Üszögh Lajos

Igazgató

Edelény

baz_05_64_uszogh_lajos_1.jpgA spanyolviaszt szerencsére már nem kellett feltalálni, mikor német mintára életre hívták Edelényben a Borsodi Közszolgáltató Kht.-t, amely egy kézbe fogja össze, s a leghatékonyabban biztosítja a város működéséhez szükséges közszolgáltatásokat. Sőt a szomszédos, apró községes vidéken is vállalkoznak a települések működtetéséhez szükséges szolgáltatások kölcsönösen előnyös ellátására.

Edelény közép-borsodi kisváros, a Bódva-völgyében, délről jól termő földek határolják, északról a Cserehát dombvidéke. Egykoron számos szénbánya működött a környéken, amelyeket a 80–90-es években bezártak. Az utóbbi években több kisebb-nagyobb üzem telepedett meg a városban és környékén, azonban továbbra elég szegény vidék, ezért is fontos, hogy a lehető legolcsóbban, de megfelelő színvonalon működtessék a várost és biztosítsák a lakosság számára a közszolgáltatásokat.

A német stadtwerke mintájára Molnár Oszkár polgármester, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, kezdeményezésére jött létre idén áprilisban a közhasznú társaság, amely első vezetője Üszögh Lajos lett, aki a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hidrogeológia szakán végzett, majd az időközben átalakult intézményben mérnök-közgazdász diplomát szerzett. A Borsodi Szénbányáknál középvezetőként dolgozott, majd a cég megszűnését követően különböző biztosító és banknál töltött be regionális vezetői pozíciót.

A kazincbarcikai központú, de az egész régióra kiterjedő Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Rt. vezérigazgatója volt. Jelentős közszolgáltatói tapasztalattal a háta mögött innen érkezett a szomszédos Edelénybe. Ennek fényében nem meglepetés, hogy elsőként a nyáron a vízközmű működtetését vette át a cég, de mint az igazgató mondja, a város mint tulajdonos szinte minden tevékenységgel megbízta őket az ingatlanok bérbe adásától a parkok gondozásán át a helyi vásár működtetéséig. A tulajdonos szándéka, hogy ami üzleti alapon működtethető, azokkal a tevékenységekkel fontos kilépni a városból megyei szintre is. Mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Szolgáltatási Tagozat elnöke erre jó lehetőségeket lát.

„Ez a tevékenység mindenütt folytatható, komplex módon, megyei térben gondolkodunk, például a kistelepülési közszolgáltatás hatékonyabban, olcsóbban biztosítható, mivel nem kell minden településnek beszerezni az ellátáshoz szükséges berendezéseket” – érvel az összefogás mellett Üszögh Lajos. Ami jövedelem termelődik a városban és a térségben, azt ne vigyék el üzleti haszonként, hanem épüljön be, a helyi közösséget gazdagítsa. „Eddigi működésünk igazolta, hogy a döntés helyes volt. A következő évtől társaságunk biztosítja Szendrőlád ivóvízellátását, de törekszünk más településekkel is felvenni a kapcsolatot, ajánlva kapacitásainkat” – tudtuk meg az igazgatótól.

Fontos feladat a társaság tevékenységében a helyi idegenforgalom szolgálata. A város átadta működtetésre a cégnek a tulajdonában lévő edelényi panziót és a rakacai-víztározónál lévő üdülőt. A lehetőségeket és az adottságokat figyelembe véve a rekreációs turizmust célozták meg.

A városban található, de tartós állami tulajdonból ki nem adható híres Coburg-L’ Huillier kastély feltárási munkálataiba is bekapcsolódtak. Olyan tevékenységeket látnak itt el, amelyek elvégzéséhez kézi munkaerőre van szükség. A belső kastélypark gondozására szerződésük van a fenntartó állami szervezettel. Edelényben található a megyének egykoron nevet adó Borsodi földvár is – amely turisztikai hasznosításában és rekonstruálásában ugyancsak részt kíván venni a társaság. „Ahol lehet, ott bekapcsolódunk a munkálatokba. Szolid költségekkel dolgozunk, a város érdekében jórészt nyereség nélkül is” – hangzik a közszolgálati elv gyakorlati megvalósítása.

„A polgármester szeretné, ha megvalósulna a város teljes közmű-rekonstrukciója. Annak idején a víz- és szennyvízhálózat teljesen kiépült a városban, de sürgős felújításra szorul. Mi mint üzemeltetők természetesen részt veszünk a programban, amint forrás lesz rá” – közölte az igazgató. A rekonstrukció előzetes költségeit mintegy 800 millió forintra becsülte.

Üszögh Lajost, a magánembert is sokan ismerik. Nős, felesége gyógytornász, három gyermekük van. Szabadidejében szívesen hallgat zenét, szereti a muzsikát, ezen belül tagja több kórusnak is. Utóbbinak is köszönheti, hogy „csapatember”, a kórus igazi közösség, amely lényege, hogy a különböző szólamok kiegészítik egymást.

„Az ének sok barátot hozott nekem szerte a világban” – ismerte el Üszögh Lajos. A Forrás Kamarakórus alapító elnöke. A közélet iránt is érdeklődik, önkormányzati képviselő Miskolcon, az előző ciklusban a kulturális bizottság elnökeként tevékenykedett. A BOKIK alelnöke 2000 óta, ahol szintén sok lehetőséget kapott és kamatoztathatta üzleti tapasztalatait és segíthette a megye gazdaságát.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése