Molnár Zoltán

Az ALUFIX’ SZEFÉM Kft. ügyvezető igazgatója,

Szendrő

baz_03_174_molnar_zoltan.jpgSzendrő, szelíd lankák, erdős dombok között megbúvó bűbájos kicsi település, amely hazánk legészakibb városi rangot kapott települése. Bárhonnan érkezünk a városba, a várhegy tűnik először a szemünk elé. A várat már romjaiban sem látja az erre utazó, mert a kuruc idők után lesöpörte a császári bosszú, a többit elvégezte az idő.

Ennek a városnak a külterületén helyezkedik el az ALUFIX’ SZEFÉM Kft., Szendrői Fémipari Kft., tíz hektáron. Kétszázharminc dolgozójával nemcsak a település, hanem a környező terület legjelentősebb vállalata. Ennek a független jogú és elszámolású vállalatnak az ügyvezető igazgatója 1995 nyarától Molnár Zoltán.

Perkupán született 1954. szeptember 11-én. Nős, három gyermeke van. A legidősebb lánya kertész üzemmérnök, a középső fia harmadéves a közgazdasági főiskolán, a legkisebb fiú 13 éves. Molnár Zoltán Miskolcon végzett gépipari technikumban 1973-ban. Első munkahelye az akkor még Lenin Kohászati Műveknél volt.

A katonaság után 1976-ban megnősült, és feleségével együtt Perkupán telepedtek le, ingázók lettek, mint abban az időben sokan mások. Ötvenkét km-ről jártak be mind a ketten dolgozni Miskolcra. Hamarosan jött az első baba és a helyzet megoldást követelt. Miskolcon vagy Diósgyőrben egy szűkös albérlet szóba sem jöhetett. Más lehetőséget nem láttak, mint lakóhelyükhöz közelebb keresni a megélhetés lehetőségét, a boldogulást, és megteremteni egy megfelelő egzisztenciát. Így helyezkedett el Szendrőben a mostani vállalat elődjénél, az alumíniumáru-gyárban mint szerszámkészítő lakatos.

Ekkor még meg sem álmodta, hogy egyszer igazgatni fogja a vállalatot. De minden közlegény a tarsolyában hordja a marsallbotot. A több szakmai versenyt nyert kiváló fiatal dolgozóra felfigyelt az akkori vállalatvezetés, és ösztöndíjat ajánlottak a továbbtanulásra. A kecskeméti műszaki főiskola elvégzése után 1989-ben igazgatóhelyettes, majd egy évvel később igazgatója a vállalatnak.

Nehéz idők következtek a rendszerváltás utáni években, 1992-ben lemondásra kényszerült és munkanélküli lett, mint annyian az országban. Két iskoláskorú és egy óvodáskorú gyermek eltartása komoly feladat elé állította az akkor már saját házában lakó Molnár Zoltánt. Időközben a vállalat gazdálkodása teljesen összeomlott. Az új tulajdonosok, az Alumíniumáru-gyár Rt. vezérigazgatója és gazdasági igazgatója 1995 nyarán visszahívta, ami nagy elégtételt jelentett az ambiciózus fiatalembernek. Poraiból kellett életre keltenie a csőd szélén álló vállalatot.

A teljesen független elszámolású vállalat irányításában abszolút bizalmat és szabad kezet kapott a tulajdonosoktól. Nehéz munkával, a munkatársak támogatásával sikert ért el, hiszen 2000-ben 230 fővel már 510 milliós termelési értéket produkált.

Jelenleg minden remény megvan rá, hogy elérjék a betervezett 600 milliós értéket. Termékeik eljutnak Romániába és Nyugat-Európa számos országába. Svédország, Finnország, Franciaország, Németország, Svájc, Ausztria, de közvetve más országok piacain is ott vannak. Piackutatás folyik a keleti régiókon kívül az Egyesült Államokban, ezen belül Kaliforniában is. Termékeik közül legbüszkébb az elpárologtató tornyokra, de a buszokhoz szállított termék, a „légrugó” alkatrész pontossága ugyanolyan fontos, mint a többi 45–50 fajta termék.

A munkából fakadó öröm, boldogság, ha partnereik megelégedéssel, kritika nélkül fogadják a termékeiket. A közepes és hosszú távú szerződéseiknek igyekeznek maximálisan eleget tenni, ami nem könnyű feladat. A présüzem gépei közül a legfiatalabbak 18– 20 évesek, és ezekkel az elhasználódott, kopott gépekkel nehezen lehet lépést tartani a mai gazdasági versenyben, de Molnár Zoltán reméli, hogy a nem is olyan távoli jövőben folyamatosan ki tudják cserélni az öreg gépeiket a legmodernebb számítógép-vezérlésűekre, mert a talpon maradás ezt mindenképpen megköveteli. Ugyanúgy, mint a vállalat másik részlegében, ahol a párologtató tornyokat és sok más egyéb terméket gyártanak.

Hangjából kicseng a büszkeség, amikor a nemrég üzembe helyezett horganyzó üzemet mutatja be. Az automata merítő gépsort a 72 tonna horgannyal tele kádat, amit számítógép vezérléssel tartanak állandóan folyékony állapotban. A döntések meghozatalánál nem a népszerűségszerzés az elsődleges szempont. Azt mindenkor feláldozza, ha közvetve vagy közvetlenül a vállalat érdekeit kell figyelembe venni. A jövő mindenképpen a fejlesztésben van, és ehhez elengedhetetlen a nyelvtanulás. A német mellé még az angol, amire feltétlenül szüksége van, hogy állandóan figyelemmel tudja kísérni üzleti partnereik országainak gazdaságát, gazdasági stabilitását.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése