Szaniszló János

Polgármester,

Szendrő

baz 7 Szaniszló János.jpgCsaládunk több generáción keresztül az iparhoz és a mezőgazdasághoz kötődött. Apai nagybátyám a szomszédos Szuhogyon főagronómusaként dolgozott a tsz-ben, a nyári szünetekben sokszor elkísértem a határba. Nagyszüleim a szendrői szövetkezetben fogatosként és állattenyésztőként dolgoztak, és mindez meghatározta korai pályaválasztásomat, pedig édesanyám tanárembernek szánt – vallja magáról Szaniszló János agrármérnök, Szendrő 2006-ban megválasztott polgármestere.

Miskolcon születtem 1961. szeptember 7-én szüleim első gyermekeként. Tősgyökeres szendrői család vagyunk mind anyai, mind apai ágon. Édesapám 70 éves, a Borsodi Szénbányák nyugdíjasa. Édesanyám sajnos már 16 éve elhunyt, nagyon korán, 50 éves korában. Húgom pedagógusként dolgozik, családjával Szendrőben élnek. A putnoki Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségiztem, és ott kezdtem el aktívan kézilabdázni. Közösségi emberként a kollégiumi diáktanács elnöke lettem, majd 1979-ben felvettek a Szarvasi Mezőgazdasági Főiskola növénytermesztő üzemmérnöki szakára. A következő három év életem egyik legmeghatározóbb időszaka volt, máig tartó igaz barátságokat kötöttünk egy hatfős baráti társasággal. A diákbizottság és a kari tanács diáktagja lettem, és folytattam a kézilabdázást, amit a főiskola elvégzése után fejeztem be.

Akkoriban komoly szakemberhiány volt Borsodban, ezért ösztöndíjjal támogatták, hogy diplomásként visszajöjjünk a megyébe. Kitűnő eredménnyel államvizsgáztam 1982-ben, majd gyakornok lettem a szalonnai Tókörnyéke Termelőszövetkezetben, ahol a nagybátyám volt az elnök, és már túl voltak egy szanáláson. A katonaság után folytatódott a gyakornoki év, majd beosztott agronómus, ágazatvezető és végül főágazatvezető lettem. 1987-ben megszereztem a növényvédelmi szakmérnöki diplomát, 1991-ben pedig a szendrői szövetkezet főagronómusa lettem. Ekkor már folyt az agrárium tudatos szétverése, így gyerekkori álmom – miszerint egyszer tsz-elnök leszek–, eljött ugyan 1992-ben, de kemény, embert próbáló időket hozott. A nagy szendrői tsz-ből kivált kisebb szövetkezetbe választottak 1992-ben elnöknek, ezt a posztot a mai napig betöltöm, vagyis sikerült talpon maradnunk. Szövetkezeti vezetői munkám mellett 1995-től az agrárkereskedelem területén dolgoztam a 2006-os önkormányzati választásokig. Két nagy, országos gabonakereskedelmi vállalkozás régióvezetője voltam, az EU-s csatlakozás után még szlovákiai és romániai területek is hozzám tartoztak. A két munkakör betöltése igen kemény feladatot jelentett, bár jól kiegészítette egymást. A sokszor napi 400–500 km autózás, üzleti tárgyalások után jó volt esténként a határt járni, bár ez napi 12–14 óra munkát jelentett.

Aztán öt-hat évvel ezelőtt ismét valami újat akartam, mert érdekeltek a helyi történések. Ismerőseim biztatására 2002-ben elindultam Szendrőben az önkormányzati választásokon mint polgármesterjelölt. Akkor alulmaradtam, 2006-ban azonban már sikerült nyernem, és a város rendszerváltás utáni második polgármestere lettem. A munka itt sem könnyű, de az új kihívás, új feladat mindig inspirál. Nincs könnyű helyzetben a térség, de ha nem állunk a dolgok élére, végképp eltávolodunk a felzárkózás lehetőségétől. A helyi választók bizalmának elnyerése után 2006 novemberében az Edelényi Kistérségi Társulás elnökének is megválasztottak, így a térség 46 településének érdekérvényesítésében kaptam szerepet. Ez nagy felelősséggel járó pozíció, mert ezekben az időkben dől el egy-egy kistérség 30–40 elkövetkezendő évének fejlődési iránya. Egyéni vagy településenkénti érdekek helyett a közös fejlesztéseket, együttműködést preferálja az unió, ezáltal lehet forrásokhoz jutni.

Eddigi pályafutásom eredményei soha nem valósultak volna meg megfelelő családi támogatás nélkül. A szülői házból hozott muníciót gyarapította a házasságom utáni családi háttér. Feleségemmel, Fóris Zsuzsannával 1984-ben ismerkedtem meg, és 1986-ban házasodtunk össze. Óvónői hivatását gyermekeink születéséig gyakorolta, két fiunk, Richárd és Máté jelenleg még tanulmányaikat folytatják. Máté a Miskolci Egyetemen első éves, Richárd pedig az edelényi gimnáziumban ez évben érettségizik. Anna lányunk 12 éves, a helyi általános iskola ötödik osztályába jár. Feleségem jelenleg a helyi Szociális Szolgáltató Központban családsegítőként dolgozik és közben második diplomája megszerzésén fáradozik. Még fiatal házasként, 1998-ban építettük fel családi házunkat Szendrőben, ahol jelenleg is élünk. Az elkövetkező években Szendrőből egy térségi szolgáltató kisvárost kell létrehoznunk, ami mind a helybéliek, mind pedig a térség lakosságának nagyon fontos. Mivel a választók „bölcsek” voltak, így most konstruktív, jó szellemű képviselő-testülettel dolgozom együtt. A hivatal apparátusa alkalmas feladatának ellátására, mint ahogy a különböző intézményeinkben is jól képzett dolgozók végzik a mindennapi munkát.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

***

Szaniszló Jánost 2006 után 2010-ben is megválasztották az Edelényi Kistérségi Társulás elnökének. Azt mondja, a 8 éves ciklus kidolgozott tervei időarányosan megvalósultak. Szendrő is komoly változásokon ment át az elmúlt időszakban. Az öt év alatt a beadott 47 pályázatból 36-ot megnyertek, ami több milliárd forintot jelent. A teljes intézményrendszer – polgármesteri hivatal, iskola, közművelődési központ, orvosi rendelő, szociális foglalkoztató – megújult, a belterületi utak 80 százalékát kijavították és nyertek pénzt öt foglalkoztatási projektre is. Több helyen kiváltották a drága gázfűtést, átálltak a faaprítékos tüzelésre. A 2010-es Bódva árvíz komoly károkat okozott a városban, ezért új hidat kellett építeni, aminek szomszédságában kialakítottak egy emlékparkot. Ezekhez a beruházásokhoz kapcsolódik az uszoda, a sporttelep és a ravatalozó felújítása.

Új feladatként kormányablakot kap Szendrő, aminek a szervezése zajlik. A családban is történtek változások: Máté a családi vállalkozást vezeti, Richárd a városi műszaki szervezet vezető-helyettese, Anna pedig még tanul. Felesége Szendrőládon a szociális szolgáltató központban dolgozik.

2013. január 1-től határozatlan időre szóló megbízással Szaniszló Jánost kinevezték a Kazincbarcikai Járási Hivatal Hivatal vezetőjének. A beosztás összeférhetetlen minden választott önkormányzati tisztséggel, így a polgármesteri és a kistérségi elnöki hivataláról lemondott. A  barcikai járás a megye második legnagyobb járása 72 000 lakossal és 22 településsel. A hivatal 102 főt alkalmaz, szakigazgatási szervezetként hozzájuk tartozik a Munkaügyi Központ Kazincbarcikai Kirendeltsége is. Felettes szervük a Megyei Kormányhivatal.

(Kiegészítve: 2013. január 31-én.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése