Orosz Péter

Ügyvezető igazgató,

Edelény

baz_05_62_orosz_peter_1.jpgEdelény határában, az elhagyatott bányatelepen építették fel a Neptunecht Kft. minden igényt kielégítő, modern betonelemgyárát, ahol üzemcsarnokok és lakások elemei készülnek. A német Knecht csoportba tartozó cég igény szerint szállítja és össze is állítja az épületeket. Az új vállalkozás motorja egy fiatal, energikus menedzser, Orosz Péter.

Pedig nem cégvezetőnek készült, amit az is jelez, hogy matematika–fizika szakos tanárként végzett Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán és Ózdon a József Attila Gimnáziumban és Egészségügyi Szakközépiskolában kezdett el dolgozni pedagógusként. Itt szembesült a mondás igazával, a pedagógus a nemzet napszámosa.

„Rájöttem, hogy tanári fizetésből nem lehet eltartani a családot” – emlékezett vissza az irányváltás mozgatórugójára Orosz Péter.

Munka mellett elvégezte a mérlegképes könyvelőit, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán közgazdász végzettséget szerzett. A papírok birtokában egyből szakmát módosított, s a kazincbarcikai központú ÉRV Rt.-nél a szamárlétrát végig járva értékesítési igazgatóságig jutott. A tanulást nem hagyta abba, a Samling bonyolításában REFA nemzetközi kontrolling menedzseri végzettséget szerzett. Itt felismerték tehetségét, s a PGM-re már a németek iskolázták be, ahol projektmenedzsment szakértő lett. Másodállásban jelenleg is oktatóként dolgozik a Samlingnak.

A tanultakat rövidesen a gyakorlatban is kamatoztathatta: pályázati úton a Neptunecht élére került. A német–magyar érdekeltségű társaság 900 millió forint értékű betonelemgyárának a beruházás előkészítése, a lebonyolítás szervezése, az üzemszervezés és a működés beindítása nem kis szakmai kihívást jelentett, de sikerrel vette az akadályt. Érdemes tudni, hogy a Knecht cégcsoport a negyedik legnagyobb betonelemgyártó Németországban. A csoport hat üzeme található az anyaországban, további egy-egy Ausztriában és Svájcban, s az első német nyelvterületen kívüli vállalkozásuk az edelényi üzem.

Mint Orosz Péter ügyvezető igazgatótól megtudtuk, kétféle terméket állítanak elő, az egyikbe az ipari létesítmények tartószerkezetei tartoznak (pillérek, távtartók, szendvicsfalak, masszív falak), a másikba pedig a lakossági felhasználás, Liapor és Knecht technológiával gyártott házszerkezetek, amelyek összeszerelése, a ház szerkezeti építése a pincétől a tetőig csupán 3-4 nap alatt kivitelezhető. Komplett szolgáltatásra törekednek, vagyis nem csupán legyártják a betonelemeket, hanem igény esetén le is szállítják, sőt össze is szerelik, kulcsra készen adják át a megrendelőnek. Az alkalmazott anyagoknak és technológiának köszönhetően a falaknak jó a hő-, hang- és vízszigetelése. Nem igényel további felületkezelést, hanem egyből festhető, tapétázható, valamint a korábbi betonépületekkel ellentétben nem kell rá külön hőszigetelő réteget sem felvinni. Ezeknek köszönhetően a megrendelő jelentős összeget spórolhat meg.

Ugyancsak jelentős könnyebbséget jelent, hogy a dokumentáció alapján a falba – védőcsővel – előre beépítik a közműveket, tehát nem kell véséssel, fúrással, faragással tölteni az időt, költeni a pénzt. A betonelemekből nem csak egyedi, hanem sorházak is építhetők. Ezek ismeretében nem csoda, ha a minőségről, igényességről híres német piacon is ezzel a módszerrel készül a házak többsége.

Mit is jelent a megye számára megtelepedésük? Először is munkahelyeket teremtettek, beszállítási lehetőséget biztosítanak az itteni cégeknek a nyersanyagok területén, partnerségre törekednek Edelényben és környékén különböző célok megvalósítása érdekében, a lakosságnak, ipari felhasználóknak különböző betontermékeket kínálnak. A már említett készház- és csarnokrendszereken túl például villanyoszlopokat. A telephelyen rendelkezésre álló sóderból is vásárolhatnak, akár a téli síktalanításhoz is.

A Liapor égetett agyaggolyókat a betonelemekbe építésen túl ugyancsak sok célra lehet még használni, például virágföld helyett vagy jószág alá alomnak, a padló alá beépítve szabályozza a lakás páratartalmát, nem szívja fel a vizet, ami ár- és belvízveszélyes helyeken igencsak előnyös.

Kettős ügyvezetés intézi a cég ügyeit, a német cégvezető a gyártási technológiát irányítja, ami garancia a minden igénynek megfelelő minőségre. A kontrolling is hozzá tartozik. A magyar vezetőtársához a kereskedelem és a gazdálkodás tartozik. Rugalmasak az árképzésben, előre szabott helyett az igényekhez igazodó projektárakkal kalkulálnak. A magyar piac mellett határon túl, Közép- és Kelet-Európában is szeretnének megjelenni a termékeikkel.

A magánéletéről annyit árult el Orosz Péter, hogy ezerkilencszázkilencvenötben házasodott, Miskolcon élnek, felesége tanárnő, öt és fél éves kislányuk nagycsoportos ovis. Kedvenc hobbija az informatika és a sportlövészet légpuskával, kispuskával. Néha a sakkasztalhoz is leül.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése