Petró Jánosné

Elnök-ügyvezető

Szendrő

szszb_31_ki_petro_janosne.jpgA pénzügyi biztonság és stabilitás megléte mellett reményteli várakozás jellemzi mostanában a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezetet. Túl a gazdasági válság éveinek nehéz időszakán 2014 decemberében felvételt nyertek a Takarékszövetkezetek Garanciaközösségébe, ám Petró Jánosné elnök-ügyvezető azt mondja: a megújult integrációban az igazi megerősödésüket, jövőjüket a szervezés alatt álló új pénzintézet fogja jelenteni, amely jelentős tőkeerő, üzleti aktivitás és hatékonyság növekedéssel jár együtt.

Elnök asszony elárulja, voltak nehezebb időszakok az 1957. március 3-án alakult Takarékszövetkezetnél, de pénzügyi stabilitásuk soha nem került veszélybe. Működési területük Szendrőre és Rudabányára, valamint 35 községre terjed ki. Öt kirendeltséget és két betétgyűjtő pénztárt üzemeltetnek, 35 fős létszámmal. A gazdasági és jogi környezet változásai, hátrányos helyzetű működési területük kihatással voltak üzletmenetükre is, főként a hitelállományra, ami mára 700 millió forintot tesz ki, szemben a 2,7 milliárdos betétállománnyal. Céljuk a hitelezési aktivitás növelése az ország talán legszegényebb térségében.

Petró Jánosné Bári Ildikó Miskolcon született 1964. március 31-én, az általános iskolát Szendrőben végezte. Miskolcon a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában 1982-ben érettségizett, majd Salgótarjánban a Pénzügyi Számviteli Főiskolán 1985-ben szerzett diplomát. Ezután Miskolcon a BEFAG-nál pénzügyi és számviteli területen szerzett gyakorlati tapasztalatot. 1986-ban férjhez ment Petró János földrajz-testnevelés szakos általános iskolai tanárhoz. Hamarosan jöttek a gyermekek, Zsófia 1987-ben született, jelenleg Budapesten köztisztviselőként dolgozik. A nyíregyházi főiskolán nemzetközi tanulmányok szakon végzett, majd második diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem igazgatási szakán. Jelenleg jogot tanul.

Ildikó 1989-ben született, ő Budapesten a Kodolányi János Főiskolán végzett közgazdászként turizmus-vendéglátás szakon, majd a Miskolci Egyetemen mesterfokú oklevelet szerzett nemzetközi gazdaság-gazdálkodás szakon. Jelenleg Szendrőben egy mezőgazdasági termeltető és feldolgozó vállalkozásnál kamatoztatja tudását.

Petróné Ildikó a szülés után – 7 évig – a gyermeknevelést választotta. 1994. május 1-én a takarékszövetkezetnél belső ellenőrként állt munkába, majd 1998. februárban belső ellenőrzési osztályvezetővé lett. Közben szakellenőri és mérlegképes könyvelői képesítést szerzett. A takarékszövetkezet Igazgatósága 2003. január 1-től kinevezte a szövetkezet ügyvezetőjévé. A következő két évben szakmai hozzáértése mellett bizonyítékát adta vezetői rátermettségének, emberi hozzáállásának is. 2005. június 1–től elnök-ügyvezetővé választotta a Küldöttgyűlés, mely bizalom 2010-ben és 2015-ben  megerősítést nyert. Tízéves vezetése alatt töretlenül fejlődött és gyarapodott a szövetkezet, a 2014. évi üzleti jelentésben már 430 millió forint saját tőke szerepel.

Hangsúlyt helyezett az informatikai fejlesztésekre, a modern banki szolgáltatások bevezetésére, hogy a vidék bankjaként is teljes körűen ki tudják szolgálni ügyfeleiket. 2007-ben Országos Takarékszövetkezeti Érdemérem kitüntetéssel, majd 2010-ben Megyei Díj kitüntetéssel ismerték el munkáját.  

Lehetőséget látott a hálózat bővítésére is, ezért 2008-ban  Szalonna községben új kirendeltséget nyitottak, ennek hozadéka több új önkormányzati és vállalkozói számlavezetés elnyerése volt.

2013-ban felújításra és bővítésre is került az 1989-ben épült szendrői központi székház.

2007-ben ünnepelték fennállásuk ötvenéves évfordulóját, melyen az egykori 154 alapító tag közül 6 főt személyesen is köszöntöttek. A bő fél évszázad alatt mindössze három elnöke volt a takarékszövetkezetnek, elődje mai napig segít a munkában.  Gazdálkodásuk során soha nem szorultak konszolidációra.

Az elmúlt 4-5 évben a jogszabályi környezet változásai visszafogták a hitelezési aktivitást, mely a jövedelmezőséget szűkíti, ezért a Takarékbank közvetítőjeként elindították új befektetési termékek, állampapírok értékesítését is.

Ildikó úgy értékel: aktív hitelezéssel, növekvő önkormányzati és vállalati számlavezetéssel biztosítható a jövedelmező gazdálkodás, a versenyképesség fokozása.

A pénzintézet vezetése teljes embert igényel, ami ugyanakkor megköveteli a kikapcsolódást is. Ildikó számára ezt elsősorban a család, a családdal együtt töltött tartalmas szabadidő, közös kirándulások, utazások jelentik. Egyik emlékezetes útjuk 2014-ben Rómába vezetett, amikor a lányok már magukkal vitték párjukat is és így hatan nézték végig a pápa szentté avatási ünnepséget.

Petró tanár úr hivatásából adódóan az egész családot „megfertőzte” a sport, a sportolás szeretetével, művelésével, így Ildikó is rendszeresen fut, tornázik szabadidejében.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése