Üszögh Lajos

Igazgató

Edelény

baz_05_64_uszogh_lajos_1.jpgA spanyolviaszt szerencsére már nem kellett feltalálni, mikor német mintára életre hívták Edelényben a Borsodi Közszolgáltató Kht.-t, amely egy kézbe fogja össze, s a leghatékonyabban biztosítja a város működéséhez szükséges közszolgáltatásokat. Sőt a szomszédos, apró községes vidéken is vállalkoznak a települések működtetéséhez szükséges szolgáltatások kölcsönösen előnyös ellátására.

Edelény közép-borsodi kisváros, a Bódva-völgyében, délről jól termő földek határolják, északról a Cserehát dombvidéke. Egykoron számos szénbánya működött a környéken, amelyeket a 80–90-es években bezártak. Az utóbbi években több kisebb-nagyobb üzem telepedett meg a városban és környékén, azonban továbbra elég szegény vidék, ezért is fontos, hogy a lehető legolcsóbban, de megfelelő színvonalon működtessék a várost és biztosítsák a lakosság számára a közszolgáltatásokat.

A német stadtwerke mintájára Molnár Oszkár polgármester, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, kezdeményezésére jött létre idén áprilisban a közhasznú társaság, amely első vezetője Üszögh Lajos lett, aki a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hidrogeológia szakán végzett, majd az időközben átalakult intézményben mérnök-közgazdász diplomát szerzett. A Borsodi Szénbányáknál középvezetőként dolgozott, majd a cég megszűnését követően különböző biztosító és banknál töltött be regionális vezetői pozíciót.

A kazincbarcikai központú, de az egész régióra kiterjedő Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Rt. vezérigazgatója volt. Jelentős közszolgáltatói tapasztalattal a háta mögött innen érkezett a szomszédos Edelénybe. Ennek fényében nem meglepetés, hogy elsőként a nyáron a vízközmű működtetését vette át a cég, de mint az igazgató mondja, a város mint tulajdonos szinte minden tevékenységgel megbízta őket az ingatlanok bérbe adásától a parkok gondozásán át a helyi vásár működtetéséig. A tulajdonos szándéka, hogy ami üzleti alapon működtethető, azokkal a tevékenységekkel fontos kilépni a városból megyei szintre is. Mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Szolgáltatási Tagozat elnöke erre jó lehetőségeket lát.

„Ez a tevékenység mindenütt folytatható, komplex módon, megyei térben gondolkodunk, például a kistelepülési közszolgáltatás hatékonyabban, olcsóbban biztosítható, mivel nem kell minden településnek beszerezni az ellátáshoz szükséges berendezéseket” – érvel az összefogás mellett Üszögh Lajos. Ami jövedelem termelődik a városban és a térségben, azt ne vigyék el üzleti haszonként, hanem épüljön be, a helyi közösséget gazdagítsa. „Eddigi működésünk igazolta, hogy a döntés helyes volt. A következő évtől társaságunk biztosítja Szendrőlád ivóvízellátását, de törekszünk más településekkel is felvenni a kapcsolatot, ajánlva kapacitásainkat” – tudtuk meg az igazgatótól.

Fontos feladat a társaság tevékenységében a helyi idegenforgalom szolgálata. A város átadta működtetésre a cégnek a tulajdonában lévő edelényi panziót és a rakacai-víztározónál lévő üdülőt. A lehetőségeket és az adottságokat figyelembe véve a rekreációs turizmust célozták meg.

A városban található, de tartós állami tulajdonból ki nem adható híres Coburg-L’ Huillier kastély feltárási munkálataiba is bekapcsolódtak. Olyan tevékenységeket látnak itt el, amelyek elvégzéséhez kézi munkaerőre van szükség. A belső kastélypark gondozására szerződésük van a fenntartó állami szervezettel. Edelényben található a megyének egykoron nevet adó Borsodi földvár is – amely turisztikai hasznosításában és rekonstruálásában ugyancsak részt kíván venni a társaság. „Ahol lehet, ott bekapcsolódunk a munkálatokba. Szolid költségekkel dolgozunk, a város érdekében jórészt nyereség nélkül is” – hangzik a közszolgálati elv gyakorlati megvalósítása.

„A polgármester szeretné, ha megvalósulna a város teljes közmű-rekonstrukciója. Annak idején a víz- és szennyvízhálózat teljesen kiépült a városban, de sürgős felújításra szorul. Mi mint üzemeltetők természetesen részt veszünk a programban, amint forrás lesz rá” – közölte az igazgató. A rekonstrukció előzetes költségeit mintegy 800 millió forintra becsülte.

Üszögh Lajost, a magánembert is sokan ismerik. Nős, felesége gyógytornász, három gyermekük van. Szabadidejében szívesen hallgat zenét, szereti a muzsikát, ezen belül tagja több kórusnak is. Utóbbinak is köszönheti, hogy „csapatember”, a kórus igazi közösség, amely lényege, hogy a különböző szólamok kiegészítik egymást.

„Az ének sok barátot hozott nekem szerte a világban” – ismerte el Üszögh Lajos. A Forrás Kamarakórus alapító elnöke. A közélet iránt is érdeklődik, önkormányzati képviselő Miskolcon, az előző ciklusban a kulturális bizottság elnökeként tevékenykedett. A BOKIK alelnöke 2000 óta, ahol szintén sok lehetőséget kapott és kamatoztathatta üzleti tapasztalatait és segíthette a megye gazdaságát.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése