Erdősné Kerekes Kornélia

Középiskolai tanár,

Edelény

baz_07_68_erdosne_kerekes_kornelia.jpgMár általános iskolás korában kiderült, hogy igen jó érzéke van a matematikához. Középiskolás korában viszont angoltanára „kapacitálta” a nyelvek világában való elmélyedésre, így lett belőle – némi vargabetű megtétele után  – angolnyelv-tanár, amit a mai napig nem bánt meg.

Erdősné Kerekes Kornélia 1959. július 8-án született Miskolcon. Édesapja, aki viszonylag fiatalon meghalt, bányász volt, édesanyja tüzépi eladóként gondoskodott a család egyetlen gyermekéről. Gyermek- és iskolás korát Szendrőn töltötte. Máig igen jó baráti társaságra emlékezhet vissza, a közeli erdőkbe tett számtalan kirándulás, a sok-sok közös játék kötötte és kovácsolta össze őket. Nagyon szeretett tanulni, és imádta az olvasást. A népmesékkel kezdte, majd a kötelező olvasmányok következtek, azután szinte minden, ami érdekelte. Szívesen emlékezik vissza a nagyon szigorú orosztanárra, Nagy Károlynéra – a nála tanultakból akár érettségizni is lehetett.

Miután kiderült, igen jó a matematikai érzéke – előkészítőre is járt a Földes Ferenc Gimnáziumba –, középiskolai tanulmányait Miskolcon, a Herman Ottó Gimnázium matematika tagozatán folytatta. A „falusi szabadság” után nehezen szokta meg a Központi Leánykollégium rendjét, de aztán „belerázódott”, és igen jó társaság tagja lehetett. Az angol nyelvre tulajdonképpen Vajnai Tibor tanár úr  „beszélte rá”, így érettségi után a Külkereskedelmi Főiskolára jelentkezett, ahová helyhiány miatt nem vették fel. Ezért egy évet óvodai alkalmazottként Edelényben dolgozott.

Az egri tanárképző főiskola angol–orosz szakán – a sikeres felvételi után  – nagyszerű éveket töltött a történelmi városban, bár a két nyelv együtt sok feladatot rótt rá. Részképzés keretében egy félévet töltött az ősi orosz városban, Vlagyimirban, de eljutott a hatalmas ország más részeire is: járt a Kaukázusban, Örményországban és Grúziában. Pedagóguspályáját Ózdon a Vasvári Úti Általános Iskolában kezdte, ahol 1999-ig angolt és oroszt tanított. Ekkor került mai munkahelyére, az edelényi Izsó Miklós Gimnáziumba, ahol azóta is angol nyelvet oktat. Egy évvel később beiratkozott a Debreceni Egyetem angol kiegészítő szakára, ahol felnőtt fejjel különösen a sok olvasnivaló kötötte le, és ahol 2004-ben szerzett diplomát.

Pedagógusévei alatt sokat utazott. Angliába, Londonba (amibe azonnal beleszeretett) először még turistaként jutott ki. Már akkor úgy gondolta, ezt tanítványainak is látnia kell, hiszen így lényegesen nagyobb motivációt kaphatnak a nyelvtanuláshoz. Azóta szervezi az angliai tanulmányutakat, ami általában nagy élményt jelent a tanulóknak, hiszen kipróbálhatják, milyen nagyszerű élmény Angliában angolul beszélni. Egy szlovák testvériskola révén (Szepsiben) kialakult a sítáborok hagyománya is. Első évben húsz diákkal mentek ki, ám mindez olyan sikeres volt, hogy azóta minden évben sítábort is szerveznek. A lengyelországi Lublinban is van egy partnerintézményük, és annak érdekében, hogy tanulóik minél több országba eljussanak, jelenleg egy litván kapcsolat kiépítésén dolgozik. Nagy álma egy angol testvériskolai kapcsolat megszervezése, hiszen az intézményben egyre népszerűbb az angol nyelv, egyre magasabb szintű, és ezáltal egyre sikeresebb az angol- és németnyelv-oktatás, ennek eredményeként egyre többen tesznek sikeres nyelvvizsgát. Diákjai közül kiemelkedő Gál Andrea teljesítménye, aki az elmúlt évben országos tanulmányi versenyen is részt vett.

„A gyerekekkel meg kell találni a megfelelő hangot – vélekedik Erdősné Kerekes Kornélia. – A túl nagy szigor nem eredményes, ha szeretnek engem mint embert, akkor a tantárgyamat is fogják kedvelni. Fel kell keltenünk a tanulók érdeklődését, ebben a zene és a filmek is segítenek. A gyerekek mindig igénylik a közös programokat, és ha az ember lelkében fiatalos marad, akkor jobban elfogadják.”

Erdős József földrajz–testnevelés szakos tanárral 1982-ben kötött házasságot, lányuk Kata 1988-ban született. Ő az idén végez az edelényi Izsó Miklós Gimnáziumban, ahol nagyon jó tanuló, és a jogi pályára készül.

Erdősné Kerekes Kornélia szabad idejében mindenekelőtt utazni szeret, az északi országok kivételével már egész Európát bejárta. Még mindig London a kedvenc városa, ahol már kilencedik alkalommal járt, és annak is örül, hogy egyszer már eljutott Skócia csodálatos tájaira is. Szeret főzni, különösen kedveli az olaszos – zöldséges, tésztás – ételeket. Régebben kézimunkázott (kötött, hímzett) is, ám erre egyre kevesebb ideje jut, miként sajnálatos módon az olvasásra is. A mai napig nagyon szeret tanítani, hivatását soha nem érezte tehernek. A „földtől elrugaszkodott” nagy tervei nincsenek, a pedagóguspályán, ahol tanárként elfogadottnak érzi magát, reális célokat maga elé tűzve szeretne tovább tevékenykedni, hiszen mindig kell lennie egy kisebb-nagyobb célnak, ami inspirálja az embert.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése