Csernyi Sándor

Határrendészeti kirendeltségvezető,

Barabás

szszb_20-110_csernyi_sandor.jpgCsernyi Sándor határőr alezredes Fehérgyarmaton született 1971. július 12-én. Az általános iskolát Vámosorosziban végezte. Édesanyja családjából sokan szolgáltak a Magyar Honvédség állományában hivatásos tisztként. Az ő példájuk lebegett szeme előtt, amikor már tizenévesen eldöntötte, hogy katonatiszt lesz.

Legközelebb a megyeszékhelyen volt olyan iskola, amelynek segítségével közelebb kerülhetett célja megvalósításához. Honvéd kollégista lett Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban végezte el és fejezte be középiskolai tanulmányait. Innen már egyenes út vezetett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára. Rakéta és tüzér szakra felvételizett, majd 1992-ben rakéta és tüzér fegyverzet-üzemeltető szakon tábori tüzér tisztként avatták fel.

Első tiszti beosztását Rétságon a 31. Hunyadi János Gépesített Lövészdandárnál töltötte, az önjárótüzér-üteg második tűzszakaszparancsnokká nevezték ki. Szűk fél esztendő múlva 1993 februárjától már megbízott ütegparancsnok.

Hamarosan megkapta kinevezését, ütegparancsnok lett. Ekkor még gondolni sem merte, hogy néhány év múlva szomorúan búcsút kell mondania a seregnek. Nem egészsége romlott meg, nem hivatásszeretete fakult ki, nem elkötelezettsége enyészett el. Átszervezésnek nevezték a változást.

Sok tiszttársa lett ekkor pályaelhagyó. Csernyi Sándor más megoldást keresett és talált. Új hivatást, új családot kapott, amikor 1996. április elsejei hatállyal a Nyírbátori Határőr Igazgatóság állományába került. Barabás Határőrizeti Kirendeltségen kirendeltségvezető-helyettes, 1997. február 1-jétől megbízott, majd 1997. szeptember 1-jétől kinevezett vezetője lett a kirendeltségnek.

Hazánk Európai Unióhoz való csatlakozása a határőrség elé is új feladatokat állított, amelyhez új szervezetre volt szükség. Megszüntettek kerültek a határőrizeti és határforgalmi, ugyanakkor megalakították az integrált határrendészeti kirendeltségek.

2004. június 15-én állították fel a Barabás Határrendészeti Kirendeltséget a korábbi Lónya Határőrizeti Kirendeltség illetőleg a Barabás Határőrizeti Kirendeltség összevonásából. A szervezeti átalakítás jelentős mértékben átformálta a korábbi vezetői-irányítói mechanizmust is. Az újonnan kialakított vezetési rendszer, a törzskari menedzsment típusú modell jobban megfelel az új típusú, határrendészeti kirendeltségek vezetésének, a meghatározott feladatok lejuttatása, számonkérése átláthatóbb lett. Olyan szakterületeket állítottak fel, mint a határrendészeti, a hatósági, a logisztikai, a humán. De ezen vezetési modell működtetését meg kellett tanulnia a kirendeltségvezetőnek is. Ezért Csernyi Sándor elvégezte 2004 végén a BM. Rendészeti Vezetővé Képző tanfolyamát. A 35397 méteres új határszakaszon a két határátkelőhely, a korlátozott nyitvatartású lónyai és barabási hivatott a nemzetközi határforgalmat lebonyolítani.

A kirendeltség illetékességi területén tizennégy település található. A polgármesterekkel, jegyzőkkel, a hivatal dolgozóival időt, fáradságot nem kímélve hamar sikerült korrekt, személyes kapcsolatot kiépítenie Csernyi Sándornak. Tette ezt szívesen azért is, mivel ezeket a nagy léptékű változtatásokat úgy kellett végrehajtani, hogy az állampolgá­rok a hétköznapi életben ne érzékeljenek semmilyen negatív jelenséget, illetőleg az államhatár rendje szilárd maradjon, ugyanakkor a jogellenes cselekmények felderítése ne szenvedjen csorbát.

A magyar–ukrán határon sokáig ismeretlen volt a drogcsempészet. De egyszer csak megjelent, ráadásul nem is kis tétellel. A barabási határátkelőnél „jelentkezett” belépésre 125 pakkba csomagolt hatvanöt kilogrammnyi heroin formájában, több mint egymilliárd forint értékben.

Csernyi alezredes következetes vezetői munkássága nagyban hozzájárult ahhoz a szemlélethez, amely beosztottaiban a folyamatos éberségre való törekvést kialakította, ezt és az ehhez hasonló nagy felfedéseket, elfogásokat eredményezte már akkor, amikor a magyar–ukrán határon nagy volt a migrációs nyomás. A szervezett bűnözés újszerű támadása ezért nem érte váratlanul sem őt, sem beosztottait.

A barabási kirendeltségvezető joggal lehet büszke arra, hogy tevékenységét elöljárói is elismerték.

A Magyar Honvédségnél töltött idő alatt háromszor részesült dicséretben és jutalomban. A Határőrség állományában az igazgatói dicséret és jutalom mellett kétszer rendészeti főigazgatói, kétszer országos parancsnoki hasonló elismerést kapott.

Az őrnagyi rendfokozatot 2002. november 1-jei hatállyal soron kívül tehette fel, a belügyminiszter pedig 2001-ben Bátorságért Érdemjelet adományozott részére, 2005-ben a határőrség napja alkalmából soron kívül határőr alezredessé léptette elő.

A barabási határőrök vezetője nőtlen. Szabad idejében sokat járja a természetet, szenvedélyes horgász, de kedveli a repülősportokat is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése