Molnár József

Polgármester,

Ziliz

baz 4 Molnár József b4.jpgAhhoz, hogy valaki szülőhelyétől távol, egy idegen településen is érvényesülni tudjon, el kell fogadtatni magát környezetével. Ha pedig a kontaktus megteremtődik, akkor akár a legmagasabb elöljárói szintre is fel lehet jutni, amit jól bizonyít Ziliz polgármesterének az esete.

Molnár József Ózdon született 1954. augusztus 7-én. Az akkoriban rohamos léptekkel fejlődő kohászváros nagyon jó perspektívákat kínált lakóinak, és ezért egyre többen döntöttek a lakásépítés, a végleges letelepedés mellett. A Molnár szülők is úgy gondolták, hogy a város hosszú távon biztosít kenyeret családjuk számára, ezért a 60-as években a Kistó nevű városrészben családi házat építettek. Ez közel volt a Sajóvárkonyi Általános Iskolához, így az alapfokú tanulmányokat ebben az intézményben végezte. Az akkori „igazi pedagógusok” még feladatuknak tekintették, hogy a gyerekeket becsületre és emberségre neveljék. Ha kellett, akár szigorúan, kemény kézzel adták a diák tudomására, ők hogyan képzelik el a rendet. A fegyelmet és kitartást így egész életre megtanították, aminek később sok haszna volt.

Ezerkilencszázhatvannyolc őszétől három éven keresztül az ózdi Gábor Áron Ipari Szakmunkásképző Intézet könnyű- és nehéz-vasszerkezeti lakatos osztályában tanult, a gyakorlati időt pedig Farkaslyukon, a Borsodi Szénbányáknál töltötte. Mint minden egészséges fiatal, ő sem kerülhette el a sorkatonai szolgálatot, Budapesten töltötte le a két évet.

Közben megismerkedett Rémiás Ágnessel, a Zilizen élő lánnyal, amely esemény a későbbikre meghatározta életét. Hamarosan megtudta, hogy Ziliz Boldvával, Borsodszirákkal és Nyomárral határos kis település, amely egy gyönyörű völgyben fekszik. Így aztán úgy határozott, hogy lakóhelyet változtat. Ózdról véglegesen 1976-os házasságkötése után került el, de egykori gyermekkori barátai mai napig hiányoznak.

Hamarosan, ezerkilencszázhetvenhétben, megszületett első fiúgyermekük, Krisztián, akit később 1980-ban Roland követett. A mindennapi munka mellett gyarapította tudását, a szakmunkás bizonyítvány után középiskolai érettségit, majd általános gépész végzettséget szerzett. Ezeket a tanulmányokat nagymértékben tudja jelenlegi munkahelyén, a BorsodChem Rt. Kompaund Gyárának műszaki vezetésében, üzemmechanikus beosztásban hasznosítani.

Felesége a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetben dolgozik Borsodszirákon mint kirendeltség-vezető. Időközben mindkét fiuk családot alapított és megszülettek az unokák is. Krisztináéknál Kristóf és Máté, Rolandéknál pedig Melánia és Benedek gondoskodik arról, hogy a nagyszülőknek mindig legyen megfelelő elfoglaltságuk.

A Molnár házaspár mindennek ellenére évente megszervezi saját kikapcsolódását is. Magyarország szinte minden nagyobb kirándulóhelyét, kempingjét végiglátogatták már. Nyaranta a jól bevált sátras elhelyezést választják, és így mindig a korábban általuk még nem látogatott településeket keresik fel.

Ziliz község lakói nemcsak befogadták egykor Molnár Józsefet, hanem hamarosan pozíciót is kínáltak számára. Így lett tanácstag 1977-ben, és azóta folyamatosan részt vesz a település fejlesztésében.

Már a rendszerváltozás előtt elkészült Zilizben a vezetékesivóvíz-rendszer, amit elsősorban a talajba került vegyszerek miatt kellett megépíteni. A szennyeződés ugyanis veszélyeztette az ivóvízbázist. Az 1990-es választásokon bizalmat szavaztak számára a választópolgárok, így képviselőként folytatta politikusi pályafutását. Sikerült abban a ciklusban az önkormányzati utakat pormentessé tenni és korszerűsíteni a közvilágítást. 1998-ra elérte, hogy Ziliz lakónak többsége benne lássa a további fejlesztések, az előrehaladás zálogát, ezért polgármesterüknek választották.

Ezt a tevékenységet másodszor is rábízták, így már második ciklusban végzi ezt az egyáltalán nem hálás munkát. Főállása továbbra is a BorsodChemben van, tiszteletdíjas polgármesterként pedig igazgatja a község ügyeit. Az évek során Ziliz folyamatosan fejlődő településsé változott, ahol mindig történik valami új. Korszerű orvosi rendelő épült, elkészült a szennyvízcsatorna hálózat és kiépült a csillagpontos regionális kábeltévé-rendszer. El kellett végezni az óvoda tetőszerkezetének cseréjét is, ami jókora kiadást jelentett az önkormányzatnak.

A tömegtájékoztatás elősegítésére számítógép által vezérelt, kihangosítókkal ellátott kisbírórendszert készítettek. A ravatalozóhoz korábban csak nehezen lehetett eljutni, ezért korszerű utat építettek. A millenniumi emlékmű sokat javított a falu képén, a korszerű autóbusz-forduló pedig balesetmentes le- és felszállást biztosít, míg a váróhelyiségek a buszra várókat védik az időjárás viszontagságaitól.

A 2004. évi tervek között említi a polgármester a két tantermes tornaszobás iskola megépítését, a Kossuth út járda aszfaltozását, a csapadékvízelvezető-rendszer kiépítését és egy közösségi ház építését.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése