Veres József

A Szendrő és Vidéke ÁFÉSZ elnöke,

Szendrő

baz_06_188_veres_jozsef.jpgKevesen mondhatják el magukról ebben az országban, hogy négy évtizedet egyetlen munkahelyen dolgozva a szövetkezeti mozgalom meghatározó egyéniségei közé tartoznak.

Veres József, aki 1943. március 25-én született Szendrőn, mindenképpen közéjük sorolandó. Édesapja első generációs vájár volt, Ormosbányán dolgozott, és művelte a család néhány holdnyi földjét. Édesanyja téesztagként nevelte a család két gyermekét. Húga, Anna a szendrői tűzoltóság könyvelője. Gyermekkorát a Bódva-parti településen töltötte, a nagyon szép és tiszta kis folyó sok kikapcsolódási lehetőséget biztosított nyaranta. Az iskolában elsősorban a reáltárgyakat, mindenekelőtt a matematikát kedvelte. Középiskolai tanulmányait Budapesten a speciális szakképzést adó SZÖVOSZ-iskolában, a Közgazdasági Technikum kereskedelmi tagozatán folytatta.

Élete talán legszebb négy évének számítanak a fővárosban töltött évek, ahol különösen könyvvitelből és statisztikából volt sikeres. 1961-ben, érettségi után gyakornokként dolgozni kezdett az akkor még Szendrő és Vidéke Körzeti Földműves-szövetkezetnél. Egy fél év eltelte után, 1962-től számviteli osztályvezetői kinevezést kapott, amellyel megindult felfelé a „munkahelyi ranglétrán”. 1963 és 1965 között letöltötte katonaidejét: Verpeléten a harckocsizóknál szolgált, ezredírnok volt, őrmesterként szerelt le. Ezután visszatért korábbi munkahelyére. 1968-ban az FMSZ átalakult fogyasztási és értékesítési típusú szövetkezetté (hiszen már nemcsak a parasztság volt tagja a szövetkezetnek, hanem a társadalom minden rétege), s ekkor vette fel a Szendrő és Vidéke ÁFÉSZ nevet.

Közben 1968-ban házasságot kötött Buku Ágnessel, aki ma már nyugdíjas, korábban a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezet könyvelője volt. Házasságukból két lányuk született: Ágnes Miskolcon az Eötvös József Szakképző és Művészeti Szakközépiskolában tanít (mellesleg a KLTE történelem–orosz szakán végzett), egy kilencéves kislány édesanyja, férje a DAM-ban dolgozik. A négy évvel fiatalabb Éva a Semmelweis Kórház gazdasági nővére, fiai hét- és négyévesek, férje ugyancsak a DAM alkalmazottja. 1979-ben nevezték ki főkönyvelőnek, és 1985-ben lett a szövetkezet elnöke, ezt a posztot tölti be a mai napig. A szövetkezeti mozgalomhoz kötődő szakmai tevékenysége során folyamatosan képezte magát, a 60-as évek végén belkereskedelmi szakon mérlegképes könyvelői vizsgát tett, számtalan tanfolyam, felső szintű vezetői továbbképzés résztvevője volt.

Az ÁFÉSZ-re a klasszikus szövetkezeti gazdálkodás idején a több lábon állás volt a jellemző: a bolti kiskereskedelem, a vendéglátás, a szolgáltatás, a felvásárlás, az ipari tevékenység, az üdítőital-gyártás mellett mezőgazdasági szakcsoportokat is működtettek. A rendszerváltás után a megváltozott gazdasági körülmények miatt ezek nagy része megszűnt, ma gyakorlatilag a bolti kiskereskedelemre korlátozódik tevékenységük. Ma jellemző a szövetkezetekre az összetartás, az egység, ennek legszebb bizonyítéka, hogy több mint egy évtizede megalakították a közös nagykereskedelmi vállalatot, a PRO-COOP rendszert, amely az egész országot behálózza.

Veres József életében mindig meghatározó szerepet játszott a közösség szolgálata, a közéleti tevékenység. 1990-től három cikluson keresztül Szendrő alpolgármestere volt, különböző tisztségeket töltött és tölt be a MESZÖV-nél, az ÁFEOSZ-nál és a PRO-COOP-nál.

A szövetkezeti mozgalomban szinte minden kitüntetést megkapott. Legutóbb a Szövetkezeti Életút elismerésben részesült, de 1984-ben – még főkönyvelőként – megkapta az akkoriban igen rangos kitüntetésnek minősülő Munka Érdemrend Ezüst Fokozatát.

„Munkám meghatározó eleme a rám bízott feladatok iránt érzett felelősségérzet volt – mondja Veres József. – Szövetkezetünknek 15 ezer ember ellátásáról kellett gondoskodnia, volt idő, amikor számtalan hiánycikk nehezítette az ellátást. Mindig arra törekedtünk, hogy kivívjuk a lakosság viszonylagos elégedettségét. Miután 1990-ig csak szövetkezeti kereskedelem volt a régióban, így minden ellátási felelősség ránk hárult. Az élet által diktált követelményeknek napjainkban is igyekszünk eleget tenni, hisz a kis falvakban ma is mi látjuk el az embereket, mert a vállalkozók nem tülekednek ezért a feladatért. Az ÁFÉSZ évi 650 milliós forgalmával ma a kisebb szövetkezetek közé tartozik, sokat költünk fejlesztésre, hogy minél inkább megfelelhessünk az uniós elvárásoknak.”

Veres József szabad idejében a kertes házat és környékét tartja rendben, idejét igyekszik családi körben eltölteni.

Eddigi életútjával elégedett, bár azt hiányolja és csalódás érte, hogy a szövetkezeti mozgalom nem került olyan méltó helyre, amilyet megérdemelt volna. Bízik abban, hogy cége a részvénytársasággá való átalakulás után  is (amelyben ő már nem kíván részt venni) sikeresen tud majd tovább működni.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése