Dankó Mihály

Elnök-vezérigazgató,

Edelény

baz_03_64_danko_mihaly.jpgA Boldva Coop Kereskedelmi Részvénytársaságot politikai és gazdasági indíttatás révén 1999-ben az Edelényi ÁFÉSZ alakította meg, hogy jobban megfeleljenek a mai gazdasági követelményeknek. Tulajdonképpen új típusú szövetkezeti modell ez, amelyben az rt. alapítása jelenti a kereskedelmi – gazdasági tevékenységet, a szövetkezet pedig a tevékenység társadalmi hátterét biztosítja, továbbá a vagyon egyben tartását is jelenti. Az rt. forgalma évről évre növekszik, eddig minden évben nyereségesek voltak. Ebben nyilvánvalóan meghatározó szerepet játszik az elnök-vezérigazgató, Dankó Mihály, aki ’52. július 8-án született Ózdon.

Édesapja az Ózdi Kohászati Üzemekben lakatosként dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt, ma már mindketten nyugdíjasok. Az ugyancsak nyugdíjas nővére korábban a számítóközpontban dolgozott. Gyermekkora a kohászvároshoz kötődik, társaival a Lamb nevű domboldalon szánkóztak télen, ugyanott a völgyben fociztak. Siheder korukban az Arlói-tóra jártak fürödni, főleg a nyári szünetekben.

Jó tanuló volt az iskolában, inkább a reáltárgyak álltak hozzá közelebb. Középiskolai tanulmányait a Bródy Imre Szakközépiskolában folytatta, ahol főleg a szakmai tárgyakkal foglalkoztak, szabályozástechnikai műszerész szakon tanult. Jól érezte magát a tiszta fiúiskolában, jó osztályközösségük alakult ki. A középiskola négy éve alatt természetszerető osztályfőnökükkel bejárták a Bükk, a Mátra, a Zemplén legszebb tájait. 1970-ben az érettségi után első nekifutásra nem vették fel Kazincbarcikán a műszaki főiskolára.

Ma már azt mondja: „hál’ istennek!”, hisz így vett új irányt az életútja. Miskolcon a Bükkvidéki Vendéglátó-ipari Vállalat szakinstruktora lett (ma azt mondanánk: kereskedelmi előadó), a szállodák, turistaházak, üzemi konyhák, és (ekkor zajlottak Borsodban a nagy ipari beruházások) a munkásszállók fölött gyakorolt felügyeletet. Három évig dolgozott ebben a beosztásban, majd két évig a hazát szolgálta Budapesten.

Leszerelése után, a cégnél maradva, étteremvezető-helyettes lett Miskolc-Tapolcán az Egyetemvárosban, közben megszerezte második (szakirányú) érettségi oklevelét a Berzeviczy Gergely Szakközépiskolában vendéglátó szakon. Hamarosan újabb előrelépés következett, a Borsod megyei Vendéglátó-ipari Vállalatnál kereskedelmi szakterületre került, öt turistaház, két B kategóriás szálloda és a vendéglátó-ipari egységek ellenőrzése volt a feladata. 1977-ben, 25 évesen „történelmet írt a cégnél”, a megyében a legfiatalabb vezetőként megbízták a jósvafői Tengerszem Szálló igazgatói teendőinek ellátásával. Összesen 40 ember tartozott irányítása alá a nagyon exkluzív helynek számító üdülőszállodában.

Nyolc sikeres évet töltött itt, megfordultak nála az ország vezető politikusai, külföldi vendégek, híres emberek. Időközben felsőfokú szakmai képesítést is szerzett és 1982-ben, mivel a család Edelényben telepedett le, közelebb keresett munkát, a Kazincbarcikai ÁFÉSZ főosztályvezetője lett. Itt ismerte meg a szövetkezeti rendszert, sok új szakmai ismeretet tanult, elsősorban a kiskereskedelem dolgaiban mélyült el. 1991-ben egy újonnan nyílt áruház vezetőjének hívták haza, egy év múlva pedig a nyugdíjba vonuló ÁFÉSZ-elnök a tagsággal egyetértésben, őt találta alkalmas utódnak.

Edelény mellett még huszonhat településen foglalkoztak élelmiszer-, ruházati, építőanyag-kereskedelemmel, vendéglátással. Bár a külföldi tőke megjelenése a magyar kereskedelemben nagy kihívást jelentett, nehéz helyzetet teremtett az ÁFÉSZ-ek számára, eredményesen tudtak működni.

Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy Dankó Mihály eddigi tevékenységét a Szövetkezeti Érdeméremmel és a Szövetkezeti Érdemrenddel ismerték el. Még katonaként megkapta a Haza Szolgálatáért Érdemrendet. A közügyekben ma is aktív, korábban a sportkör elnökségi tagja volt, most a „Gyermekekért” Alapítvány kuratóriumi tagja. Sikereinek titkáról így vall az elnök-vezérigazgató úr:

– Mindig találtam magamnak valamilyen motivációt, ami előrevitt. Aztán minden elért kisebb-nagyobb siker újabb erőt adott a továbblépéshez. Nagyon sok továbbképzésen, tanfolyamon vettem részt, az új dolgok mindig vonzottak.

Eddigi sikereihez hozzájárul a nyugodt családi háttér is, amelyet a megértő feleség, a szintén a Boldva Coop Rt.-nél dolgozó Kiss Ágnes biztosít ezerkilencszázhetvenöt óta. Házasságukból három leány született: Tímea egy hétéves kislány és egy hároméves kisfiú édesanyja. Melinda most diplomázik Gyöngyösön a Szent István Egyetemen, gazdasági mérnöki karon. Orsolya nyolcadikos, családi hagyományként a Berzeviczybe készül, külkereskedelmi szakra.

Dankó Mihály szabadidejében szívesen vadászik, elsősorban nagyvadra, mivel a környék erre kiválóan alkalmas. Eddigi vadászsikerei között vaddisznó, szarvasbika és őz szerepel.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése