utat. Alapértékük: tisztesség a megrendelő iránt, kifogástalan minőség, a dolgozóik pedig humánus, családcentrikus légkörben, céljaik elérésében találtak megbízható partnerre a munkaadójukban. A fluktuáció minimális. Ők nem kérdezik, mikorra tervezi a nő a szülést, a szabadságot pedig a dolgozó igényéhez igazítják. Az egykori malomkőgyár több száz éves termelési kultúrája is kötelezi a Weinberg 93 Kft-t, hogy folytassa az elődök által megkezdett utat. Nem költözhet mindenki az ország szerencsésebb felébe, vagy külföldre, állítja a cégvezető , akinek Andrássy gróf a személyes példaképe a haza iránti elkötelezettséggel és tevékenységével. Szavaiból süt a hazaszeretet, a Zemplénhez való kötődés.

A száz legjobb céget bemutató TOP 100 tagjai, elnyerték az Év Vállalkozása címet, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége, valamint a Borsod megyei Kereskedelmi és Iparkamara díjait. Újabb célt tűztek maguk elé: nemzetközileg is jegyzett középvállalat legyen a cégük, az alapítás negyedszázados évfordulójára.

Tiszteletet parancsol az odaadás, a másokért történő felelősségvállalás. Éppen ezért személyes sikereket is felsorolhat Derczó István. Sárospatakon Pro Urbe díjas, Hercegkúton – ahol római katolikus kápolnát építettek – Díszpolgári címet kapott. A Zempléni Lovasegyesületet 10 éve támogatja, Sárospatakon az általános és a középiskolák, az egyházak számíthatnak a jószívű mecénásra. A Rotary Klub tagjaként a segítségnyújtás elemi kérdés. Sikerei elérésében kimagasló szerepet tulajdonít a biztonságos családi háttérnek, az ambiciózus munkatársaknak. Szabadidejében síel, lovagol, kerékpározik, hajózik.

Derczó István kerek, szabályos világot teremtett.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése