Fóris Sándor

Polgármester,

Szuhogy

baz 6 ai Fóris Sándor.jpgSzuhogy a Rudabányai-hegység délkeleti és a Putnoki-dombság keleti peremén, a Szuhogy-patak mentén meghúzódó település. A borsodi vár tartozéka volt, okleveleink 1229-ben említik először Zymhud néven, ami valószínűleg személynévből ered. 1332-ben már állt a temploma, és a falu nevét Zemhed, Semhod, Zemchad alakban írták. A XIV. század elején határában épült fel Csorbakő vára, amely a Perényi család birtokában állt. A XVI-XVII. században a Herencsényi család birtokolta, majd heves birtokviták helyszíne is lett a XVIII. században. A XIX. század utolsó harmadától lakói számára elsősorban a Rudabányán lévő vasércbánya nyújtott megélhetési lehetőséget. A település, bár 1950-ben önállóan alakított tanácsot, Szendrő társközsége lett, és csak az 1989-es rendszerváltás után vált ismét önálló településsé.

Nem szokványos életutat járt be Fóris Sándor, aki 2002-ben lett a település mindennapjainak irányítója. Tősgyökeres szuhogyi család második gyermekeként 1949. március 29-én látta meg a napvilágot Szuhogyon. Édesapja bányász volt, édesanyja, aki később sokat betegeskedett, elsősorban az öt gyermek nevelésével foglalatoskodott. Lajos bátyja bányász volt, János és Magdolna rokkantnyugdíjasok, és a legkisebb Irma is Szuhogyon él családjával.

Igen hamar, már 9-10 éves korában belekóstolt a kétkezi munkába, így a játék helyett gyakran az aratás, a betakarítás munkálatai jelentették számára a legfontosabb időtöltést. Az általános iskolában a legjobbak közé tartozott, kivette részét a közösségi munkából, az iskolai ünnepségek rendszeres közreműködője volt versek előadójaként. Középiskolai tanulmányait az ózdi József Attila Gimnáziumban folytatta, ahol nagyon szép diákéveket tölthetett kollégistaként. Érettségi után a debreceni Agrártudományi Egyetemre jelentkezett, a jelentős túljelentkezés következményeként sikertelenül. Ezért felnőttéletét képesítés nélküli pedagógusként kezdte Zubogyon, majd hamarosan bevonult, hogy majdan őrmesterként szerelhessen le.

1971-ben az Országos Mentőszolgálat mentőápolója lett, az ehhez szükséges szakképesítést 1973-ban szerezte meg. Közben folyamatosan továbbképezte magát: 1978-ban leérettségizett a közgazdasági szakközépiskolában, majd ugyanebben az évben jelentkezett az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karára, ahol 1982-ben szerzett mentőtiszti szakképesítést.

Sikeres szakmai munkája eredményeként 1990-ben nevezték ki Kazincbarcikán a Mentőállomás vezetőjévé, ahol a régió (ide csatolták Izsófalvát, Edelényt és Sajószentpétert) irányításával bízták meg. 2002-ben választották meg Szuhogy polgármesterévé, ami mint később kiderült, nehéz örökség átvételét jelentette. Több mint tízmilliós összegű kifizetetlen számlákat örökölt, és az önkormányzat első ülésén a csődeljárás megindítását fontolgatta.

Az első két évben polgármesterként főleg azzal foglalkozott, hogy az előző időszak dolgait rendbe tegye. 2005-ben már sikerült egy pályázatot nyerniük útfelújításra, majd következett a most is zajló iskolafelújítás és -bővítés, amelyre 52 milliót kaptak. Ugyancsak zajlik a könyvtár és az ifjúsági klub felújítása, az eszközbeszerzések révén lehetőség nyílik arra, hogy a település lakói internetelérési lehetőséghez jussanak. Már készen állnak egy szociális otthon tervei, az ehhez szükséges telket már megvásárolták. Jövőre az utak és a vízelvezető csatornák rendbetétele kerül napirendre.

Fóris Sándor szerint a település irányításához mindenekelőtt rugalmasságra van szükség. Ma már elengedhetetlen a lobbitevékenység, folyamatosan alkalmazkodni kell a változó körülményekhez. Ha valaki komolyan akarja képviselni települése érdekeit, akkor azért állandóan menni és „harcolni” kell. Ma már nem elég egy jó pályázatot megírni, annak útját végig kell kísérni a megvalósulásig. A település intézményeinek működése érdekében meg kell tanulni a gazdálkodás legfontosabb szabályait is.

Fóris Sándor mentőskorában egy alapítvány kuratóriumi tagja volt, és 2001-ben mentősként kapott szakmai elismerést.

1973-ban kötött házasságot Hegedűs Mártával, aki korábban bérelszámolóként dolgozott, ma már nyugdíjas. Házasságukból két lányuk született. Anett 1974-ben, ő ma általános iskolai németnyelv-tanár, és egy vállalkozásnál dolgozó férjével Szendrőn él, Ákos fiuk nyolcéves. A hat évvel fiatalabb Rita egy szolgáltató kht. ügyvezető igazgatója Edelényben, az ő férje is egy vállalkozásnál dolgozik.

Fóris Sándornak polgármesterként lényegesen kevesebb a szabad ideje, amit olvasással, rejtvényfejtéssel és elsősorban az unokájával tölt.

Bár valójában állatorvos szeretett volna lenni, eddigi életútjával elégedett. A jövőben elsősorban szülőfaluja boldogulását szeretné szolgálni, úgy, hogy közben közelebb hozza egymáshoz az itt lakókat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)


***

Fóris Sándor harmadszor is bizalmat kapott 2010-ben Szuhogy választópolgáraitól, így továbbviheti a 2002-ben megkezdett faluépítő munkát. Bár az önkormányzat pénzügyi helyzete ma sem rózsás, a testület gondot fordít a fejlesztésekre. Az elmúlt években három útfelújítást hajtottak végre, a Dózsa és Petőfi út aszfalt burkolatot kapott, utóbbin pedig híd is épült. Nyertes pályázatból hat és félmillióért kicserélték az iskola nyílászáróit. Az oktatási intézményben mintegy 110 gyerek tanul, a fenntartása viszont az alulfinanszírozás miatt a polgármester fogalmazása szerint felér egy pénzügyi öngyilkossággal.

2010-ben a hősi emlékműnél 11 millió forintból megépült az új faluközpont, ami sokat javít a község arculatán. Abban az évben a sok eső miatt leszakadt a temetőoldal, amit 15 milliós vis maior keretből tudtak helyreállítani.

Egy civil szervezet Integrált Közösségi Szolgáltató Tér építését kezdte el 50 milliós utófinanszírozott pályázatból. A közelmúltban pályázatot nyújtottak be a Start munkaprogram keretében orvosi rendelő és csecsemőgondozó felújítására és a hivatal nyílászáróinak cseréjére, amelyek kivitelezése áthúzódik a jövő évre.

(Kiegészítve 2012. október 24-én.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése