Dr. Kupa Mihály

A Zempléni Településszövetség elnöke,

Budapest

baz_01_10_dr_kupa_mihaly.jpgA legtöbb ember, elnök úrnak szólítja Tokaj-Hegyalján és a Zemplén falvaiban, városaiban, de egyre többen vannak, akik tegeződve szólítják meg a barátság jogán, és neki mindenkire jut egy pár perce, mindenkihez van néhány, barátságos mondata. Szólítják képviselő úrnak is, de egykori pénzügyminiszterünket is tisztelik dr. Kupa Mihály személyében, aki a rendszerváltás óta, immár másodszor lett parlamenti képviselő – egyéni indulóként.

Természetesen érzi a frakció nélküliség hátrányait is, de régi kapcsolatai, a mezőgazdasági bizottságban elfoglalt helye és profizmusa átsegítik ezeken az akadályokon. Azt pedig, teljes meggyőződéssel állítja, hogy a Zempléni Településszövetség (ZTSZ) révén, olyan tömegbázisa van, amit néhány parlamenti párt is irigyel. Nem is alaptalanul, hiszen ma már kilencven település csatlakozott a szövetséghez. Ennyire szaporodott a létszáma a’94-es alapítás óta, amikor a 14 „alapító atya” ráérzett az egyesülésben rejlő lehetőségekre és az abból származó előnyökre. Kupa Mihály féltett kincsei közé tartozik ma is, az a hordócska tokaji aszú, mely a rászerelt réztáblán őrzi az alapítók nevét, a térség életét felvirágoztató, civil kurázsiból szerveződött ZTSZ létrejöttére emlékeztetve.

Nem volt könnyű a kezdet, hiszen akkor éppen a parlamentre sem támaszkodhattak, mivel éppen más lett a képviselő. Igaz, hogy a ZTSZ színeiben hárman tagjai lettek a megyei közgyűlésnek, ez is komoly segítséget jelentett a fiatal, mindössze három hónapos szövetségnek. A szervezet bővülése folytán egyre több a munka. Az elnök úr a parlamenti munka mellett, gyakorlatilag minden idejét a térségben tölti. Igyekszik minden település fontos ünnepi eseményén megjelenni.

Számára természetes munkatempó, hogy a településszövetség közgyűlése után szót vált munkatársaival, aztán, „beugrik” néhány városba és faluba, hogy este még részt vegyen a hegyközség által összehívott, éjszakába nyúló tanácskozáson, Tolcsván, ahol fontos téma, a bor jövedéki termékké válása. Nem díszvendégként ül az elnökségben, hanem szakmai ismeretei, információi alapján az – Európai Unió szempontjából is kötelező – intézkedés fontosságáról beszél. Igyekszik oszlatni a pánikot, hangsúlyozza, hogy a szigorú szabályozás a tisztességes bortermelők érdekeit védi. Ez az előfeltétele, hogy csatlakozásunk után az uniós országok, biztos piacot jelentsenek Hegyalja borának is. Másnap reggel, újabb helyszín, újabb gondok, dolgozik tovább. Egy mondásunk szerint: A politika – úri huncutság. Több tízezer ember véleménye, hogy ez – legalábbis a Kupa Mihály esetében – nem igaz. Őt olyan politikusként tartják számon, akit nemcsak tisztelnek, de fenntartás nélkül hisznek neki, sőt, szeretik is. Azt, amit ezen a tájon Rákóczi és Kossuth fegyverrel akart kivívni, ma békés eszközökkel is sikerült megvalósítani. Az elmúlt évek eredményei, a fejlesztéshez nélkülözhetetlen infrastruktúra kiépülése, a sikeres pályázatok fémjelzik tevékenységét. A legutóbb elnyert pályázat révén olyan információs hálózat létesül, amelyik átfogja ezeket a településeket, és nemcsak a szűk vezérkar tud részt venni a munkában, hanem a lakosság is.

Az elnök úr az ezerkilencszázkilencvenhétben megrendezett Európa-hét sikerét tartja az első jelentős sikernek, mérföldkőnek a ZTSZ életében, ezt azóta is emlegeti minden belföldi és külföldi résztvevő. A záró rendezvényen, a Bortónál, Mád és Mezőzombor határában tízezer ember vett részt, túlnyomó többségük innen a Zemplénből. Saját munkájuk eredményét, megvalósuló álmaikat ünnepelték az emberek, ma is ez a hangulat jellemzi a szervezet rendezvényeit. Az eddig megvalósult fejlesztések optimista jövőt is sejtetnek. Az infrastruktúra kiépült, már csak a szennyvízcsatorna kiépítése, és a szeméttárolás európai szintű megoldása van hátra, de ezekben a kérdésekben is „látszik az alagút vége”. Az autópálya révén – bár még kérdéses az út nyomvonala – ez a térség is közelebb kerül Budapesthez. A privatizáció is jótékony fejlődést idézett itt elő. A szőlőbirtokot vásárolt nyugati befektetők által elvégzett fejlesztések az egész terület ázsióját növelték, nemcsak idegenforgalmi, turisztikai szempontból is. Az egykori szőlőuradalmak rekonstrukciója nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, nemcsak a tokaji bor értékét közelíti a reális szinthez, de elősegítette azt is, hogy egy hektár szőlő ára a tíz évvel ezelőtti 150 ezer forintról a tízszeresére emelkedett.

Az elnök úr három bor-lovagrendnek is tagja. Nem rangkórságból, csak azon fáradozik, hogy egy – Gyöngyöstől az egri borvidéken és a Bükkalján át a Tokaj-hegyaljával záródó – borút létesüljön a régióban. Kupa Mihály elnöke a Magyar Gasztronómiai Akadémiának is, nyilván része van abban, hogy az Európai Gasztronómiai Akadémia évkönyvében minden évben megjelenik húsz-huszonöt magyar étterem, ezzel is az ország ismertségét növelve.

„Civilben” a Kupa-„klán” feje, négy gyermekével és első unokájával együtt egy 16 tagú család sorsát egyengeti, pihenésképpen.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése