Fülöp  József

Polgármester

Bódvaszilas

szszb 30 ki Fülöp József.JPGA trianoni országcsonkítás után nyílt néhány új lehetőség Bódvaszilas számára, hogy súlyponti településsé váljon. Megkapta a vásárjogot és 1920-tól járási, majd később tanácsi székhely is volt. 2013. január 1-jétől ismét térségbeli rangjának megfelelő szerepkört kapott az 1100 lelkes község, hiszen 10 település közös önkormányzati hivatalát ők működtetik.

Minden második hónap harmadik keddje az országos állat- és kirakodó vásárok napja Bódvaszilason, ahová olyankor hatalmas tömeg utazik. Nagyon sok érdeklődő és vásárló Szlovákiából érkezik, kihasználva a határ közelségét.

Az Aggteleki Karszt települését 2010-től irányítja Fülöp József. A polgármester korábban 23 évig tanított a helyi általános iskolában. Névjegyét letette az oktatásban, hiszen tanítványai közül többen eljutottak területi és megyei tanulmányi versenyekre, egyik diákja pedig az országos történelmi verseny döntőjébe került.

 A helyi iskola elvégzése után Miskolcon az I.-es számú Ipari Szakközépiskolában érettségizett, majd a MÁV gépállomáson dolgozott. Aztán úgy döntött, autószerelőből pedagógus lesz, így került 1987-ben képesítés nélküli tanárként a Bódvaszilasi Általános Iskolába. Hamarosan ő készítette fel a diákokat az iskolai rendezvényekre, és neki jutott 1990-ben az első október 23-i műsor megszervezése is. Ehhez sikerült beszereznie az 1956 sajtója című cikkgyűjteményt. Közben felsőfokú tanulmányokba kezdett és 1991-ben Egerben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán magyar és történelem szakon diplomázott. Ezt követte Miskolcon a Római Katolikus Egyházmegyei Teológiai Tanfolyam, így lett 1994-től hitoktató is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara következett 2004-től, ahol közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett. Sokoldalú tevékenysége miatt úgy érezte, megbecsült tagja a községnek és az addig végzett munkájánál is többre képes. Így indult el a 2010-es választáson  polgármesterjelöltként. A választás napjára nagyon sok egykori tanítványa érkezett haza a községbe, hogy leadhassa rá a voksát.

Bevallja, nem tudta, mi vár rá a polgármesteri hivatalban, de hamarosan átlátta, nem lesz egy sétagalopp az első időszak. A választások előtt néhány nappal adták át korszerűsítés és bővítés után az iskolát, ám a 127 milliós pályázatot menet közben többször módosították. Lényeg, hogy 40 millió forint hitelt kellett felvenni ahhoz, hogy a pályázati feltételek teljesüljenek, de az elszámolást így is csak 2011-ben tudták elkészíteni. Hasonló örökség volt a hivatal akadálymentesítése és felújítása is. Nem értette, miért kell önerőből elkezdeni olyan beruházást, amire pályázati pénzek állnak rendelkezésre. Hozzá is nyúlt a már megnyert pályázathoz, és így mintegy hétmillió forintja megmaradt a községnek. A legnagyobb beruházás a szennyvízcsatorna pályázat volt, amit 2010-ben elnyertek, de a NORDA-val még nem volt aláírt szerződés. Jöttek a hiánypótlások, de 2014-re sikerült kiépíteni a hétkilométeres rendszert és már a próbaüzem zajlik.

Közben igyekezett választási ígéreteit valóra váltani. A futballpálya melletti ingatlanokon az átpattanó labdák miatt sokszor letaposták a kerteket, ezért körbekeríttette a pályát. Sok idős ember él a községben, akik már nem tudják megművelni kertjüket, ezért 2012-ben pályázaton nyertek egy kistraktort, ellátva minden felszereléssel, amelyet az önkormányzat által megállapított órabérért bérelni lehet.  A sportöltözőre új tető került, így a megyei bajnokságban szereplő futballisták jobb körülmények között készülhetnek a soron következő mérkőzésükre.

Belügyminiszteri pályázatból volt lehetőség katasztrófavédelmi őrs létrehozására is, aminek az elnyerése 18 munkahelyet jelent Bódvaszilason.

Tanáremberként sokat dolgozott azon, hogy újra életet leheljenek a helyi kultúrházba. Egyik régi kollégáját kérte fel a munkára, és azóta sok rendezvényt szerveznek a művelődési házban, de a művelődésszervező intézi a kastély ügyeit is. Utóbbiban szállást és étkezést tudnak biztosítani a látogatóknak. A polgármester örül annak, hogy nő a turistaforgalmuk, egyre többen kíváncsiak a környék cseppkőbarlangjaira és a felszíni látnivalókra.

Fülöp József kétszer módosított pályát, de egyiket sem bánta meg. Szerette tanári hivatását, de úgy érzi, jelenlegi pozíciójában még többet tud tenni Bódvaszilasért.

Felesége, Fülöpné Mihalik Mónika angol szakos nyelvtanárként tanít a helyi iskolában. Két gyermekük közül Áron a Miskolci Egyetem első évfolyamos gépészmérnök hallgatója, Antónia pedig a Herman Ottó Gimnázium spanyol kéttannyelvű osztályának 11. évfolyamos tanulója.

 Fülöp József jövőbeni céljai Bódvaszilas élhetőbbé tételéről szólnak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése