Petró Jánosné

Elnök-ügyvezető

Szendrő

szszb_31_ki_petro_janosne.jpgA pénzügyi biztonság és stabilitás megléte mellett reményteli várakozás jellemzi mostanában a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezetet. Túl a gazdasági válság éveinek nehéz időszakán 2014 decemberében felvételt nyertek a Takarékszövetkezetek Garanciaközösségébe, ám Petró Jánosné elnök-ügyvezető azt mondja: a megújult integrációban az igazi megerősödésüket, jövőjüket a szervezés alatt álló új pénzintézet fogja jelenteni, amely jelentős tőkeerő, üzleti aktivitás és hatékonyság növekedéssel jár együtt.

Elnök asszony elárulja, voltak nehezebb időszakok az 1957. március 3-án alakult Takarékszövetkezetnél, de pénzügyi stabilitásuk soha nem került veszélybe. Működési területük Szendrőre és Rudabányára, valamint 35 községre terjed ki. Öt kirendeltséget és két betétgyűjtő pénztárt üzemeltetnek, 35 fős létszámmal. A gazdasági és jogi környezet változásai, hátrányos helyzetű működési területük kihatással voltak üzletmenetükre is, főként a hitelállományra, ami mára 700 millió forintot tesz ki, szemben a 2,7 milliárdos betétállománnyal. Céljuk a hitelezési aktivitás növelése az ország talán legszegényebb térségében.

Petró Jánosné Bári Ildikó Miskolcon született 1964. március 31-én, az általános iskolát Szendrőben végezte. Miskolcon a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában 1982-ben érettségizett, majd Salgótarjánban a Pénzügyi Számviteli Főiskolán 1985-ben szerzett diplomát. Ezután Miskolcon a BEFAG-nál pénzügyi és számviteli területen szerzett gyakorlati tapasztalatot. 1986-ban férjhez ment Petró János földrajz-testnevelés szakos általános iskolai tanárhoz. Hamarosan jöttek a gyermekek, Zsófia 1987-ben született, jelenleg Budapesten köztisztviselőként dolgozik. A nyíregyházi főiskolán nemzetközi tanulmányok szakon végzett, majd második diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem igazgatási szakán. Jelenleg jogot tanul.

Ildikó 1989-ben született, ő Budapesten a Kodolányi János Főiskolán végzett közgazdászként turizmus-vendéglátás szakon, majd a Miskolci Egyetemen mesterfokú oklevelet szerzett nemzetközi gazdaság-gazdálkodás szakon. Jelenleg Szendrőben egy mezőgazdasági termeltető és feldolgozó vállalkozásnál kamatoztatja tudását.

Petróné Ildikó a szülés után – 7 évig – a gyermeknevelést választotta. 1994. május 1-én a takarékszövetkezetnél belső ellenőrként állt munkába, majd 1998. februárban belső ellenőrzési osztályvezetővé lett. Közben szakellenőri és mérlegképes könyvelői képesítést szerzett. A takarékszövetkezet Igazgatósága 2003. január 1-től kinevezte a szövetkezet ügyvezetőjévé. A következő két évben szakmai hozzáértése mellett bizonyítékát adta vezetői rátermettségének, emberi hozzáállásának is. 2005. június 1–től elnök-ügyvezetővé választotta a Küldöttgyűlés, mely bizalom 2010-ben és 2015-ben  megerősítést nyert. Tízéves vezetése alatt töretlenül fejlődött és gyarapodott a szövetkezet, a 2014. évi üzleti jelentésben már 430 millió forint saját tőke szerepel.

Hangsúlyt helyezett az informatikai fejlesztésekre, a modern banki szolgáltatások bevezetésére, hogy a vidék bankjaként is teljes körűen ki tudják szolgálni ügyfeleiket. 2007-ben Országos Takarékszövetkezeti Érdemérem kitüntetéssel, majd 2010-ben Megyei Díj kitüntetéssel ismerték el munkáját.  

Lehetőséget látott a hálózat bővítésére is, ezért 2008-ban  Szalonna községben új kirendeltséget nyitottak, ennek hozadéka több új önkormányzati és vállalkozói számlavezetés elnyerése volt.

2013-ban felújításra és bővítésre is került az 1989-ben épült szendrői központi székház.

2007-ben ünnepelték fennállásuk ötvenéves évfordulóját, melyen az egykori 154 alapító tag közül 6 főt személyesen is köszöntöttek. A bő fél évszázad alatt mindössze három elnöke volt a takarékszövetkezetnek, elődje mai napig segít a munkában.  Gazdálkodásuk során soha nem szorultak konszolidációra.

Az elmúlt 4-5 évben a jogszabályi környezet változásai visszafogták a hitelezési aktivitást, mely a jövedelmezőséget szűkíti, ezért a Takarékbank közvetítőjeként elindították új befektetési termékek, állampapírok értékesítését is.

Ildikó úgy értékel: aktív hitelezéssel, növekvő önkormányzati és vállalati számlavezetéssel biztosítható a jövedelmező gazdálkodás, a versenyképesség fokozása.

A pénzintézet vezetése teljes embert igényel, ami ugyanakkor megköveteli a kikapcsolódást is. Ildikó számára ezt elsősorban a család, a családdal együtt töltött tartalmas szabadidő, közös kirándulások, utazások jelentik. Egyik emlékezetes útjuk 2014-ben Rómába vezetett, amikor a lányok már magukkal vitték párjukat is és így hatan nézték végig a pápa szentté avatási ünnepséget.

Petró tanár úr hivatásából adódóan az egész családot „megfertőzte” a sport, a sportolás szeretetével, művelésével, így Ildikó is rendszeresen fut, tornázik szabadidejében.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése